Piknik we włoskim stylu - jak go zorganizować?
2017-04-28
Słowo piknik pochodzi od francuskiego pique-nique. Zwyczaj posiłków na łonie natury narodził się prawdopodobnie we Francji, ale jest też mocno rozpowszechniony we Włoszech. Tam pierwsze pikniki odbywają się już w Wielkanocny Poniedziałek. W zimniejszych krainach trzeba czekać z otwarciem sezonu do 1 maja, a u nas niestety coraz częściej jeszcze dłużej.
Wiosna to zdecydowanie najlepszy czas, aby zorganizować z przyjaciółmi i rodziną spotkanie za miastem, które pozwoli uciec od pracy i codziennych kłopotów. W dzisiejszych czasach piknik wydaje się trochę staroświecki, a czasem już na miejscu okazuje się, że piwo czy wino jest zbyt ciepłe, zapomnieliśmy otwieracza, miska z sałatką wywróciła się w bagażniku, a sztućców jest za mało, więc trzeba jeść rękami. Ale cóż z tego? Na tym jednak właśnie polega też urok tych wypadów pełnych niespodzianek i nieprzewidzianych sytuacji.
Poniżej przedstawiamy nasze pomysły na piknik oraz przepis na szybki i prosty do wykonania piknikowy specjał. Resztę pozostawiamy Twojej wyobraźni i pomysłowości.
Poniżej przedstawiamy nasze pomysły na piknik oraz przepis na szybki i prosty do wykonania piknikowy specjał. Resztę pozostawiamy Twojej wyobraźni i pomysłowości.
Akcesoria, czyli piknikowy niezbędnik
Co zabrać na piknik, aby był udany i przyjemny? To, czego potrzebujesz to koc, obrus lub kolorowa cerata, kosz albo duża torba na produkty, ręczniki papierowe i torba na odpady. Polecamy jednorazowe sztućce i nakrycia lub jeśli chcesz, aby było bardziej elegancko, zabierz zdekompletowane z domu, które nie nadają się do nakrycia stołu. Pamiętaj też o desce i nożu do krojenia, oliwie oraz pieprzu i soli.
Przekąski włoskie - chleb i coś do chleba
Świeżutki chleb, pokrojone na miejscu cienkie plasterki sera, salami i pokrojone w ćwiartki pachnące pomidory. Jeszcze tylko pieprz i sól oraz mała butelka oliwy z oliwek i uczta prawie gotowa! Chcesz spróbować nowych smaków i urozmaicić piknik? Zabierz ze sobą ugotowany bób i świeżo pokrojony ser pecorino. To zestaw, w którym na pewno się zakochasz. Słodki, młody bób doskonale podkreśla lekko słony i wyrazisty smak pecorino stagionato. Dobrze znanego połączenia mozzarelli di bufala i pomidorów zachwalać nie trzeba. Do tego bazylia (zerwana wcześniej i zawinięta w wilgotną ściereczkę), oliwa, pieprz i sól i "niebo w gębie" gwarantowane...
Dania włoskie, które zjesz na ciepło i na zimno
Nie bój się podawać na zimno wcześniej przygotowanych potraw. Może to być ryż, canelloni, lasagne, a także pierożki i zapiekane makarony. Na łonie przyrody będą smakować wybornie. Również zimny makaron ze świeżymi składnikami może okazać się trafnym wyborem! Proponujemy szybki przepis, idealny do skosztowania podczas pikniku:
Przepis na makaron włoski: Pasta fredda veloce: zucchine, pecorino e scorzette di pompelmo
Makaron na zimno z cukinią, serem pecorino i skórką z grejpfrutaSkładniki:
- 150 g penne (lub innego krótkiego makaronu)
- 90 g cukinii
- czarne oliwki
- 80 g sera pecorino
- 1 grejpfrut
- tymianek
W dużej misce umieść pokrojone oliwki i cukinię, przypraw solą i tymiankiem oraz oliwą z oliwek. W międzyczasie ugotuj makaron, odcedź, dodaj do miski i wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaje posypać makaron grubo startym pecorino oraz tartą skórką z grejpfruta. Przepyszna potrawa na piknik gotowa!
Czego nie może zabraknąć na pikniku we włoskim stylu? Oczywiście butelki dobrego wina. Jeśli możesz je schłodzić na miejscu np. w przenośnej lodówce, to odpowiednie będzie białe. W upały najlepiej sprawdza się Prosecco lub inne wino musujące. Wino czerwone można serwować w temperaturze 16-18°C i na chłodniejsze dni będzie bardziej odpowiednie, niż wino białe.
Życzymy udanego pikniku, smacznego jedzenia i pięknej pogody!
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2017