Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Tiramisu - przepis na włoski deser
Tiramisu jest to połączenie nasączonych kawą biszkoptów i puszystego kremu z serka mascarpone, posypanego gorzkim kakao. Ten banalnie prosty deser, do którego potrzebujesz tylko kilku składników, podbił serca milionów ludzi na świecie.
Czytaj więcej
Czy dobrze znasz wina produkowane metodą appassimento?
Technika appassimento to znana od wieków i skomplikowana metoda suszenia winogron. Dzięki jej zastosowaniu powstające wino nabiera wyjątkowych walorów smakowych. W rozważaniach o winach produkowanych z winogron suszonych pojawiają się zazwyczaj trzy określenia: appassimento, passito i appassito. Spróbujmy ustalić co stanowią te definicje i w jakim stopniu są ze sobą powiązane.
 
Czytaj więcej
Jaką babkę Panettone wybrać na Święta?
Każdy Włoch w okresie świątecznym kupuje lub otrzymuje Panettone, począwszy od tych tanich, kupowanych w supermarkecie, po bardzo drogie wypiekane w najsłynniejszych cukierniach lub przez rzemieślników. Chcemy pokazać Ci różnice pomiędzy tanimi, a drogimi babkami, a także przybliżyć historię tego niezwykłego wypieku.
Czytaj więcej
Oliwa z oliwek - monoszczepowa, blend czy mieszanina? Którą wybrać?
Oliwa z oliwek tłoczona z jednej odmiany oliwek potocznie nazywana jest oliwą monoszczepową. Oliwę tłoczoną ze starannie dobranych oliwek z różnych odmian nazywamy blend. Pozostaje tzw. “mieszanina” czyli oliwa, która powstaje z różnych odmian oliwek, ale nie jest związana z tradycją czy terytorium. Przybliżymy Wam te 3 rodzaje oliw...
Czytaj więcej
pixel