Blog

Risotto z granatem

Risotto z granatemZa oknem prawdziwa jesień, a wkrótce czekają nas mroźne zimowe dni. Dlatego proponujemy przepis na pomysłowe i wyrafinowane risotto, w którym główne składniki to świeże granaty, będące symbolem odchodzącego lata oraz por - typowo jesienne warzywo
Przeczytaj więcej

Dita della strega - upiorny deser na Halloween

Dita della strega - upiorny deser na HalloweenNa świętowanie nocy Halloween proponujemy przygotować efektowny deser  Dita della strega - Palce Czarownicy. Taki tematyczny, a zarazem smakowity deser idealnie wpisze się w konwencję domowej imprezy Halloweenowej
Przeczytaj więcej

Viva Toscana!

Viva Toscana!Znaczna część win z naszej oferty pochodzi z Toskanii. Dlatego też postanowiliśmy przedstawić kilka informacji o tym regionie i winnych "perełkach" z Toskanii. Zapraszamy do lektury.
Przeczytaj więcej

Woda z mąką podbija świat

Woda z mąką podbija światZ czego robiony jest makaron? Jedynie z wody i mąki pszenicznej. Jeśli przygotowanie makaronu jest takie proste, to dlaczego jedne makarony są bardzo dobre, a innych nie da się zjeść ze smakiem? Poniżej krótka odpowiedź na to pytanie.
Przeczytaj więcej

Oliwki - recepta na zdrowie

Oliwki - recepta na zdrowieKuchnia włoska jest nie tylko smaczna, naturalna, ale też bardzo zdrowa. A cóż może być bardziej charakterystycznego dla kuchni włoskiej, niż oliwki i produkowana z nich zbawienna dla naszego zdrowia oliwa?
Przeczytaj więcej

Risotto z winem Prosecco

Risotto z winem ProseccoProsecco doceniamy nie tylko popijając je podczas smakowania delikatnych potraw, ale może stać się głównym składnikiem kilku wyśmienitych dań. Szczególnie jego wykorzystanie znane jest w przygotowaniu risotto, gdyż daje niezwykle aromatyczny i wyrafinowany smak.
Przeczytaj więcej

Carne Salada, czyli najlepsze carpaccio wołowe

Carne Salada, czyli najlepsze carpaccio wołoweZajadasz się pysznym carpaccio wołowym? Tak potocznie nazywamy mięso użyte do tego dania. Tak naprawdę, to na prawdziwe włoskie carpaccio używa się mięsa Carne Salada del Trentino, co w dosłownym tłumaczeniu brzmi „mięso solone z Trentino”. Czym jest Carne Salada i jak powstaje? Dowiesz się z tego wpisu. Dodatkowo podajemy też parę przepisów kulinarnych.
Przeczytaj więcej

Włoskie dania z warzywami, czyli wegetarianizm z przypadku

Włoskie dania z warzywami, czyli wegetarianizm z przypadkuWłosi jedzą bardzo dużo dań wegetariańskich i chociaż nie ma to związku z ideologią wegetariańską, to dobrze się w nią wpisuje. Kuchnia włoska jest zatem świetnym kulinarnym rozwiązaniem również dla wegetarian!
Przeczytaj więcej

Nie bój się małż – smakują lepiej niż wyglądają!

Nie bój się małż – smakują lepiej niż wyglądają!We wrześniu obchodzimy Światowy Dzień Morza. Z tej okazji piszemy o włoskich przysmakach morza – niezwykle zdrowych, cenionych na całym świecie. Na talerz naszej opowieści wpadają małże!
Przeczytaj więcej

Niepowtarzalny smak Toskanii

Niepowtarzalny smak ToskaniiJeden dzień w roku obchodzimy Międzynarodowy Dzień Turystyki. Natchnęło nas to, aby opisać Tobie wspaniałą, kulinarną podróż w nasze ulubione miejsce. Podróż dokąd? Oczywiście, do Toskanii!
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel