Blog

Bravio delle Botti - toskański wyścig w toczeniu... beczek

Bravio delle Botti - toskański wyścig w toczeniu... beczekW Toskanii przez cały rok odbywa się mnóstwo festiwali i ulicznych wyścigów, a każdy z nich ma swój niepowtarzalny urok. Jednym z najbardziej oryginalnych jest Bravio delle Botti, odbywający się zawsze w ostatnią niedzielę sierpnia. Poznaj jego historię.
Przeczytaj więcej

Przepis na włoski makaron z brokułowym pesto

Przepis na włoski makaron z brokułowym pestoDziś proponujemy przepis na „gorące” pesto. Głównym składnikiem są... gotowane brokuły, a pesto jest przygotowywane na ciepło. W Italii tradycyjnie podawane jest ono z ręcznie robionym makaronem cortecce, który dzięki swemu kształtowi i porowatości doskonale wchłania gorące sosy.
Przeczytaj więcej

Przepis na naleśniki z włoskimi ciastkami Pan di Stelle i czekoladą

Przepis na naleśniki z włoskimi ciastkami Pan di Stelle i czekoladąCzy znasz już efektowne i pyszne Pan di Stelle? To rzucające się w oczy kakaowe ciasteczka, jednostronnie udekorowane gwiazdkami. Z tak uroczym wyglądem nasze biszkopty świetnie sobie radzą też jako dekoracja i składnik wielu słodkich receptur.
Przeczytaj więcej

San Gimignano - Miasteczko stu wież i jednego wina

San Gimignano - Miasteczko stu wież i jednego winaSan Gimignano jest słynnym toskańskim miasteczkiem, położonym w połowie drogi między Florencją a Sieną. Oprócz pięknej, średniowiecznej architektury jest jeszcze jeden powód aby zajrzeć do San Gimignano. To Vernaccia di San Gimignano, wspaniałe białe wino będące dumą mieszkańców.
Przeczytaj więcej

Czy czekolada może być składnikiem mięsnego dania?

Czy czekolada może być składnikiem mięsnego dania?Kiedy myślisz o zastosowaniu czekolady w kuchni zapewne przychodzą Ci do głowy słodkie desery i wypieki. Sproszkowana lub roztopiona czekolada doskonale łączy się z owocami i kawą, a w ostatnich latach z miłości do słodkości, modne stały się nawet niewymagające wielkiej inwencji kulinarnej kanapki z czekoladą.
Przeczytaj więcej

Liczby, które o Prosecco mówią wszystko

Liczby, które o Prosecco mówią wszystkoCzy uwielbiasz Prosecco i często delektujesz się jego smakiem? A może czasami nachodzi Cię refleksja, aby kupić ziemię, na której można produkować te wyjątkowe wino i cieszyć się beztroskim życiem? Poznaj 12 liczb, które zmienią Twoje spojrzenie na każdy wypijany kieliszek Prosecco.
Przeczytaj więcej

Inne niż znasz - Święta Bożego Narodzenia w Neapolu

Inne niż znasz - Święta Bożego Narodzenia w NeapoluW całej Italii, Święta Bożego Narodzenia tradycyjnie rozpoczynają się 8 grudnia w Święto Niepokalanego Poczęcia. W ten dzień neapolitańczycy rozpoczynają budowę swoich słynnych świątecznych szopek.
Przeczytaj więcej

Inspiracje Bożonarodzeniowe - włoski kosz prezentowy na Święta

Inspiracje Bożonarodzeniowe - włoski kosz prezentowy na ŚwiętaWe Włoszech tradycja obdarowywania "świątecznym koszykiem" pełnym przysmaków sięga okresu powojennego. Z czasem zwyczaj ten dotarł także do nas, a oryginalne włoskie produkty ze względu na swą jakość i unikatowość idealnie nadają się do paczek ze smakołykami.
Przeczytaj więcej

Przepis na włoski sernik na zimno z gorzką czekoladą

Przepis na włoski sernik na zimno z gorzką czekoladąGorzka czekolada oferuje chwilę czystej przyjemności i jednocześnie poprawia nam samopoczucie. Możesz ją zjeść samą lub użyć ją do przyrządzenia smacznego deseru. Proponujemy prosty przepis na czekoladowy sernik na zimno.
Przeczytaj więcej

Sycylijska Pasta Picchi Pacchio

Sycylijska Pasta Picchi PacchioMakaron Picchi Pacchi, to tradycyjne sycylijskie danie o dziwnie brzmiącej nazwie, ale pysznym, wyrazistym smaku. Przepis jest bardzo prosty, w jego skład wchodzą pomidory, fileciki anchois, dużo oliwy z oliwek, czosnek i bazylia. Ale jego sekretnym składnikiem jest tarty ser Provolone.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel