Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Szybki przepis na Penne all' Arrabbiata

2020-12-16
Szybki przepis na Penne all' Arrabbiata

Penne all'arrabbiata to typowy makaron wywodzący się z rzymskiej tradycji kulinarnej. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Oparte zaledwie na kilku składnikach, ale bardzo wyrazistych: sosie pomidorowym, sporej dawce świeżego chili i czosnku. Lacjum daje nam danie, które stało się częścią kulinarnej kultury całych Włoch, tak jak w przypadku spaghetti z cacio e pepe czy pasta alla carbonara. Czy wiesz, dlaczego tak się nazywa? Jego nazwa (arrabbiata, czyli zły) wywodzi się prawdopodobnie z faktu, że jedzenie tego makaronu grozi zaczerwienieniem twarzy podobnym do koloru twarzy wściekłych, zdenerwowanych ludzi.

Możesz wzbogacić te danie Pecorino Romano DOP, decyzja należy do Ciebie!

Penne all'arrabbiata - video przepis na makaron z ostrym sosem

Składniki na 3 osoby:

Przyrządzenie:

Postaw na ogniu wodę do gotowania makaronu. W międzyczasie, rozdrobnij widelcem pomidory i wyrzuć końcówki ze szypułkami. Z papryczki chili wytnij szypułkę, a następnie pokrój ją na małe kawałki, koniecznie zostawiając pestki. W nich bowiem zawarta jest ostrość papryczek, a nazwa dania zobowiązuje. Zmiażdż dwa ząbki czosnku, naciskając na nie nożem o szerokim ostrzu skierowanym poziomo.

Na dość dużą patelnię wlej sporą ilość oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i zrumień nieobrany czosnek razem z papryczką chili, trzymając patelnię lekko przechyloną, aby czosnek utonął w oliwie. Dzięki temu wydobędziesz z niego cały smak i będziesz miał gwarancję, że się nie przypali przywierając do dna patelni.

Jak tylko czosnek się lekko zarumieni, dodaj pomidory i gotuj przez pierwsze 10 minut na dużym ogniu, aby odparować z nich nadmiar wody. Dzięki temu w znacznej mierze pomidory utracą swą kwasowość. Wyjmij z patelni czosnek, dodaj szczyptę soli i sody oczyszczanej. I tu rodzi się pytanie, kiedy do dania należy dodać sody oczyszczanej, a w jakim przypadku cukru? Odpowiedź jest prosta: jeśli chcesz nadać daniu słodkości dodaj cukru, jeśli chcesz zabrać tylko kwaśny smak dodaj sodę (soda reguluje kwasowość). W penne all'arrabbiata najważniejsza jest ostrość dania, dlatego zastosuj sodę oczyszczoną.

Następnie zmniejsz ogień i gotuj pomidory kolejne 15 – 20 minut. W czasie tak długiego gotowania woda odparuje prawie w całości, a sos mocno zgęstnieje. Wtedy dodaj odrobinę wody przygotowanej do gotowana makaronu. Świeża woda wydobędzie maksimum smaku z pomidorów. Oczywiście całość od czasu do czasu mieszaj.

W międzyczasie ugotuj makaron. Gdy sos będzie gotowy, wyłącz ogień i trzymaj go na patelni pod przykryciem, aż makaron będzie ugotowany. Tuż przed odcedzeniem makaronu włącz ponownie gaz pod patelnią. W ten sposób unikniesz stresu związanego z synchronizacją dania, a potrawa i tak nie straci nic na smaku. Następnie odcedź makaron i przenieś go na patelnię z sosem. Podsmaż całość na dużym ogniu przez kilka minut, następnie wyłącz ogień, dodaj garść posiekanej natki pietruszki i suszonych płatków peperoncino, dokładnie wymieszaj.

Całość wyłóż na talerz, posyp startym serem Pecorino Romano DOP i dodaj świeżą oliwę, dzięki temu danie stanie się klarowne. Możesz jeszcze udekorować potrawę kilkoma plasterkami surowej papryczki chili i natką pietruszki.

Po spróbowaniu tak starannie przygotowanego dania Twoi goście nie będą źli, tylko super zadowoleni… choć ich twarz będzie wyrażać coś przeciwnego ;) Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020

Polecane

pixel