Blog

Kuchnia włoska bez tajemnic - przepis na Mozzarrela in carrozza

Kuchnia włoska bez tajemnic - przepis na Mozzarrela in carrozzaPrzepyszny przepis rodem z Kalabrii, rozpowszechniony również z pewnymi zmianami w Lacjum. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, lecz aby uzyskać doskonały rezultat wymaga zachowania pewnych reguł.
Przeczytaj więcej

Trequanda - wino, jedzenie i toskańska sielanka

Trequanda - wino, jedzenie i toskańska sielankaTrequanda to średniowieczna wioska położona 450 metrów nad poziomem morza w samym sercu Chianti, krainy, która odzwierciedla surowe piękno Toskanii. Otoczona jest przepięknymi wzgórzami i dolinami oraz wtapiającymi się w ten sielski krajobraz winnicami i gajami oliwnymi.
Przeczytaj więcej

Dieta śródziemnomorska - jedzenie, zdrowie i styl życia

Dieta śródziemnomorska - jedzenie, zdrowie i styl życiaDieta śródziemnomorska ma tysiącletnią historię, a jej korzenie wywodzą się ze starożytnej Grecji i Cesarstwa Rzymskiego. Oparta jest w głównej mierze na oliwie, pieczywie, warzywach i rybach, a w mniejszych ilościach na serach i mięsie.
Przeczytaj więcej

Najsłodszy festiwal świata - Eurochocolate w Perugii

Najsłodszy festiwal świata - Eurochocolate w PerugiiJesteś fanem czekolady? Świetnie trafiłeś! Włosi uwielbiają czekoladę, tak samo jak uwielbiają festiwale. Zatem dzisiaj zapraszamy Cię na poznanie ciekawej historii jednego z największych producentów czekolady we Włoszech, oraz na czekoladowy festiwal - Eurochocolate!
Przeczytaj więcej

Jak prawidłowo czyścić i przyrządzać grzyby?

Jak prawidłowo czyścić i przyrządzać grzyby?Chodzenie po cichym, szumiącym lesie w poszukiwaniu grzybów jest świetną atrakcją jesieni, zarówno dla młodych jak i starszych. Kiedy koszyk jest już pełen zdobyczy, zmierzamy do domu aby z nich coś przyrządzić. W pierwszej kolejności grzyby musimy oczyścić.
Przeczytaj więcej

Jak przyrządzić sos z tuńczyka

Jak przyrządzić sos z tuńczykaSalsa tonnata to wywodzący się z włoskiej tradycji wyśmienity sos. Wykwintny, a jednocześnie prosty i szybki do wykonania. Można go podawać w klasyczny sposób na gorąco z makaronem, jak do grillowanych ryb.
Przeczytaj więcej

Przepis na włoską zapiekankę z sałaty

 Przepis na włoską zapiekankę z sałatyPoznaj przepis na prosty w wykonaniu, oryginalny posiłek o delikatnym smaku. Możesz użyć sałaty lodowej, rzymskiej lub dowolnej innej, którą lubisz.
Przeczytaj więcej

Przepis na domowy majonez

Przepis na domowy majonezMajonez to świetny dodatek do dań, również włoskich. Tak naprawdę można go przygotować samodzielnie w prosty i szybki sposób. Przedstawiamy dwa najbardziej popularne i naszym zdaniem najlepsze przepisy.
Przeczytaj więcej

Winiarskie skarby z włoskiej krainy Valpolicella

Winiarskie skarby z włoskiej krainy ValpolicellaValpolicella to miejsce wyjątkowe, ozdobione fantastycznymi dziewiętnastowiecznymi willami, historycznymi średniowiecznymi fortecami i pełnymi wspaniałych win piwnic, a historycy twierdzą, że wino było tam produkowane od zawsze.
Przeczytaj więcej

Mąka pszenna - rodzaje i zastosowanie we włoskiej kuchni

Mąka pszenna - rodzaje i zastosowanie we włoskiej kuchniW tym wpisie postaramy się przekazać Ci najprostsze informacje o mące i jej rodzajach, a co za tym idzie zastosowaniu. Mamy nadzieję że dzięki temu w optymalny sposób dobierzesz mąkę do swoich wypieków.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel