Pizza z ziemniakami, czy można się w niej zakochać?

2018-04-12
Pizza z ziemniakami, czy można się w niej zakochać?

Połączenie pizzy z ziemniaki w pierwszym momencie wydają się dziwnym rozwiązaniem. Jednak wbrew pozorom ziemniaki w swojej prostocie idealnie komponują się z ciastem do pizzy. Jest to tak zwana "biała" pizza, przygotowywana bez sosu pomidorowego i mozzarelli, złożona z kilku prostych składników (ciasto, ziemniaki, rozmaryn, oliwa z oliwek, sól i pieprz). Jeśli ją przygotujesz przekonasz się, że jej delikatny smak przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania. 

Zazwyczaj pieczona jest w małych rozmiarach i podawana jako przystawka zastępująca chleb lub focaccię. Rozmaryn nadaje pizzy wspaniały aromat, a pieprz zaostrza smak ziemniaków. Pizza ta podawana jest nie tylko jako przystawka, lecz też jako pełnoprawna pizza - wtedy zazwyczaj przyrządzana jest w bogatszej wersji. My proponujemy typową dla okolic Neapolu pizzę z ziemniakami z dodatkiem sera provolone, który nadaje jej bardziej wyrafinowanego smaku. Jednocześnie proponujemy, aby w tej wersji nie dodawać zbyt dużo rozmarynu, gdyż może przytłoczyć smak sera. 

Przepis na białą pizzę z ziemniakami i serem provolone (Pizza bianca con patate e provola) 

Składniki na pizzę:     
Składniki na dodatki:     
Przygotowanie: 

Wysyp mąkę na blat stołu i zrób wgłębienie na środku. Wlej drożdże rozpuszczone w małej ilości ciepłego mleka, dodaj sól, oliwę i zacznij energicznie wyrabiać. Ugniataj ciasto przez około dziesięć minut, dodając letnie mleko i wodę, aż ciasto będzie zwarte, gładkie i elastyczne. Następnie przykryj ciasto ściereczką i pozwól mu rosnąć w ciepłym otoczeniu przez około 2 godziny. Obierz i umyj ziemniaki, jeśli przygotujesz je wcześniej, trzymaj je w misce z wodą i garścią grubej soli. Pokrój je w bardzo cienkie okrągłe plastry i blanszuj we wrzącej wodzie przez kilka minut. Rozwałkuj ciasto do pizzy na natłuszczonej odrobiną oleju formie lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Ułóż na powierzchni ciasta warstwę ziemniaków, dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Posyp parmigiano reggiano i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Wyjmij pizzę (bez wyłączania piekarnika), rozmieść ser provolone na ziemniakach i piecz przez kolejną minutę lub do momentu, aż ser się rozpuści. Wyjmij pizzę z piekarnika i posyp rozmarynem. Pozwól pizzy odpocząć przez kilka minut, a następnie podawaj na gorąco.

Do tego podstawowego przepisu możesz też dodać swoje ulubione dodatki, takie jak salsiccia, bekon, gotowana szynka, pikantne salami, pieczarki itp. Jeżeli jednak preferujesz bardziej wyraziste smaki możesz też dodać do pizzy swoje ulubione przyprawy: tymianek, szałwię lub paprykę. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel