Blog

Ryż we włoskich potrawach - zastosowanie i odmiany

Ryż we włoskich potrawach - zastosowanie i odmianyObecnie znamy wiele odmian ryżu i mamy coraz większą świadomość do jakich potraw ich używać. Zobacz jak robią to Włosi i poznaj odmiany najpopularniejsze i najczęściej używane w ich kuchni.
Przeczytaj więcej

Włoska miłość do smakowitych gnocchi

Włoska miłość do smakowitych gnocchiGnocchi to znane w całej Italii tradycyjne kluski, które kształtem przypominają kopytka. Na początku gnocchi były przygotowywane wyłącznie z mąki i wody. Dziś, w zależności od upodobań, tradycji i regionu gnocchi robi się z ziemniaków, semoliny, mąki kukurydzianej, a nawet duszonych warzyw i serów.
Przeczytaj więcej

Mleko surowe kontra pasteryzowane. Na czym polega różnica?

Mleko surowe kontra pasteryzowane. Na czym polega różnica?Od kilku lat toczy się ożywiona debata na temat mleka surowego i mleka pasteryzowanego. Wiele mówi się o różnorodności biologicznej, ale wokół mleka surowego urosło ostatnio wiele mitów i nieporozumień. Postaramy się w dużym skrócie wyjaśnić na czym polega podstawowa różnica.
Przeczytaj więcej

Risotto perfetto, czyli jak przygotować idealne risotto

Risotto perfetto, czyli jak przygotować idealne risottoRisotto to teoretycznie proste danie, od lat przyrządzane we Włoszech według „przepisu babci”. Ale z drugiej strony to potrawa będąca przedmiotem rywalizacji najlepszych szefów kuchni na świecie. Jeśli pragniesz zbliżyć się do ich poziomu, to tych kilka poniższych porad na pewno Ci w tym pomoże.
Przeczytaj więcej

Słodka i słona. Focaccia w wielu odmianach

Słodka i słona. Focaccia w wielu odmianachJedną z najpopularniejszych focacci we Włoszech jest focaccia al rosmarino. Delikatne w środku i złociste z wierzchu pieczywo posypane świeżym lub suszonym rozmarynem podawane jest jako przystawka lub przekąska z oliwą z oliwek lub jako chleb, w towarzystwie doskonałych włoskich wędlin i serów.
Przeczytaj więcej

Przepis na pełnoziarnistą piadinę z łososiem

Przepis na pełnoziarnistą piadinę z łososiemChodzi Ci po głowie smaczna przekąska, ale nie chcesz jeść byle czego? Mamy dla Ciebie przepis na zdrową piadinę z mąki pełnoziarnistej naturalnej w błonnik.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel