Blog

Przepis na włoski sernik na zimno z gorzką czekoladą

Przepis na włoski sernik na zimno z gorzką czekoladąGorzka czekolada oferuje chwilę czystej przyjemności i jednocześnie poprawia nam samopoczucie. Możesz ją zjeść samą lub użyć ją do przyrządzenia smacznego deseru. Proponujemy prosty przepis na czekoladowy sernik na zimno.
Przeczytaj więcej

Sycylijska Pasta Picchi Pacchio

Sycylijska Pasta Picchi PacchioMakaron Picchi Pacchi, to tradycyjne sycylijskie danie o dziwnie brzmiącej nazwie, ale pysznym, wyrazistym smaku. Przepis jest bardzo prosty, w jego skład wchodzą pomidory, fileciki anchois, dużo oliwy z oliwek, czosnek i bazylia. Ale jego sekretnym składnikiem jest tarty ser Provolone.
Przeczytaj więcej

12 faktów dla miłośników Prosecco

12 faktów dla miłośników ProseccoSkąd pochodzi Prosecco i dlaczego je pokochaliśmy? Te musujące wino o niepowtarzalnym smaku podbiło serca miłośników bąbelków na całym świecie. Poznaj 12 odpowiedzi na pytania o Prosecco, które powinieneś znać zanim wybierzesz kolejną jego butelkę.
Przeczytaj więcej

Relaks w Toskanii z winoterapią

Relaks w Toskanii z winoterapiąCzy wiesz, że toskańskie wina są świetne nie tylko w kieliszku, ale też w… wannie? Zachęcamy do zapoznania się z walorami winoterapii, w której wino jawi się jako prawdziwy eliksir piękna.
Przeczytaj więcej

Poznaj włoski jesienny przysmak - kasztany Marroni

Poznaj włoski jesienny przysmak - kasztany MarroniZ nadchodzącą jesienią nieodzownie kojarzone są kasztany. Spotykane na włoskich jarmarkach, w małych sklepikach i na wielu rogach ulicznych. We Włoszech bardzo popularne, u nas praktycznie nieznane: jadalne kasztany. Dlaczego warto ich skosztować? Czy jadalne kasztany są zdrowe?
Przeczytaj więcej

Jedzenie uliczne w Palermo: jak smakuje i gdzie je znaleźć?

Jedzenie uliczne w Palermo: jak smakuje i gdzie je znaleźć?Byliście kiedyś w Palermo? Pamiętacie uliczki wypełnione budkami z pachnącym jedzeniem? Nie byliście? Odkryjcie razem z nami uliczne specjały tego słonecznego miejsca: arancini, panelle, chleb ze śledzioną, czy słynne bułki z lodami. Razem też zajrzyjmy w konkretne lokalizacje, w których trzeba spróbować tych przysmaków.
Przeczytaj więcej

Niezapomniany smak burraty

Niezapomniany smak burratyZ wyglądu przypomina mozzarellę, jednak po jej przekrojeniu z wnętrza wylewa się pyszna mieszanka aksamitnej śmietanki i strzępków mozzarelli, które razem tworzą puszysty, harmonijny w smaku sos. To właśnie dzięki niemu burrata jest bardziej kremowa i delikatniejsza od powszechnie znanej mozzarelli.
Przeczytaj więcej

Wycieczka po muzeum wina w Torgiano

Wycieczka po muzeum wina w TorgianoKilka lat temu uznana witryna The Drink Business opublikowała ranking największych i najsłynniejszych muzeów wina na świecie. W pierwszej dziesiątce znalazły się dwa włoskie: Muzeum Wina Lungarotti i Muzeum Wina w Barolo. My pragniemy Ci przybliżyć maleńkie, urokliwe Muzeum Lungarotti w Torgiano.
Przeczytaj więcej

Jak odpowiednio przygotować bakłażana do potraw włoskich?

Jak odpowiednio przygotować bakłażana do potraw włoskich?Bakłażan pochodzi z Indii i Chin, a we Włoszech podbił przede wszystkim południe, gdzie jest kluczowym składnikiem niezliczonych dań. Oprócz tego, że jest warzywem mającym wiele zastosowań w kuchni, jest również bardzo zdrowy, gdyż zawiera dużo żelaza, a jednocześnie niewiele kalorii. W tym artykule doradzimy Ci, jak go kupować, czyścić i kroić.
Przeczytaj więcej

Jakie wino jest chlubą Sycylii? Oczywiście Nero d’Avola!

Jakie wino jest chlubą Sycylii? Oczywiście Nero d’Avola!Nero d'Avola to najbardziej znany autochtoniczny szczep sycylijskich winogron. Wino doskonale promuje region i całą Sycylię, a jego potencjał nie jest gorszy od win produkowanych ze słynnych szczepów Aglianico, Sangiovese, czy Nebbiolo.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel