Blog

5 pysznych sposobów na bakłażana

5 pysznych sposobów na bakłażanaBakłażan to warzywo, z którego możesz przyrządzić niewiarygodną ilość potraw. Masz możliwość stosowania go w kuchni praktycznie przez cały rok, bo o każdej porze roku znajdziesz go na półkach supermarketów.
Przeczytaj więcej

Cucina povera - niegdyś oszczędne dania, które dziś spotkasz w drogich restauracjach

Cucina povera - niegdyś oszczędne dania, które dziś spotkasz w drogich restauracjachNazwa cucina povera dotyczy przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie we włoskich, zazwyczaj biednych domach. Dzisiaj te przepisy, sposoby przyrządzania i stosowane produkty stanowią prawdziwe  fundamenty włoskiej kuchni.
Przeczytaj więcej

10 porad dla kucharzy amatorów

10 porad dla kucharzy amatorówJaki powinien być Twój początek w kuchni? Bez względu na to, jak skomplikowany jest Twój wymarzony przepis, po prostu wejdź do kuchni i zacznij go realizować!
Przeczytaj więcej

Przepisy na warzywne makarony rodem z Sycylii i Kampanii

Przepisy na warzywne makarony rodem z Sycylii i KampaniiNa przykładzie prostych  past chcemy przedstawić jak przenikają się różne warianty włoskiej kuchni z pobliskich regionów. Dowiesz się też dlaczego włosi tak uwielbiają makaron z warzywami.
Przeczytaj więcej

Przepis na Risi e bisi - włoskie danie zero waste

Przepis na Risi e bisi - włoskie danie zero wasteRisi e bisi to typowe, tradycyjne danie z włoskiego regionu Veneto. Risi e bisi było kiedyś bardzo wystawnym daniem, gdyż starym zwyczajem podawano je największemu urzędnikowi Republiki Weneckiej, co roku w dniu święta patrona miasta Św. Marka 25 kwietnia.
Przeczytaj więcej

Niedoceniane wina z Apulii

Niedoceniane wina z ApuliiWina z Apulii były cenione od dawna, jednak praktycznie tylko przez mieszkańców tego pięknego regionu. Pomimo swojej wyjątkowości, w innych regionach Włoch były kompletnie lekceważone. Tym bardziej nie mogły być znane na świecie...
Przeczytaj więcej

Ryż we włoskich potrawach - zastosowanie i odmiany

Ryż we włoskich potrawach - zastosowanie i odmianyObecnie znamy wiele odmian ryżu i mamy coraz większą świadomość do jakich potraw ich używać. Zobacz jak robią to Włosi i poznaj odmiany najpopularniejsze i najczęściej używane w ich kuchni.
Przeczytaj więcej

Włoska miłość do smakowitych gnocchi

Włoska miłość do smakowitych gnocchiGnocchi to znane w całej Italii tradycyjne kluski, które kształtem przypominają kopytka. Na początku gnocchi były przygotowywane wyłącznie z mąki i wody. Dziś, w zależności od upodobań, tradycji i regionu gnocchi robi się z ziemniaków, semoliny, mąki kukurydzianej, a nawet duszonych warzyw i serów.
Przeczytaj więcej

Mleko surowe kontra pasteryzowane. Na czym polega różnica?

Mleko surowe kontra pasteryzowane. Na czym polega różnica?Od kilku lat toczy się ożywiona debata na temat mleka surowego i mleka pasteryzowanego. Wiele mówi się o różnorodności biologicznej, ale wokół mleka surowego urosło ostatnio wiele mitów i nieporozumień. Postaramy się w dużym skrócie wyjaśnić na czym polega podstawowa różnica.
Przeczytaj więcej

Risotto perfetto, czyli jak przygotować idealne risotto

Risotto perfetto, czyli jak przygotować idealne risottoRisotto to teoretycznie proste danie, od lat przyrządzane we Włoszech według „przepisu babci”. Ale z drugiej strony to potrawa będąca przedmiotem rywalizacji najlepszych szefów kuchni na świecie. Jeśli pragniesz zbliżyć się do ich poziomu, to tych kilka poniższych porad na pewno Ci w tym pomoże.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel