Blog

Grissini - paluszki chlebowe z Turynu, które podbiły świat

Grissini - paluszki chlebowe z Turynu, które podbiły światGrissini to pochodzące z Turynu paluszki chlebowe, które uwielbia każdy miłośnik kuchni włoskiej. Jak powstały i dlaczego stały się tak popularne? Poznaj ich historię i przygotuj je razem z nami w domu, z odpowiednich składników, aby poznać ich prawdziwy smak.
Przeczytaj więcej

Włoskie sery z oznaczeniem D.O.P. Dlaczego warto je wybrać?

Włoskie sery z oznaczeniem D.O.P. Dlaczego warto je wybrać?Najbardziej godne uwagi są sery pochodzące od małych, lokalnych producentów. Warto ich poszukać w sklepach online, czy małych stacjonarnych delikatesach. Będą droższe w zakupie, ale wynagrodzą Ci to swoim smakiem.
Przeczytaj więcej

Przepis na włoskie piadiny - chrupiące placki orkiszowe

Przepis na włoskie piadiny - chrupiące placki orkiszoweMasz ochotę na coś aromatycznego, chrupiącego i pysznego? Poznaj przepis na włoskie piadiny z mąki orkiszowej, które w połączeniu z pachnącymi przyprawami stają się doskonałą przekąską do szkoły, pracy, a także na przyjęcia.
Przeczytaj więcej

Poznaj sekret powstania carpaccio. To naprawdę się wydarzyło!

Poznaj sekret powstania carpaccio. To naprawdę się wydarzyło!Oryginalne włoskie carpaccio, to bardzo cienko pokrojone plastry polędwicy wołowej podane z cytryną, oliwą z oliwek, parmezanem lub białą truflą. Danie zostało wymyślone przez Giuseppe Ciprianiego w drugiej połowie XX wieku, stając się jednym z najpopularniejszych włoskich dań.
Przeczytaj więcej

Włoski deser z papryczką chili w tle

Włoski deser z papryczką chili w tleCiepły, aromatyczny i zmysłowy zapach, intensywny smak... czekolada nasączona rumem z dodatkiem papryczki chili to idealny deser na zbliżające się chłodne jesienne wieczory.
Przeczytaj więcej

Lubisz ostry smak? Poznaj królową włoskich przypraw - Papryczkę Chili

Lubisz ostry smak? Poznaj królową włoskich przypraw - Papryczkę ChiliPapryczki chili są wyjątkowymi i bardzo ważnymi składnikami wielu włoskich przepisów kulinarnych. Mają niezwykle wszechstronne zastosowanie - wzbogacają smak wielu dań, w tym pieczonego mięsa, niektórych rodzajów ryb oraz sosów i dipów.
Przeczytaj więcej

Łatwy przepis na szybką przekąskę lub obiad – tortilla po włosku

Łatwy przepis na szybką przekąskę lub obiad – tortilla po włoskuTortilla kojarzy się z kuchnią meksykańską, jednak ten płaski placek wytwarzany z mąki jest równie popularny we Włoszech. To właśnie z regionu Emilia-Romania pochodzi odpowiednik meksykańskiej tortilli – piadina.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania, część 10: Sugo al Tonno

Szkoła gotowania, część 10: Sugo al TonnoSos z tuńczykiem jest jednym z najbardziej typowych sosów do makaronów we Włoszech. Jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, dlatego może bez trudu być przygotowany przez osoby o małym doświadczeniu w kuchni. Dowiedz się, jak wygląda nasza propozycja na wykonanie tego popularnego włoskiego dania.
Przeczytaj więcej

Morellino di Scansano - niepokorne wino rodem z Toskanii

Morellino di Scansano - niepokorne wino rodem z ToskaniiPodczas wakacji w Toskanii proponujemy zrezygnować z utartych szlaków, odpuścić Florencję i Sienę. Zamiast tego lepiej wybrać się na niesamowitą, zainspirowaną winem wycieczkę na dzikie południe regionu zwanego Maremma, gdzie produkowane jest Morellino di Scansano.
Przeczytaj więcej

Przepis na zapiekane krokiety z ziemniaków i tuńczyka

Przepis na zapiekane krokiety z ziemniaków i tuńczyka Krokiety z ziemniaków i tuńczyka to lekkie, słodko-słone danie, idealne na letnie kolacje. Świetnie smakują na ciepło, ale możesz przygotować krokiety z wyprzedzeniem, a następnie podać je w temperaturze pokojowej na przykład jako przystawkę do aperitifu
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel