W dużej mierze to ser zadecyduje czy danie lub przekąska będą średnie, czy doskonałe. I tutaj właśnie niezbędny jest jeden z serów Formaggio a pasta filata - sprawdź, który wybrać!
Czy wiesz czym różni się oryginalny ocet balsamiczny od glazury balsamicznej i dlaczego cena tych dwóch produktów znacznie się różni? Przekonaj się, że krem balsamiczny, choć często przydatny w kuchni, nie powinien być traktowany jak zamiennik Aceto Balsamico di Modena.
Czy wiesz, że… wina z bąbelkami w regionie Franciacorta prawdopodobnie były produkowane i sprzedawane już w 1200 roku? Poznaj współczesne wino Franciacorta, modne w klubach i wine shopach na całym świecie!
Kiedy myślimy o Toskanii i pochodzących z niej winach, pierwsze skojarzenie to wino Chianti. Nic dziwnego, bo termin Chianti jest jednym z najbardziej znanych włoskich słów na świecie. Jest jeszcze jedno, nawet ważniejsze określenie, które nierozerwalnie związane jest z regionem - Chianti Classico.
Brunello di Montalcino to jedno z najbardziej znanych win na świecie. Ale czemu właściwie zawdzięcza swoją sławę? Dowiedz się już teraz!
Pomidor to niekwestionowany król i najczęstszy składnik diety śródziemnomorskiej, od lat jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów włoskiej kuchni. Oto krótki przewodnik po znanych i mniej znanych odmianach pomidorów we Włoszech.
Dowiedz się: Jak duży kapitał trzeba mieć, aby zacząć inwestować w wino? Jak zarabiać na winie i kiedy spodziewać się zwrotu z inwestycji? Jak nie dać się oszukać?
Włoska Porchetta, czyli mięso wieprzowe nadziewane lokalnymi ziołami. Wybierz się z nami w kulinarną podróż i dowiedz się dlaczego Porchetta to delikates, którego grzech sobie odmówić…
Cinta Senese to rasa świń, które hodowane są wyłącznie na terenie Toskanii. To właśnie tam można zanurzyć się w pradawnym smaku mięs i kiełbas z Cinta Senese, starożytnej rasy świń, która jeszcze kilka lat temu była zagrożona wyginięciem.
Poznaj bliżej dwie winnice Donatelli Cinelli Colombini: Fattoria del Colle i Casato Prime Donne. Wspaniałe kompleksy otoczone polami, gajami oliwnymi i oczywiście winoroślami.