Blog

7 zasad kulinarnych, o których powinieneś pamiętać jadąc do Włoch

7 zasad kulinarnych, o których powinieneś pamiętać jadąc do WłochJedziesz do Italii i chcesz żyć po włosku? Wyjście jest jedno: stosuj się miejscowych zwyczajów kulinarnych, nawet jeśli czasem wydają się trochę dziwne. W sprawie jedzenia Włosi niechętnie ustępują od swoich żelaznych reguł i nie widzą powodów, aby je zmieniać...
Przeczytaj więcej

Legenda Parmigiano Reggiano

Legenda Parmigiano ReggianoUznawany za najwspanialszy ser na świecie Parmigiano Reggiano, to twardy ser ziarnisty, gotowany, ale nie wyciskany. Wytwarzany z mleka krów pasących się na apenińskich pastwiskach, żywiących się świeżą trawą i ziołami. Popularnie nazywany Parmesanem (w Polsce Parmezanem).
Przeczytaj więcej

Rodzynek wśród win – Vin Santo del Chianti

Rodzynek wśród win – Vin Santo del ChiantiW dzisiejszych czasach wino z suszonych winogron (rodzynek) zwane Vin Santo produkowane jest niemal w całej Italii. Największym prestiżem cieszy się jednak pochodzące z serca Toskanii Vin Santo del Chianti. Doskonały smak tego szlachetnego wina to także zasługa użytych winogron ze szczepów Trebbiano i Malvasia.
Przeczytaj więcej

Risotto z granatem

Risotto z granatemZa oknem prawdziwa jesień, a wkrótce czekają nas mroźne zimowe dni. Dlatego proponujemy przepis na pomysłowe i wyrafinowane risotto, w którym główne składniki to świeże granaty, będące symbolem odchodzącego lata oraz por - typowo jesienne warzywo
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel