Carpaccio z wołowiny, znane we Włoszech jako Carpaccio di Manzo, to wyrafinowane danie, które zachwyca swoją prostotą i głębią smaku. Kluczem do idealnego carpaccio jest jakość składników, szczególnie mięsa, które stanowi główny element tego dania.
Bruschetta to jedna z najbardziej rozpoznawalnych przystawek kuchni włoskiej – prosta, szybka i oparta na składnikach, które zawsze smakują świeżo i sezonowo. W tym wpisie poznasz dwa sprawdzone sposoby na przygotowanie tej klasycznej grzanki: wersję klasyczną z pomidorami i bazylią oraz bruschettę caprese z mozzarellą di bufala i oliwkami.
W świecie wina, gdzie tradycja i innowacja często idą w parze, pojawiają się marki, które wyłamują się ze schematów, oferując coś zupełnie nowego. Jednym z takich wyjątkowych przypadków jest Rossobastardo – wino, które zrodziło się z pasji i odwagi.
Panna cotta to klasyczny włoski deser na bazie śmietanki, cukru i żelatyny, który zachwyca swoją aksamitną konsystencją i prostotą przygotowania. Wystarczy kilka minut pracy, by stworzyć wyrafinowany deser, który idealnie dopełni lunch, kolację lub zaskoczy gości podczas spotkania.
W naszym wpisie odkryjesz jak przygotować ten klasyczny przysmak krok po kroku, wykorzystując najwyższej jakości składniki. Dowiedz się jak przyrządzić perfekcyjne risotto z szafranem i poczuj smak Włoch w swoim domu!
Wędrówka po świecie włoskich czerwonych win jest bardzo ekscytująca. Prawie w każdym regionie Włoch znajdziesz urodzajne winnice, w których produkuje się wspaniałe wina, często o światowej renomie.
Szybki przepis na doskonałą w smaku włoską sałatkę z makaronem, tuńczykiem, oliwkami i karczochami, którą przygotujesz w mniej niż 15 minut. Sprawdź nasz film z przepisem i przygotuj ją razem z nami.
Wybierając odpowiednie sery możesz stworzyć doskonałą symbiozę, w której ser podkreśla smak prosecco, a wino wzmacnia aromat sera. Sprawdź, które sery najlepiej podawać z kieliszkiem prosecco.
Tiramisu jest to połączenie nasączonych kawą biszkoptów i puszystego kremu z serka mascarpone, posypanego gorzkim kakao. Ten banalnie prosty deser, do którego potrzebujesz tylko kilku składników, podbił serca milionów ludzi na świecie.
Zdefiniowanie kuchni środkowych Włoch nie jest łatwym zadaniem, gdyż tradycje kulinarne tworzących je regionów są bardzo różne. Jest to związane z korzeniami historycznymi i zamieszkującymi te ziemie ludami Etrusków, Rzymian czy Żydów. Dlatego przemierzymy centralne Włochy region po regionie, aby odkryć kulinarne specjały każdego z nich.