Wszyscy Włosi kochają pastę i uczą się gotować makaron od dziecka. A czy Ty wiesz, w którym momencie należy dodać soli? Czy można płukać makaron po odcedzeniu, aby zapobiec dalszemu gotowaniu? Czy należy dodawać oliwy do wody w czasie gotowania? W naszym artykule staramy się wyjaśnić te i inne wątpliwości, aby Twój makaron po ugotowaniu był najlepszy z najlepszych.
Przy okazji naszej ostatniej podróży po Apulii, na nowo odkryliśmy wspaniałe danie typowe dla tego pięknego regionu – Panzerotti. Są one bardzo popularne od Lacjum po Sycylię, ale za najlepsze uchodzą pochodzące właśnie z Apulii. Termin „panzerotto” jest używany głównie w regionach Apulii i Bazylikaty, a na Sycylii znane są pod nazwą Calzone.
Kuchnia wegetariańska zyskuje na popularności, w związku z czym coraz częściej mierzymy się z problemem gotowania jednocześnie dla wegetarian i mięsożerców. Co zrobić, jeśli na kolacji, którą organizujesz będą jednocześnie wegetarianie i zwolennicy kuchni tradycyjnej? Jak sobie z tym poradzić, jeśli nie chcesz przygotowywać osobnych dań?