Blog

Polenta. Włoska potrawa znana od starożytności: przepis i ciekawostki

Polenta. Włoska potrawa znana od starożytności: przepis i ciekawostkiPolenta jest bardzo ważnym elementem włoskiej tradycji kulinarnej. Dzięki swojej wszechstronności jest bohaterem wielu przepisów i doskonale sprawdza się jako dodatek do smacznych sosów, mięs i ryb.
Przeczytaj więcej

Przepis na szybką włoską przystawkę - ziemniaki z patelni po sycylijsku

Przepis na szybką włoską przystawkę - ziemniaki z patelni po sycylijskuPrzepisy na ziemniaki  można  znaleźć w wielu regionalnych przepisach we Włoszech i bardzo często są podawane jako przystawka lub dodatek do dań. Dziś proponujemy smażone ziemniaki po sycylijsku z czarnymi tostowanymi oliwkami i tartym serem pecorino Romano.
Przeczytaj więcej

Sekret smaku win ze szczepów Moscato

Sekret smaku win ze szczepów MoscatoW świecie włoskich win bardzo ważną rolę pełnią winogrona i produkowane z nich wino Moscato. W rzeczywistości nie mówimy o odmianie winogron, ale o rodzinie odmian winorośli zjednoczonych nazwą, lecz o różnym pochodzeniu.
Przeczytaj więcej

Jak przechowywać wino w warunkach domowych?

Jak przechowywać wino w warunkach domowych?Z pewnością kupujesz swoje ulubione wino z powodu wspaniałego smaku i aromatu, a także koloru. Aby zachować te wszystkie walory musisz przechowywać wino w jak najlepszych warunkach. Poznaj wskazówki i porady dotyczące prawidłowego przechowywania wina w domu.
Przeczytaj więcej

Video przepis na Spaghetti alla Carbonara z guanciale

Video przepis na Spaghetti alla Carbonara z guanciale Zaletą Spaghetti alla Carbonara  jest to, że można je przygotować w ciągu kilku minut. Potrzebujesz wyłącznie boczku pokrojonego w paski, złocistego kremu na bazie żółtek i dużej ilości startego Pecorino Romano. Do dzieła!
Przeczytaj więcej

Czym różni się mąka Semolina od zwykłej mąki pszennej? Przewodnik po mąkach z pszenicy durum

Czym różni się mąka Semolina od zwykłej mąki pszennej? Przewodnik po mąkach z pszenicy durumZasadnicza klasyfikacja mąki pszennej to podział na mąkę z pszenicy grano tenero (miękkiej) i pszenicy durum (twardej). W potocznej terminologii „mąka” zwyczajowo oznacza produkt z pszenicy miękkiej, a Semolina oznacza mąkę z pszenicy durum.
Przeczytaj więcej

Przepis na szybką, włoską przystawkę - koper włoski z patelni z serem Isola Sarda

Przepis na szybką, włoską przystawkę - koper włoski z patelni z serem Isola SardaKoper włoski smażony na patelni to smaczny i jednocześnie lekki dodatek do dań głównych lub szybka przystawka, którą przyrządzisz w kilka chwil. Doskonały do podania na stół w okresie zimowym i letnim do mięs, ryb, ale także do serów.
Przeczytaj więcej

Przepis na Spaghetti alla Gennaro, czyli neapolitański makaron z chlebem

Przepis na Spaghetti alla Gennaro, czyli neapolitański makaron z chlebemWedług większości Włochów najlepsze dania makaronowe to takie, które można zrobić w czasie potrzebnym na samo ugotowanie makaronu. Takim daniem jest Spaghetti alla Gennaro, wywodzące się z biednego ludu Kalabrii, doskonale oddające ducha neapolitańskiej kuchni.
Przeczytaj więcej

Wino: korek czy zakrętka? Czy wino z zakrętką jest gorsze od wina z korkiem?

Wino: korek czy zakrętka? Czy wino z zakrętką jest gorsze od wina z korkiem?Jednym z dylematów przechowywania wina jest sposób jego zamknięcia. Sprawa nie jest oczywista, a dyskusja czy lepiej zastosować korek czy zakrętkę toczy się w świecie winiarskim od lat.
Przeczytaj więcej

Jak dobrać makaron do włoskich dań?

Jak dobrać makaron do włoskich dań?Sprawa doboru makaronu do włoskich sosów jest zależna od kilku czynników, dlatego przygotowaliśmy krótki przewodnik. Mamy nadzieję, że chociaż w małym stopniu pomoże Ci on dobrać odpowiedni makaron do dania.
Przeczytaj więcej

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixel