Blog

Prosciutto Crudo - perła na kulinarnej mapie Włoch

Prosciutto Crudo - perła na kulinarnej mapie WłochSzynka Prosciutto Crudo to jeden z największych włoskich delikatesów, doceniany przez smakoszy na całym świecie. Produkowana jest z udźca świni, w różnych regionach Włoch i jest najważniejszą, charakterystyczną włoską wędliną. Przybliżamy zaskakującą historię Prosciutto Crudo, jego podstawowe rodzaje i doradzamy, który rodzaj wybrać.
Przeczytaj więcej

Pecorino Sardo – włoski ser z Sardynii

Pecorino Sardo – włoski ser z SardyniiCzego koniecznie trzeba skosztować będąc na Sardynii? Oczywiście jej wielkiej dumy, czyli pachnącego morską bryzą Pecorino Sardo - miejscowego owczego sera. Przez lata udoskonalano sposoby jego produkcji, dzięki czemu Pecorino z tej właśnie wyspy tak różni się od pozostałych owczych serowych przysmaków.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 1

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 1Pragniemy w różny sposób dzielić się ze światem swoją pasją i miłością do kuchni włoskiej, dlatego wraz z przyjściem wiosny rozpoczynamy cykl prostych, ale niezwykle przydatnych porad kulinarnych, dzięki którym zarówno amator jak i profesjonalista, przyrządzi pyszne, oryginalne dania włoskie.
Przeczytaj więcej

Włoski sposób na orzeźwienie w gorące dni

Włoski sposób na orzeźwienie w gorące dniZ nieba leje się żar, a Ty szukasz chwili wytchnienia i orzeźwienia? Poznaj chłodne napoje, które zaspokoją pragnienie w czasie wiosennych i letnich dni. Prawdziwe i jedyne w swoim rodzaju lemoniady z Włoch ugaszą pragnienie i rozpieszczą Twoje zmysły.
Przeczytaj więcej

Maj w Toskanii, czyli udane zwiedzanie, pyszne jedzenie i sportowe emocje na żywo!

Maj w Toskanii, czyli udane zwiedzanie, pyszne jedzenie i sportowe emocje na żywo!Piątego maja rozpoczął się we Włoszech jeden najsłynniejszych na świecie wyścigów kolarskich Giro d’Italia, który potrwa aż do 28 maja. Okazja jest szczególna, bo w tym roku wyścig wystartował już po raz setny w historii.
Przeczytaj więcej

Piknik we włoskim stylu - jak go zorganizować?

Piknik we włoskim stylu - jak go zorganizować?Wiosna to zdecydowanie najlepszy czas, aby zorganizować z przyjaciółmi i rodziną spotkanie za miastem, które pozwoli uciec od pracy i codziennych kłopotów. Przedstawiamy nasze pomysły na piknik oraz przepis na szybki i prosty do wykonania piknikowy specjał.
Przeczytaj więcej

Duma Toskanii - Pecorino Toscano

Duma Toskanii - Pecorino ToscanoPierwsza wzmianka o serze z Toskanii pojawiła się w XVIII wieku w pismach Francesco Molinelli pod nazwą formaggio toscano. Smak i forma sera ewaluowała przez następne wieki, aż do uzyskania znanego nam Pecorino Toscano. Od 1985 roku nazwa chroniona jest znakiem D.O.P., który jest gwarancją wysokiej jakości i dotrzymania wierności tradycji.
Przeczytaj więcej

Wielkanoc w Toskanii? Dlaczego nie!

Wielkanoc w Toskanii? Dlaczego nie!Jeżeli lubisz podróżować, a także kultywować święta, znamy miejsce, do którego warto pojechać podczas świąt wielkanocnych. Florencja, która jest stolicą Toskanii, to miasto sztuki, w którym idealnie można połączyć zwiedzanie muzeów z przywitaniem wiosny podczas spacerów po parkach i ogrodach, nie zapominając o najważniejszym wydarzeniu czyli Scoppio del Carro.
Przeczytaj więcej

Starożytny przysmak z mleka owczego

Starożytny przysmak z mleka owczegoOd kilku tysięcy lat stada owiec towarzyszyły plemionom w ich wędrówkach przez dzisiejszą Europę. W czasach gdy konserwowanie żywności było bardzo ograniczone, ser był jednym z niewielu produktów, który nadawał się do długotrwałego przechowywania i pozwalał przetrwać w czasie długich wędrówek. Dlatego najstarsze receptury produkcji sera mówią o zastosowaniu owczego mleka do jego produkcji.
Przeczytaj więcej

Słodkości po włosku

Słodkości po włoskuSłodkie życie (Dolce Vita) to postawa i styl życia, który charakteryzuje Włochów i którego zazdrości im cały świat. Jednym z kluczowych elementów tego stylu jest zamiłowanie do jedzenia, naturalnie też do ciast i innych słodkości. Większość Włochów je śniadanie na słodko, a każdy obiad lub kolacje obowiązkowo kończy pysznym ciastem lub innym deserem. Słodkie przysmaki rodem z Italii od lat robią furorę także poza granicami.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel