Włoskie sery z oznaczeniem D.O.P. Dlaczego warto je wybrać?Najbardziej godne uwagi są sery pochodzące od małych, lokalnych producentów. Warto ich poszukać w sklepach online, czy małych stacjonarnych delikatesach. Będą droższe w zakupie, ale wynagrodzą Ci to swoim smakiem.Czytaj więcej
Przepis na włoskie piadiny - chrupiące placki orkiszoweMasz ochotę na coś aromatycznego, chrupiącego i pysznego? Poznaj przepis na włoskie piadiny z mąki orkiszowej, które w połączeniu z pachnącymi przyprawami stają się doskonałą przekąską do szkoły, pracy, a także na przyjęcia.Czytaj więcej
Poznaj sekret powstania carpaccio. To naprawdę się wydarzyło!Oryginalne włoskie carpaccio, to bardzo cienko pokrojone plastry polędwicy wołowej podane z cytryną, oliwą z oliwek, parmezanem lub białą truflą. Danie zostało wymyślone przez Giuseppe Ciprianiego w drugiej połowie XX wieku, stając się jednym z najpopularniejszych włoskich dań.Czytaj więcej