Szkoła gotowania

Kuchnia włoska charakteryzuję się prostotą i niewielką ilością składników. Dania są zazwyczaj łatwe do wykonania, ale to nie znaczy, że prawdziwie po włosku potrafi gotować każdy. Przestrzeganie receptury, czasu gotowania, czy stosowanie oryginalnych włoskich produktów jest niezwykle istotne. Na naszym blogu poprowadzimy Cię krok po kroku przez tajniki kuchni włoskiej i nauczymy wszystkiego, co niezbędne. Między innymi, pomożemy Ci zrobić soffritto, które otwiera drogę do dużej ilości włoskich sosów - bazy wielu dań. Odpowiemy z pozoru na proste pytanie: jak kroić warzywa w zależności od potraw, w których zostaną użyte. Czy we włoskiej odmianie vinaigrette dodaje się musztardę i czy zawsze musi być użyta włoska oliwa z oliwek? Jeśli zechcesz rozpocząć przygodę z owocami morza pomożemy Ci je dobrać i oczyścić. Zapoznaj się z naszymi artykułami i zostań mistrzem kuchni włoskiej!

Szkoła gotowania, część 10: Sugo al Tonno

Szkoła gotowania, część 10: Sugo al TonnoSos z tuńczykiem jest jednym z najbardziej typowych sosów do makaronów we Włoszech. Jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, dlatego może bez trudu być przygotowany przez osoby o małym doświadczeniu w kuchni. Dowiedz się, jak wygląda nasza propozycja na wykonanie tego popularnego włoskiego dania.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania, część 9: Flambirowanie - sztuczka, która przeistoczyła się w kulinarną sztukę

Szkoła gotowania, część 9: Flambirowanie - sztuczka, która przeistoczyła się w kulinarną sztukęFlambirowanie, to spektakularna technika gotowania, która zazwyczaj kojarzy się z restauracjami na najwyższym światowym poziomie i ich szefami kuchni. Możesz jednak zastosować tą technikę także w swojej kuchni i popisać się kulinarnymi umiejętnościami przed swoimi gośćmi.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania, część 8: Poznaj modną technikę gotowania - konfitowanie

Szkoła gotowania, część 8: Poznaj modną technikę gotowania - konfitowanieGotowanie w tłuszczu w niskiej temperaturze tzw. konfitowanie wywodzi się ze starożytnej tradycyjnej metody konserwacji żywności, głównie mięsa, stosowanej od lat we Francji. W kuchni włoskiej metoda ta występuje pod nazwą oliocottura.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 7: Ragù napoletano

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 7: Ragù napoletanoW jednym z poprzednich wpisów opisaliśmy jak przygotować słynne ragù alla bolognese. Dzisiaj inny tradycyjny przepis na ragù, ale tym razem rodem z Kampanii, czyli słynne "ragù napoletano". To klasyka neapolitańskiej kuchni, tradycyjnie danie przygotowywane zazwyczaj w niedziele.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 6: Pesto alla Genovese

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 6: Pesto alla GenovesePesto nieodłącznie kojarzy się z Ligurią. To właśnie w tym nadmorskim regionie, narodził się ten zimny sos, który stał się symbolem Genui i całej Ligurii. Pierwsze wzmianki o pesto można znaleźć w 1800 roku, a od kilkudziesięciu lat jest ono jednym z najbardziej znanych i rozpowszechnionych sosów na świecie.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 5: Ragu' alla bolognese

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 5: Ragu' alla bologneseW poprzedniej części szkoły gotowania  uczyliśmy się jak zrobić włoskie soffritto. Teraz na jego bazie pokażemy jak zrobić prawdziwe ragu’alla bolognese, czyli oryginalny sos po bolońsku. Poznanie przepisu na ten sos to kolejny krok w zgłębieniu tajników włoskiej kuchni, a umiejętność jego przyrządzenia pozwoli Ci ugotować wiele wspaniałych, typowych włoskich dań.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 4: Jak przygotować włoskie soffritto

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 4: Jak przygotować włoskie soffrittoSłynne włoskie soffritto  to wspaniała baza do przygotowania wielu potraw mięsnych, rybnych lub warzywnych. Soffritto może wzbogacić smak gulaszu, pieczeni lub zup, na przykład minestrone, a także dań z owoców morza takich jak duszone kalmary.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 3: Kroimy cukinię

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 3: Kroimy cukinięTo popularne, pochodzące z Ameryki warzywo, w krótkim czasie znalazło uznanie na całym świecie. Dzisiaj cukinia jest ważnym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Stosując cukinię ważne jest, abyś nauczył się ją czyścić i kroić, co pozwoli Ci przygotować dania doskonałe w smaku i piękne z wyglądu.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 2: Jak zrobić klasyczny włoski sos pomidorowy?

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 2: Jak zrobić klasyczny włoski sos pomidorowy?W pierwszej części serii artykułów „Szkoła gotowania” pokazaliśmy jak kolejno przygotować świeże pomidory, aby użyć je do włoskich potraw. Dzisiaj piszemy o tym, jak zrobić klasyczny sos pomidorowy oraz jakich użyć składników i co należy uczynić, aby sos był jak w oryginale: słodki i smaczny.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 1

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 1Pragniemy w różny sposób dzielić się ze światem swoją pasją i miłością do kuchni włoskiej, dlatego wraz z przyjściem wiosny rozpoczynamy cykl prostych, ale niezwykle przydatnych porad kulinarnych, dzięki którym zarówno amator jak i profesjonalista, przyrządzi pyszne, oryginalne dania włoskie.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel