Blog

Słodka i słona. Focaccia w wielu odmianach

Słodka i słona. Focaccia w wielu odmianachJedną z najpopularniejszych focacci we Włoszech jest focaccia al rosmarino. Delikatne w środku i złociste z wierzchu pieczywo posypane świeżym lub suszonym rozmarynem podawane jest jako przystawka lub przekąska z oliwą z oliwek lub jako chleb, w towarzystwie doskonałych włoskich wędlin i serów.
Przeczytaj więcej

Przepis na pełnoziarnistą piadinę z łososiem

Przepis na pełnoziarnistą piadinę z łososiemChodzi Ci po głowie smaczna przekąska, ale nie chcesz jeść byle czego? Mamy dla Ciebie przepis na zdrową piadinę z mąki pełnoziarnistej naturalnej w błonnik.
Przeczytaj więcej

10 powodów, dla których warto gotować w domu

10 powodów, dla których warto gotować w domuCzy warto jeść gotowe i pakowane potrawy, całkowicie pozbawione niezbędnych składników odżywczych i bogatych tylko w tłuszcze, cukry i sól, czy jednak gotować samemu i powoli otworzyć się na zdrową i kompletną dietę? Odpowiedź jest oczywista: nauczyć się gotować samemu i znaleźć w tym radość!
Przeczytaj więcej

Przewodnik po włoskim salami. Wybierz swoje ulubione!

Przewodnik po włoskim salami. Wybierz swoje ulubione!Salami to prawdopodobnie jedna z najbardziej rozpoznawalnych wędlin. Występuje w przeróżnych regionach świata, ale włoskie salami uznawane są za najlepsze na świecie. Historia salami i innych wędlin ma we Włoszech starożytne korzenie.
Przeczytaj więcej

Przepis na włoskie placuszki inspirowane dorayaki

Przepis na włoskie placuszki inspirowane dorayakiNie możesz znaleźć pomysłu na oryginalną i niespotykaną przekąskę, którą poczęstujesz swoich gości? Świetnie trafiłeś! Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przepis na inspirowane japońskimi dorayaki włoskie placuszki.
Przeczytaj więcej

Primitivo - włoskie wino o specyficznej nazwie

Primitivo - włoskie wino o specyficznej nazwiePomimo swojej nazwy, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza prymitywny, wino takie nie jest, a swą nazwę zawdzięcza proboszczowi parafii Gioia del Colle, który pod koniec XVIII wieku przeprowadził dogłębne badania tej odmiany winorośli.
Przeczytaj więcej

Grissini - paluszki chlebowe z Turynu, które podbiły świat

Grissini - paluszki chlebowe z Turynu, które podbiły światGrissini to pochodzące z Turynu paluszki chlebowe, które uwielbia każdy miłośnik kuchni włoskiej. Jak powstały i dlaczego stały się tak popularne? Poznaj ich historię i przygotuj je razem z nami w domu, z odpowiednich składników, aby poznać ich prawdziwy smak.
Przeczytaj więcej

Włoskie sery z oznaczeniem D.O.P. Dlaczego warto je wybrać?

Włoskie sery z oznaczeniem D.O.P. Dlaczego warto je wybrać?Najbardziej godne uwagi są sery pochodzące od małych, lokalnych producentów. Warto ich poszukać w sklepach online, czy małych stacjonarnych delikatesach. Będą droższe w zakupie, ale wynagrodzą Ci to swoim smakiem.
Przeczytaj więcej

Przepis na włoskie piadiny - chrupiące placki orkiszowe

Przepis na włoskie piadiny - chrupiące placki orkiszoweMasz ochotę na coś aromatycznego, chrupiącego i pysznego? Poznaj przepis na włoskie piadiny z mąki orkiszowej, które w połączeniu z pachnącymi przyprawami stają się doskonałą przekąską do szkoły, pracy, a także na przyjęcia.
Przeczytaj więcej

Poznaj sekret powstania carpaccio. To naprawdę się wydarzyło!

Poznaj sekret powstania carpaccio. To naprawdę się wydarzyło!Oryginalne włoskie carpaccio, to bardzo cienko pokrojone plastry polędwicy wołowej podane z cytryną, oliwą z oliwek, parmezanem lub białą truflą. Danie zostało wymyślone przez Giuseppe Ciprianiego w drugiej połowie XX wieku, stając się jednym z najpopularniejszych włoskich dań.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel