Blog

Prawda o oliwie z pierwszego tłoczenia. Poznaj 10 faktów

Prawda o oliwie z pierwszego tłoczenia. Poznaj 10 faktówOliwa z oliwek, ze względu na swoje zdrowotne właściwości, stała się bardzo modnym i popularnym tłuszczem. Coraz więcej konsumentów jest zainteresowanych poznaniem jej właściwości, a co za tym idzie zakupem oliwy w bardziej świadomy sposób.
Przeczytaj więcej

5 pysznych sposobów na bakłażana

5 pysznych sposobów na bakłażanaBakłażan to warzywo, z którego możesz przyrządzić niewiarygodną ilość potraw. Masz możliwość stosowania go w kuchni praktycznie przez cały rok, bo o każdej porze roku znajdziesz go na półkach supermarketów.
Przeczytaj więcej

Cucina povera - niegdyś oszczędne dania, które dziś spotkasz w drogich restauracjach

Cucina povera - niegdyś oszczędne dania, które dziś spotkasz w drogich restauracjachNazwa cucina povera dotyczy przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie we włoskich, zazwyczaj biednych domach. Dzisiaj te przepisy, sposoby przyrządzania i stosowane produkty stanowią prawdziwe  fundamenty włoskiej kuchni.
Przeczytaj więcej

10 porad dla kucharzy amatorów

10 porad dla kucharzy amatorówJaki powinien być Twój początek w kuchni? Bez względu na to, jak skomplikowany jest Twój wymarzony przepis, po prostu wejdź do kuchni i zacznij go realizować!
Przeczytaj więcej

Przepisy na warzywne makarony rodem z Sycylii i Kampanii

Przepisy na warzywne makarony rodem z Sycylii i KampaniiNa przykładzie prostych  past chcemy przedstawić jak przenikają się różne warianty włoskiej kuchni z pobliskich regionów. Dowiesz się też dlaczego włosi tak uwielbiają makaron z warzywami.
Przeczytaj więcej

Przepis na Risi e bisi - włoskie danie zero waste

Przepis na Risi e bisi - włoskie danie zero wasteRisi e bisi to typowe, tradycyjne danie z włoskiego regionu Veneto. Risi e bisi było kiedyś bardzo wystawnym daniem, gdyż starym zwyczajem podawano je największemu urzędnikowi Republiki Weneckiej, co roku w dniu święta patrona miasta Św. Marka 25 kwietnia.
Przeczytaj więcej

Niedoceniane wina z Apulii

Niedoceniane wina z ApuliiWina z Apulii były cenione od dawna, jednak praktycznie tylko przez mieszkańców tego pięknego regionu. Pomimo swojej wyjątkowości, w innych regionach Włoch były kompletnie lekceważone. Tym bardziej nie mogły być znane na świecie...
Przeczytaj więcej

Ryż we włoskich potrawach - zastosowanie i odmiany

Ryż we włoskich potrawach - zastosowanie i odmianyObecnie znamy wiele odmian ryżu i mamy coraz większą świadomość do jakich potraw ich używać. Zobacz jak robią to Włosi i poznaj odmiany najpopularniejsze i najczęściej używane w ich kuchni.
Przeczytaj więcej

Włoska miłość do smakowitych gnocchi

Włoska miłość do smakowitych gnocchiGnocchi to znane w całej Italii tradycyjne kluski, które kształtem przypominają kopytka. Na początku gnocchi były przygotowywane wyłącznie z mąki i wody. Dziś, w zależności od upodobań, tradycji i regionu gnocchi robi się z ziemniaków, semoliny, mąki kukurydzianej, a nawet duszonych warzyw i serów.
Przeczytaj więcej

Mleko surowe kontra pasteryzowane. Na czym polega różnica?

Mleko surowe kontra pasteryzowane. Na czym polega różnica?Od kilku lat toczy się ożywiona debata na temat mleka surowego i mleka pasteryzowanego. Wiele mówi się o różnorodności biologicznej, ale wokół mleka surowego urosło ostatnio wiele mitów i nieporozumień. Postaramy się w dużym skrócie wyjaśnić na czym polega podstawowa różnica.
Przeczytaj więcej
12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel