Prawdziwy miłośnik wina powinien przynajmniej raz w życiu udać się w podróż do krainy Prosecco. Tylko 60 km dzieli Wenecję od Strada del Prosecco, malowniczej trasy wzdłuż wzgórz między Conegliano i Valdobbiadene, gdzie ma swoją siedzibę jeden z najprężniej rozwijających się producentów wina musującego we Włoszech - Astoria Vini.
Jeśli we włoskim barze poprosimy o caffe, to podadzą nam mocne, aromatyczne espresso. Po prostu nazwa caffe zarezerwowana jest dla espresso. Istnieje jednak wiele innych rodzajów kaw, które różnią się zawartością mleka, obfitością pianki lub jej brakiem, czy obecnością bitej śmietanki.
Kawę we Włoszech parzy się na różne sposoby, a stopień zmielenia ziaren (macinatura) decyduje w jaki sposób można ją przyrządzić. Przy każdym sposobie parzenia, kawa nie może być zmielona zbyt drobno, ani zbyt grubo. Co dzieje się w przypadku niewłaściwego sposobu mielenia ziaren?
"Bąbelki" to wspólna cecha wszystkich wymienionych w tytule win, ale zasadnicza różnica tkwi w sposobie dostarczania tychże ”bąbelków” do wina.
Sukces Prosecco we Włoszech, a ostatnio także na całym świecie, wynika przede wszystkim ze zbudowania głębokiej więzi z miłośnikami dobrego wina. Coraz częściej Prosecco staje się niepodważalną gwiazdą uroczystości, koktajli i spotkań firmowych. Od niedawna zaczyna też królować w klubach i dyskotekach.