Blog

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 7: Ragù napoletano
Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 7: Ragù napoletanoW jednym z poprzednich wpisów opisaliśmy jak przygotować słynne ragù alla bolognese. Dzisiaj inny tradycyjny przepis na ragù, ale tym razem rodem z Kampanii, czyli słynne "ragù napoletano". To klasyka neapolitańskiej kuchni, tradycyjnie danie przygotowywane zazwyczaj w niedziele.
Przeczytaj więcej
Wybierz swój przepis na czekoladowy deser!
Wybierz swój przepis na czekoladowy deser!Włoska czekolada to doskonałość, połączenie tradycji i kreatywności z niepowtarzalnym smakiem. Producenci z Italii wykazują się wielkim zaangażowaniem przy wyborze ziaren kakao i pozostałych surowców oraz starannie nadzorują procesie wytwarzania czekolady. Wynik? Smak, który daje przyjemność, zaskoczenie, powoduje uśmiech na twarzy.
Przeczytaj więcej
Jak kultowa "pięćsetka" wpłynęła na kulinarne upodobania Włochów
Jak kultowa "pięćsetka" wpłynęła na kulinarne upodobania WłochówBył rok 1957, kiedy włoski inżynier z Langhe Dante Giacosa zaprojektował samochód, który zrewolucjonizował styl życia Włochów. Wtedy właśnie zjechała z linii produkcyjnych zakładów Fiata w Turynie pierwsza słynna 500. Od tego momentu Włochy nie były już takie same! Narodził się tani, dostępny dla ogółu społeczeństwa samochód, symbol mobilności i niezależności w odradzającym się po wojnie kraju.
Przeczytaj więcej
Przewodnik smakosza: Elegancka strona Neapolu - Chiaia i Mergellina
Przewodnik smakosza: Elegancka strona Neapolu - Chiaia i MergellinaChiaia i jej część Mergellina to dzielnica, która niczym nie przypomina zatłoczonych i często brudnych zaułków Centro Storico. To najbardziej prestiżowa i najdroższa dzielnica miasta - bezpieczniejsza, czystsza i bardziej elegancka od pozostałych rejonów Neapolu.
Przeczytaj więcej
Przewodnik po serach włoskich - Asiago DOP
Przewodnik po serach włoskich - Asiago DOPNazwa tego wyjątkowego sera pochodzi od położonego w regionie Wenecji Euganejskiej płaskowyżu Asiago i jego głównej miejscowości o tej samej nazwie. Tam właśnie hodowane są krowy, których mleko używane jest do jego produkcji. Współczesny Asiago DOP jest wytwarzany wyłącznie z mleka krowiego, ale jego początki były zgoła odmienne.
Przeczytaj więcej
Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 6: Pesto alla Genovese
Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 6: Pesto alla GenovesePesto nieodłącznie kojarzy się z Ligurią. To właśnie w tym nadmorskim regionie, narodził się ten zimny sos, który stał się symbolem Genui i całej Ligurii. Pierwsze wzmianki o pesto można znaleźć w 1800 roku, a od kilkudziesięciu lat jest ono jednym z najbardziej znanych i rozpowszechnionych sosów na świecie.
Przeczytaj więcej
Przepis na Spritz z dodatkiem oliwy z oliwek i zielonego Tabasco
Przepis na Spritz z dodatkiem oliwy z oliwek i zielonego TabascoGorące słońce i utrzymująca się piękna pogoda zainspirowała nas, aby zdradzić Wam przepis na letniego drinka według Claudio Sadlera, światowej sławy włoskiego szefa kuchni i restauratora, który zarządza restauracjami w Mediolanie i w Tokio.
Przeczytaj więcej
Przepis na tagliatelle z pieczarkami i kremowym sosem
 Przepis na tagliatelle z pieczarkami i kremowym sosemMasz mało czasu i brak pomysłu na lunch? Zatem proponujemy naprawdę szybką i prostą do wykonania włoską potrawę: makaron tagliatelle w towarzystwie pieczarek, śmietanowo-pomidorowego sosu i świeżej zieleniny.
Przeczytaj więcej
Fragolin - buntownik wśród win
Fragolin - buntownik wśród winWe Włoszech po każdym uroczystym posiłku obowiązkowo podawany jest deser serwowany z pysznym, słodkim winem. Spośród wielu  win deserowych proponujemy wybrać właśnie fragolin, musujący, lekko alkoholowy i przyjemnie świeży. Dzięki swej lekkości i niskiej zawartości alkoholu jest też doskonałym aperitifem, którym możemy delektować się w ciągu całego dnia.
Przeczytaj więcej
Pizza z ziemniakami, czy można się w niej zakochać?
Pizza z ziemniakami, czy można się w niej zakochać? Połączenie pizzy z ziemniaki w pierwszym momencie wydają się dziwnym rozwiązaniem. Jednak wbrew pozorom ziemniaki w swojej prostocie idealnie komponują się z ciastem do pizzy. Jest to tak zwana "biała" pizza, przygotowywana bez sosu pomidorowego i mozzarelli, złożona z kilku prostych składników. Jeśli ją przygotujesz przekonasz się, że jej delikatny smak przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel