Blog

Poznaj różne rodzaje szparagów i przepis na włoskie risotto ze szparagami

Poznaj różne rodzaje szparagów i przepis na włoskie risotto ze szparagamiRozpoczyna się sezon na szparagi, czyli kulinarny szlagier każdej wiosny. Właśnie w tym czasie szparagi są świeże i doskonałej jakości. Oto kilka wskazówek, jak je najlepiej wybrać, przygotować i przyrządzić. Oczywiście, po włosku!
Przeczytaj więcej

Przepis na włoskie gołąbki z kurczaka w pomarańczowym sosie

Przepis na włoskie gołąbki z kurczaka w pomarańczowym sosieW Twojej kuchni wieje nudą? Proponujemy oryginalny przepis na gołąbki po włosku. Lekkie i aromatyczne danie idealne na wiosenny obiad. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego proponujemy śródziemnomorski sos z pomarańczy.
Przeczytaj więcej

3 sposoby na chrupiącą panierkę według włoskich przepisów

3 sposoby na chrupiącą panierkę według włoskich przepisówPanierka to teoretycznie najprostsza rzecz w kuchni. Wszyscy ją znamy i wiemy jak przyrządzić. Często jednak nie spełnia naszych oczekiwań, jest miękka, niezbyt zwarta i niestety nie tak chrupiąca, jakbyśmy chcieli. Jak temu zapobiec?
Przeczytaj więcej

Kuchnia z surowych Dolomitów

Kuchnia z surowych DolomitówKuchnia regionu jest ascetyczna i odmienna od kuchni panującej w większości regionów Włoch. Oto klasyczny przykład wykorzystania najprostszych składników w kuchni z regionu doliny Val Cellina.
Przeczytaj więcej

Dolomia - woda z dziewiczych Dolomitów

Dolomia - woda z dziewiczych Dolomitów Aby lepiej zrozumieć, dlaczego smak Dolomii podbija świat zachęcamy do odwiedzenia doliny Val Cellina, regionu w którym jest produkowana. Namawiamy do wędrówek i wspinaczki po okolicznych górach, a także do zwiedzenia dzikich terenów zatoczek Torrente Cellina i Torrente Meduna.
Przeczytaj więcej

Bravio delle Botti - toskański wyścig w toczeniu... beczek

Bravio delle Botti - toskański wyścig w toczeniu... beczekW Toskanii przez cały rok odbywa się mnóstwo festiwali i ulicznych wyścigów, a każdy z nich ma swój niepowtarzalny urok. Jednym z najbardziej oryginalnych jest Bravio delle Botti, odbywający się zawsze w ostatnią niedzielę sierpnia. Poznaj jego historię.
Przeczytaj więcej

Przepis na włoski makaron z brokułowym pesto

Przepis na włoski makaron z brokułowym pestoDziś proponujemy przepis na „gorące” pesto. Głównym składnikiem są... gotowane brokuły, a pesto jest przygotowywane na ciepło. W Italii tradycyjnie podawane jest ono z ręcznie robionym makaronem cortecce, który dzięki swemu kształtowi i porowatości doskonale wchłania gorące sosy.
Przeczytaj więcej

Przepis na naleśniki z włoskimi ciastkami Pan di Stelle i czekoladą

Przepis na naleśniki z włoskimi ciastkami Pan di Stelle i czekoladąCzy znasz już efektowne i pyszne Pan di Stelle? To rzucające się w oczy kakaowe ciasteczka, jednostronnie udekorowane gwiazdkami. Z tak uroczym wyglądem nasze biszkopty świetnie sobie radzą też jako dekoracja i składnik wielu słodkich receptur.
Przeczytaj więcej

San Gimignano - Miasteczko stu wież i jednego wina

San Gimignano - Miasteczko stu wież i jednego winaSan Gimignano jest słynnym toskańskim miasteczkiem, położonym w połowie drogi między Florencją a Sieną. Oprócz pięknej, średniowiecznej architektury jest jeszcze jeden powód aby zajrzeć do San Gimignano. To Vernaccia di San Gimignano, wspaniałe białe wino będące dumą mieszkańców.
Przeczytaj więcej

Czy czekolada może być składnikiem mięsnego dania?

Czy czekolada może być składnikiem mięsnego dania?Kiedy myślisz o zastosowaniu czekolady w kuchni zapewne przychodzą Ci do głowy słodkie desery i wypieki. Sproszkowana lub roztopiona czekolada doskonale łączy się z owocami i kawą, a w ostatnich latach z miłości do słodkości, modne stały się nawet niewymagające wielkiej inwencji kulinarnej kanapki z czekoladą.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel