Blog

Przepis na szybką, włoską przystawkę - koper włoski z patelni z serem Isola Sarda

Przepis na szybką, włoską przystawkę - koper włoski z patelni z serem Isola SardaKoper włoski smażony na patelni to smaczny i jednocześnie lekki dodatek do dań głównych lub szybka przystawka, którą przyrządzisz w kilka chwil. Doskonały do podania na stół w okresie zimowym i letnim do mięs, ryb, ale także do serów.
Przeczytaj więcej

Przepis na Spaghetti alla Gennaro, czyli neapolitański makaron z chlebem

Przepis na Spaghetti alla Gennaro, czyli neapolitański makaron z chlebemWedług większości Włochów najlepsze dania makaronowe to takie, które można zrobić w czasie potrzebnym na samo ugotowanie makaronu. Takim daniem jest Spaghetti alla Gennaro, wywodzące się z biednego ludu Kalabrii, doskonale oddające ducha neapolitańskiej kuchni.
Przeczytaj więcej

Wino: korek czy zakrętka? Czy wino z zakrętką jest gorsze od wina z korkiem?

Wino: korek czy zakrętka? Czy wino z zakrętką jest gorsze od wina z korkiem?Jednym z dylematów przechowywania wina jest sposób jego zamknięcia. Sprawa nie jest oczywista, a dyskusja czy lepiej zastosować korek czy zakrętkę toczy się w świecie winiarskim od lat.
Przeczytaj więcej

Jak dobrać makaron do włoskich dań?

Jak dobrać makaron do włoskich dań?Sprawa doboru makaronu do włoskich sosów jest zależna od kilku czynników, dlatego przygotowaliśmy krótki przewodnik. Mamy nadzieję, że chociaż w małym stopniu pomoże Ci on dobrać odpowiedni makaron do dania.
Przeczytaj więcej

Makaron - włoskie złoto, przysmak wszechczasów

Makaron - włoskie złoto, przysmak wszechczasówMakaron dla Włochów to ważny, kto wie czy nie najważniejszy produkt spożywczy. Nie bez powodu są oni światowymi liderami zarówno pod względem produkcji, a także konsumpcji. Na włoskim rynku dostępnych jest ponad 300 kształtów makaronu, a każdy region tego kraju ma swoją ulubioną formę i kultową recepturę makaronu.
Przeczytaj więcej

Przepis na rzymski Penne all'arrabbiata

Przepis na rzymski Penne all'arrabbiataPenne all'arrabbiata to typowy makaron wywodzący się z rzymskiej tradycji kulinarnej. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Oparte zaledwie na kilku składnikach, ale bardzo wyrazistych: sosie pomidorowym, sporej dawce świeżego chili i czosnku.
Przeczytaj więcej

Cibo a km zero - żywność zero km. Dlaczego jest najlepsza?

Cibo a km zero - żywność zero km. Dlaczego jest najlepsza?Czy spotkałeś się kiedyś z tym określeniem, które w luźnym tłumaczeniu oznacza jedzenie pod bokiem (w pobliżu)? Nieprzypadkowo nazwa i  koncepcja jedzenia z tym związana pojawiła się we Włoszech.
Przeczytaj więcej

Kuchnia włoska bez tajemnic - przepis na Mozzarrela in carrozza

Kuchnia włoska bez tajemnic - przepis na Mozzarrela in carrozzaPrzepyszny przepis rodem z Kalabrii, rozpowszechniony również z pewnymi zmianami w Lacjum. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, lecz aby uzyskać doskonały rezultat wymaga zachowania pewnych reguł.
Przeczytaj więcej

Trequanda - wino, jedzenie i toskańska sielanka

Trequanda - wino, jedzenie i toskańska sielankaTrequanda to średniowieczna wioska położona 450 metrów nad poziomem morza w samym sercu Chianti, krainy, która odzwierciedla surowe piękno Toskanii. Otoczona jest przepięknymi wzgórzami i dolinami oraz wtapiającymi się w ten sielski krajobraz winnicami i gajami oliwnymi.
Przeczytaj więcej

Dieta śródziemnomorska - jedzenie, zdrowie i styl życia

Dieta śródziemnomorska - jedzenie, zdrowie i styl życiaDieta śródziemnomorska ma tysiącletnią historię, a jej korzenie wywodzą się ze starożytnej Grecji i Cesarstwa Rzymskiego. Oparta jest w głównej mierze na oliwie, pieczywie, warzywach i rybach, a w mniejszych ilościach na serach i mięsie.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel