Blog

Piknik we włoskim stylu - jak go zorganizować?

Piknik we włoskim stylu - jak go zorganizować?Wiosna to zdecydowanie najlepszy czas, aby zorganizować z przyjaciółmi i rodziną spotkanie za miastem, które pozwoli uciec od pracy i codziennych kłopotów. Przedstawiamy nasze pomysły na piknik oraz przepis na szybki i prosty do wykonania piknikowy specjał.
Przeczytaj więcej

Duma Toskanii - Pecorino Toscano

Duma Toskanii - Pecorino ToscanoPierwsza wzmianka o serze z Toskanii pojawiła się w XVIII wieku w pismach Francesco Molinelli pod nazwą formaggio toscano. Smak i forma sera ewaluowała przez następne wieki, aż do uzyskania znanego nam Pecorino Toscano. Od 1985 roku nazwa chroniona jest znakiem D.O.P., który jest gwarancją wysokiej jakości i dotrzymania wierności tradycji.
Przeczytaj więcej

Wielkanoc w Toskanii? Dlaczego nie!

Wielkanoc w Toskanii? Dlaczego nie!Jeżeli lubisz podróżować, a także kultywować święta, znamy miejsce, do którego warto pojechać podczas świąt wielkanocnych. Florencja, która jest stolicą Toskanii, to miasto sztuki, w którym idealnie można połączyć zwiedzanie muzeów z przywitaniem wiosny podczas spacerów po parkach i ogrodach, nie zapominając o najważniejszym wydarzeniu czyli Scoppio del Carro.
Przeczytaj więcej

Starożytny przysmak z mleka owczego

Starożytny przysmak z mleka owczegoOd kilku tysięcy lat stada owiec towarzyszyły plemionom w ich wędrówkach przez dzisiejszą Europę. W czasach gdy konserwowanie żywności było bardzo ograniczone, ser był jednym z niewielu produktów, który nadawał się do długotrwałego przechowywania i pozwalał przetrwać w czasie długich wędrówek. Dlatego najstarsze receptury produkcji sera mówią o zastosowaniu owczego mleka do jego produkcji.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel