Blog

Jedzenie uliczne w Palermo: jak smakuje i gdzie je znaleźć?
Jedzenie uliczne w Palermo: jak smakuje i gdzie je znaleźć?Byliście kiedyś w Palermo? Pamiętacie uliczki wypełnione budkami z pachnącym jedzeniem? Nie byliście? Odkryjcie razem z nami uliczne specjały tego słonecznego miejsca: arancini, panelle, chleb ze śledzioną, czy słynne bułki z lodami. Razem też zajrzyjmy w konkretne lokalizacje, w których trzeba spróbować tych przysmaków.
Przeczytaj więcej
Niezapomniany smak burraty
Niezapomniany smak burratyZ wyglądu przypomina mozzarellę, jednak po jej przekrojeniu z wnętrza wylewa się pyszna mieszanka aksamitnej śmietanki i strzępków mozzarelli, które razem tworzą puszysty, harmonijny w smaku sos. To właśnie dzięki niemu burrata jest bardziej kremowa i delikatniejsza od powszechnie znanej mozzarelli.
Przeczytaj więcej
Wycieczka po muzeum wina w Torgiano
Wycieczka po muzeum wina w TorgianoKilka lat temu uznana witryna The Drink Business opublikowała ranking największych i najsłynniejszych muzeów wina na świecie. W pierwszej dziesiątce znalazły się dwa włoskie: Muzeum Wina Lungarotti i Muzeum Wina w Barolo. My pragniemy Ci przybliżyć maleńkie, urokliwe Muzeum Lungarotti w Torgiano.
Przeczytaj więcej
Jak odpowiednio przygotować bakłażana do potraw włoskich?
Jak odpowiednio przygotować bakłażana do potraw włoskich?Bakłażan pochodzi z Indii i Chin, a we Włoszech podbił przede wszystkim południe, gdzie jest kluczowym składnikiem niezliczonych dań. Oprócz tego, że jest warzywem mającym wiele zastosowań w kuchni, jest również bardzo zdrowy, gdyż zawiera dużo żelaza, a jednocześnie niewiele kalorii. W tym artykule doradzimy Ci, jak go kupować, czyścić i kroić.
Przeczytaj więcej
Jakie wino jest chlubą Sycylii? Oczywiście Nero d’Avola!
Jakie wino jest chlubą Sycylii? Oczywiście Nero d’Avola!Nero d'Avola to najbardziej znany autochtoniczny szczep sycylijskich winogron. Wino doskonale promuje region i całą Sycylię, a jego potencjał nie jest gorszy od win produkowanych ze słynnych szczepów Aglianico, Sangiovese, czy Nebbiolo.
Przeczytaj więcej
Przepis na pachnącą sałatkę z makaronem
Przepis na pachnącą sałatkę z makaronemTen prosty w wykonaniu, oparty zaledwie na kilku składnikach makaron to doskonały pomysł na lekką, letnią kolację. W wolnym tłumaczeniu danie nazywa się pachnącą sałatką z makaronem – faktycznie jest pełna aromatu i emanuje świeżością.
Przeczytaj więcej
Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 7: Ragù napoletano
Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 7: Ragù napoletanoW jednym z poprzednich wpisów opisaliśmy jak przygotować słynne ragù alla bolognese. Dzisiaj inny tradycyjny przepis na ragù, ale tym razem rodem z Kampanii, czyli słynne "ragù napoletano". To klasyka neapolitańskiej kuchni, tradycyjnie danie przygotowywane zazwyczaj w niedziele.
Przeczytaj więcej
Wybierz swój przepis na czekoladowy deser!
Wybierz swój przepis na czekoladowy deser!Włoska czekolada to doskonałość, połączenie tradycji i kreatywności z niepowtarzalnym smakiem. Producenci z Italii wykazują się wielkim zaangażowaniem przy wyborze ziaren kakao i pozostałych surowców oraz starannie nadzorują procesie wytwarzania czekolady. Wynik? Smak, który daje przyjemność, zaskoczenie, powoduje uśmiech na twarzy.
Przeczytaj więcej
Jak kultowa "pięćsetka" wpłynęła na kulinarne upodobania Włochów
Jak kultowa "pięćsetka" wpłynęła na kulinarne upodobania WłochówBył rok 1957, kiedy włoski inżynier z Langhe Dante Giacosa zaprojektował samochód, który zrewolucjonizował styl życia Włochów. Wtedy właśnie zjechała z linii produkcyjnych zakładów Fiata w Turynie pierwsza słynna 500. Od tego momentu Włochy nie były już takie same! Narodził się tani, dostępny dla ogółu społeczeństwa samochód, symbol mobilności i niezależności w odradzającym się po wojnie kraju.
Przeczytaj więcej
Przewodnik smakosza: Elegancka strona Neapolu - Chiaia i Mergellina
Przewodnik smakosza: Elegancka strona Neapolu - Chiaia i MergellinaChiaia i jej część Mergellina to dzielnica, która niczym nie przypomina zatłoczonych i często brudnych zaułków Centro Storico. To najbardziej prestiżowa i najdroższa dzielnica miasta - bezpieczniejsza, czystsza i bardziej elegancka od pozostałych rejonów Neapolu.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel