Blog

Przepis na Spritz z dodatkiem oliwy z oliwek i zielonego Tabasco
Przepis na Spritz z dodatkiem oliwy z oliwek i zielonego TabascoGorące słońce i utrzymująca się piękna pogoda zainspirowała nas, aby zdradzić Wam przepis na letniego drinka według Claudio Sadlera, światowej sławy włoskiego szefa kuchni i restauratora, który zarządza restauracjami w Mediolanie i w Tokio.
Przeczytaj więcej
Przepis na tagliatelle z pieczarkami i kremowym sosem
 Przepis na tagliatelle z pieczarkami i kremowym sosemMasz mało czasu i brak pomysłu na lunch? Zatem proponujemy naprawdę szybką i prostą do wykonania włoską potrawę: makaron tagliatelle w towarzystwie pieczarek, śmietanowo-pomidorowego sosu i świeżej zieleniny.
Przeczytaj więcej
Fragolin - buntownik wśród win
Fragolin - buntownik wśród winWe Włoszech po każdym uroczystym posiłku obowiązkowo podawany jest deser serwowany z pysznym, słodkim winem. Spośród wielu  win deserowych proponujemy wybrać właśnie fragolin, musujący, lekko alkoholowy i przyjemnie świeży. Dzięki swej lekkości i niskiej zawartości alkoholu jest też doskonałym aperitifem, którym możemy delektować się w ciągu całego dnia.
Przeczytaj więcej
Pizza z ziemniakami, czy można się w niej zakochać?
Pizza z ziemniakami, czy można się w niej zakochać? Połączenie pizzy z ziemniaki w pierwszym momencie wydają się dziwnym rozwiązaniem. Jednak wbrew pozorom ziemniaki w swojej prostocie idealnie komponują się z ciastem do pizzy. Jest to tak zwana "biała" pizza, przygotowywana bez sosu pomidorowego i mozzarelli, złożona z kilku prostych składników. Jeśli ją przygotujesz przekonasz się, że jej delikatny smak przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.
Przeczytaj więcej
Włoski sposób na wykorzystanie mięsa z Wielkanocy
Włoski sposób na wykorzystanie mięsa z WielkanocyKażdego roku na Wielkanoc przygotowujesz bardzo dużo jedzenia, o wiele więcej niż nakazuje zdrowy rozsądek. W polskiej tradycji wielkanocnej prym wiodą dania mięsne. To najczęściej one spoczywają zapomniane w lodówce czy piekarniku, gdzie cierpliwie czekają na wyrzucenie. A przecież mięso wymaga szybkiego działania, gdyż łatwo ulega zepsuciu. Jednak na szczęście w kuchni włoskiej istnieje wiele smakowitych przepisów, które pozwalają je uratować przed marnotrawstwem i niejednokrotnie przemienić w jeszcze lepsze potrawy.
Przeczytaj więcej
Torrone - orzechowy rarytas, który musisz spróbować!
Torrone - orzechowy rarytas, który musisz spróbować!Ten słodki przysmak zwany w Italii również nougatem, został sprowadzony nad Morze Śródziemne z Bliskiego Wschodu przez Arabów. Szybko rozpowszechnił się w całych Włoszech, gdzie wkrótce stał się nieodzowną częścią świątecznej tradycji. Z czasem każdy region zaczął tworzyć własny przepis na ten świąteczny przysmak, ale jego podstawę niezależnie od tego skąd pochodzi stanowią zazwyczaj migdały i orzechy.
Przeczytaj więcej
Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 5: Ragu' alla bolognese
Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 5: Ragu' alla bologneseW poprzedniej części szkoły gotowania  uczyliśmy się jak zrobić włoskie soffritto. Teraz na jego bazie pokażemy jak zrobić prawdziwe ragu’alla bolognese, czyli oryginalny sos po bolońsku. Poznanie przepisu na ten sos to kolejny krok w zgłębieniu tajników włoskiej kuchni, a umiejętność jego przyrządzenia pozwoli Ci ugotować wiele wspaniałych, typowych włoskich dań.
Przeczytaj więcej
La Colomba - włoski symbol Świąt Wielkanocnych
La Colomba - włoski symbol Świąt WielkanocnychŚwiąteczna Babka La Colomba jest najważniejszym kulinarnym symbolem włoskiej Wielkanocy. Jej historia zawsze była otoczona mitami i legendami, lecz wiadomo na pewno, że pomysł na jej powstanie narodził się w Lombardii w latach trzydziestych XX wieku.
Przeczytaj więcej
Czosnek, cebula i szalotka. Trzy kamienie węgielne w kuchni włoskiej
Czosnek, cebula i szalotka. Trzy kamienie węgielne w kuchni włoskiejCzosnek i cebula od wieków stanowią podstawę kuchni na całym świecie i są obecne w większości przepisów. Szalotka natomiast to odkrycie ostatnich lat. Według najnowszych trendów cebula może, a wręcz musi być zastąpiona szalotką. Jest to oczywiście gruba przesada, ale faktycznie szalotka coraz częściej pojawia się w restauracjach i domowych kuchniach, ostatnio także w naszym kraju. Zobacz więc jakie są różnice między tymi warzywami i jak je stosować w swojej kuchni.
Przeczytaj więcej
Dodaj życiu smaku, czyli najlepsze włoskie przyprawy
Dodaj życiu smaku, czyli najlepsze włoskie przyprawyDobre przyprawy nadają potrawom smak, wyciągają z danych składników to, co najlepsze, budzą zmysły i sprawiają, że jedzenie i gotowanie stają się bardziej interesujące. To dzięki nim każdy posiłek zabierze Cię w pełną wspaniałych kulinarnych doznań podróż. Kto wie o gotowaniu wszystko? Włosi! Stąd powstała włoska marka Drogheria e Alimentari, która oferuje szeroką gamę wyrafinowanych produktów, które sprawią, że Twoje potrawy nabiorą nowego wymiaru.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel