Blog

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 4: Jak przygotować włoskie soffritto

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 4: Jak przygotować włoskie soffrittoSłynne włoskie soffritto  to wspaniała baza do przygotowania wielu potraw mięsnych, rybnych lub warzywnych. Soffritto może wzbogacić smak gulaszu, pieczeni lub zup, na przykład minestrone, a także dań z owoców morza takich jak duszone kalmary.
Przeczytaj więcej

Na czym właściwie polega fenomen kuchni włoskiej?

Na czym właściwie polega fenomen kuchni włoskiej?Jest takie powiedzenie, że kuchnia jest odzwierciedleniem każdego kraju, jego kultury i historii. Stwierdzenie to nie może być bardziej prawdziwe, jeśli myśli się o Włoszech. Włoska kuchnia rozwijała się na przestrzeni wieków począwszy od starożytnego Rzymu, z silnymi wpływami greckimi, arabskimi, bizantyjskimi, a także Nowego Świata.
Przeczytaj więcej

Ulubiony przysmak zakochanych

Ulubiony przysmak  zakochanychByć może jest to legenda, ale prawdopodobnie danie to zostało wykonane po raz pierwszy przez Francesco Caravita, księcia Sirignano, znanego na całym świecie jako Pupetto. Książe był niewątpliwie jedną z najbardziej znanych w dwudziestym wieku  postaci Neapolu. Pupetto był amatorem świetnego życia, a co z tym związane dobrego jedzenia.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel