We Włoszech po każdym uroczystym posiłku obowiązkowo podawany jest deser serwowany z pysznym, słodkim winem. Spośród wielu win deserowych proponujemy wybrać właśnie fragolino, musujące, lekko alkoholowe i przyjemnie świeże. Dzięki swej lekkości i niskiej zawartości alkoholu jest też doskonałym aperitifem, którym możemy delektować się w ciągu całego dnia.
Połączenie pizzy z ziemniaki w pierwszym momencie wydają się dziwnym rozwiązaniem. Jednak wbrew pozorom ziemniaki w swojej prostocie idealnie komponują się z ciastem do pizzy. Jest to tak zwana "biała" pizza, przygotowywana bez sosu pomidorowego i mozzarelli, złożona z kilku prostych składników. Jeśli ją przygotujesz przekonasz się, że jej delikatny smak przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.
Każdego roku na Wielkanoc przygotowujesz bardzo dużo jedzenia, o wiele więcej niż nakazuje zdrowy rozsądek. W polskiej tradycji wielkanocnej prym wiodą dania mięsne. To najczęściej one spoczywają zapomniane w lodówce czy piekarniku, gdzie cierpliwie czekają na wyrzucenie. A przecież mięso wymaga szybkiego działania, gdyż łatwo ulega zepsuciu. Jednak na szczęście w kuchni włoskiej istnieje wiele smakowitych przepisów, które pozwalają je uratować przed marnotrawstwem i niejednokrotnie przemienić w jeszcze lepsze potrawy.