Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 4

Ekspresowy przewodnik po najważniejszych włoskich kawach
- Lungo (Caffe Americano) - to espresso z większą ilością wody. Sporządzane głównie dla obcokrajowców.
- Ristretto - chociaż wydaje się to niemożliwe, zawiera jeszcze mniej wody niż tradycyjne espresso.
- Cappuccino - to espresso z dodatkiem spienionego mleka, bywa posypane czekoladą. Włosi piją je zazwyczaj do śniadania. Jest najbardziej rozpoznawalną po espresso włoską kawą na świecie. Espresso stanowi około 1/5 zawartości, a mleko spienione jest w temperaturze około 55°C. Tak przygotowane powinno zostać zwieńczone pianką grubości około 1 cm i ewentualnie bitą śmietaną.
- Macchiato - to po prostu espresso z niewielką ilością spienionego mleka położonego z efektownym wzorem. To tłumaczy też nazwę tej kawy. Macchiato oznacza między innymi "poplamiony". Jest najbardziej zbliżone do espresso i zawiera najmniej mleka, które często ma zastąpić cukier dodawany do klasycznego espresso.
- Latte - to mocne espresso uzupełnione spienionym mlekiem. Podawane w podobny sposób jak cappuccino, jednak zawiera więcej mleka i mniej espresso. Smak kawy jest przez to "ukryty", dlatego Włosi piją ją do śniadania, które składa się z cornetti lub innych słodkich wypieków.
- Latte Macchiato - to "wyższa szkoła jazdy". Do spienionego mleka dolewamy powoli po ściance espresso. Otrzymujemy trzy warstwy: mleko, nad nim espresso i na wierzchu pianka. Kawa ta robi szczególne wrażenie w przezroczystej szklance. Przyrządzając Latte Macchiato należy pamiętać, że espresso może stanowić maksymalnie 25% napoju.
- Coretto - espresso z niewielkim dodatkiem grappy, koniaku lub likieru.
Jeśli tęsknisz za prawdziwą, pachnącą i aromatyczną kawą, której smak pamiętasz z włoskiego baru, kup kawę wyprodukowaną we Włoszech, koniecznie paloną z myślą o lokalnych mieszkańcach. Podsumowując wszystkie artykuły o Tajemnicach dobrej kawy według Włochów pamiętaj, aby bać się mieszanek arabiki z robustą. Czysta arabika nie zawsze jest lepsza od mieszanki, a dobra robusta jest więcej warta, niż niskiej jakości arabika. Na poranne espresso wybierz mieszankę arabiki z robustą (najlepiej 60/40%). Pamiętaj jednak, aby nie trzeba trzymać się sztywnych reguł. Znajdź swoją ulubioną kawę i przygotuj ją tak jak lubisz, pamiętając żeby zmielić ją bezpośrednio przed przyrządzeniem.
Na koniec rada. Jeśli chcesz delektować się kawą jak prawdziwy Włoch, odmiany z mlekiem pij tylko w porze śniadania. Zamówienie kawy z mlekiem we włoskiej kawiarni później, niż w porze śniadania może wywołać lekkie zdziwienie lub wręcz konsternację. Oczywiście ta zasada obowiązuje tylko w Italii. W kraju nie musisz być aż tak pryncypialny. Pij kawę, która po prostu Ci najbardziej smakuje.
Przeczytaj poprzednie części serii o Tajemnicach dobrej kawy według Włochów:
Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 1