Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Szkoła gotowania

Kuchnia włoska charakteryzuję się prostotą i niewielką ilością składników. Dania są zazwyczaj łatwe do wykonania, ale to nie znaczy, że prawdziwie po włosku potrafi gotować każdy. Przestrzeganie receptury, czasu gotowania, czy stosowanie oryginalnych włoskich produktów jest niezwykle istotne. Na naszym blogu poprowadzimy Cię krok po kroku przez tajniki kuchni włoskiej i nauczymy wszystkiego, co niezbędne. Między innymi, pomożemy Ci zrobić soffritto, które otwiera drogę do dużej ilości włoskich sosów - bazy wielu dań. Odpowiemy z pozoru na proste pytanie: jak kroić warzywa w zależności od potraw, w których zostaną użyte. Czy we włoskiej odmianie vinaigrette dodaje się musztardę i czy zawsze musi być użyta włoska oliwa z oliwek? Jeśli zechcesz rozpocząć przygodę z owocami morza pomożemy Ci je dobrać i oczyścić. Zapoznaj się z naszymi artykułami i zostań mistrzem kuchni włoskiej!

Szkoła gotowania, część 10: Sugo al Tonno
Sos z tuńczykiem jest jednym z najbardziej typowych sosów do makaronów we Włoszech. Jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, dlatego może bez trudu być przygotowany przez osoby o małym doświadczeniu w kuchni. Dowiedz się, jak wygląda nasza propozycja na wykonanie tego popularnego włoskiego dania.
Czytaj więcej
Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 5: Ragu' alla bolognese
W poprzedniej części szkoły gotowania  uczyliśmy się jak zrobić włoskie soffritto. Teraz na jego bazie pokażemy jak zrobić prawdziwe ragu’alla bolognese, czyli oryginalny sos po bolońsku. Poznanie przepisu na ten sos to kolejny krok w zgłębieniu tajników włoskiej kuchni, a umiejętność jego przyrządzenia pozwoli Ci ugotować wiele wspaniałych, typowych włoskich dań.
Czytaj więcej
Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 3: Kroimy cukinię
To popularne, pochodzące z Ameryki warzywo, w krótkim czasie znalazło uznanie na całym świecie. Dzisiaj cukinia jest ważnym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Stosując cukinię ważne jest, abyś nauczył się ją czyścić i kroić, co pozwoli Ci przygotować dania doskonałe w smaku i piękne z wyglądu.
Czytaj więcej
Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 1
Pragniemy w różny sposób dzielić się ze światem swoją pasją i miłością do kuchni włoskiej, dlatego wraz z przyjściem wiosny rozpoczynamy cykl prostych, ale niezwykle przydatnych porad kulinarnych, dzięki którym zarówno amator jak i profesjonalista, przyrządzi pyszne, oryginalne dania włoskie.
Czytaj więcej
pixel