Brunello di Montalcino

ilość znalezionych towarów: 2

Brunello di Montalcino to najbardziej prestiżowe toskańskie wino i jedno z najbardziej rozpoznawalnych win włoskich. Wytwarzane jest wyłącznie z winogron szczepu Sangiovese, zwanego w Toskanii „Brunello”. Przed wprowadzeniem do obrotu wino badane jest przez specjalną komisję, która zatwierdza zgodność produkcji z przyjętymi zasadami. Kontroli podlega między innymi pochodzenie winogron, wysokość zbiorów z hektara oraz czas starzenia w beczkach i butelkach. Po spełnieniu wszystkich warunków wino Brunello di Montalcino otrzymuje oznaczenie DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), czyli najwyższe w klasyfikacji win włoskich. 

Wino włoskie Brunello di Montalcino poddawane jest starzeniu w dębowych beczkach przez okres minimum czterech lat, a następnie dojrzewa w dedykowanych butelkach, wyłącznie typu Bordeaux. Dzięki temu w miarę upływu czasu otrzymujemy rubinowe wino, bardzo harmonijne, o głębokim i jednocześnie delikatnym aromacie. To wspaniałe wino włoskie jest pełne aromatów leśnych owoców i przypraw. 

Brunello di Montalcino to toskańskie wino, które doskonale się starzeje. Oznacza to, tak jak jedynie włoskie wina najlepszej jakości, że zyskuje głębię smaku z czasem, nie psując się. W zależności od rocznika smak tego wina włoskiego poprawia jego leżakowanie od dziesięciu, do nawet trzydziestu lat. Naturalnie, butelki wina powinny być przechowywane w odpowiedni sposób - poziomo, w chłodnej i ciemnej piwnicy, bez hałasu i zbędnych zapachów. 

Szlachetne, będące prawdziwą chlubą Włoch wino Brunello di Montalcino kocha wyszukane potrawy mięsne: wszelkie dania z dziczyzny oraz wołowe steki. Oczywiście najbardziej harmonizuje się z soczystym stekiem Bistecca Fiorentina rodem z Toskanii, ich wspólnej ojczyzny.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel