Tiramisu jest to połączenie nasączonych kawą biszkoptów i puszystego kremu z serka mascarpone, posypanego gorzkim kakao. Ten banalnie prosty deser, do którego potrzebujesz tylko kilku składników, podbił serca milionów ludzi na świecie.
Zdefiniowanie kuchni środkowych Włoch nie jest łatwym zadaniem, gdyż tradycje kulinarne tworzących je regionów są bardzo różne. Jest to związane z korzeniami historycznymi i zamieszkującymi te ziemie ludami Etrusków, Rzymian czy Żydów. Dlatego przemierzymy centralne Włochy region po regionie, aby odkryć kulinarne specjały każdego z nich.
Praktycznie nie można do końca zdefiniować kuchni włoskiej jako takiej. Istnieje co prawda jakiś wspólny mianownik dla całych Włoch, jednak raczej mówimy o kuchni poszczególnych regionów. Dlatego postaramy się przemierzyć Italię i przyjrzeć się typowym potrawom z różnych stron, odkrywając kulinarne specjały symptomatyczne dla każdego z regionów.
Jedziesz do Włoch i zastanawiasz się jak znaleźć miejsce, w którym dobrze zjesz? Mamy dla Ciebie mały przewodnik po rodzajach lokali gastronomicznych w Italii. Mamy nadzieję, że pomoże Ci to w wyborze miejsca idealnego dla Ciebie.
Spaghetti to jeden z najbardziej kultowych formatów makaronu w kuchni włoskiej, uwielbiany i rozpoznawalny na całym świecie. Dzisiaj zapraszamy Cię na niezwykłą podróż po historii makaronu w kształcie długich, cienkich nitek.
Nazywana przez wielu płynnym złotem, oliwa z oliwek extra vergine to niewątpliwie królowa kuchni włoskiej. Ale czy wiesz, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest jednym z najczęściej podrabianych produktów spożywczych na świecie?
W wielu krajach ludzie chodzą na spacery w określonym celu, odwiedzają konkretne miejsce, pragną spalić nadwyżki kalorii lub podziwiać niezwykłe krajobrazy. Jednak dla Włocha “la passeggiata” to coś więcej i ma niewiele wspólnego z wyznaczonym celem czy wysiłkiem fizycznym.
Technika appassimento to znana od wieków i skomplikowana metoda suszenia winogron. Dzięki jej zastosowaniu powstające wino nabiera wyjątkowych walorów smakowych. W rozważaniach o winach produkowanych z winogron suszonych pojawiają się zazwyczaj trzy określenia: appassimento, passito i appassito. Spróbujmy ustalić co stanowią te definicje i w jakim stopniu są ze sobą powiązane.
Każdy Włoch w okresie świątecznym kupuje lub otrzymuje Panettone, począwszy od tych tanich, kupowanych w supermarkecie, po bardzo drogie wypiekane w najsłynniejszych cukierniach lub przez rzemieślników. Chcemy pokazać Ci różnice pomiędzy tanimi, a drogimi babkami, a także przybliżyć historię tego niezwykłego wypieku.
Oliwa z oliwek tłoczona z jednej odmiany oliwek potocznie nazywana jest oliwą monoszczepową. Oliwę tłoczoną ze starannie dobranych oliwek z różnych odmian nazywamy blend. Pozostaje tzw. “mieszanina” czyli oliwa, która powstaje z różnych odmian oliwek, ale nie jest związana z tradycją czy terytorium. Przybliżymy Wam te 3 rodzaje oliw...