Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 4
2016-08-17
Jeśli we włoskim barze poprosimy o caffe, to podadzą nam mocne, aromatyczne espresso. Po prostu nazwa caffe zarezerwowana jest dla espresso. Istnieje jednak wiele innych rodzajów kaw, które różnią się zawartością mleka, obfitością pianki lub jej brakiem, czy obecnością bitej śmietanki.
Ekspresowy przewodnik po najważniejszych włoskich kawach
Espresso, mówiąc najkrócej 7 gramów zmielonej kawy zaparzonej w około 25 ml wody. Wypijane najczęściej na koniec posiłku lub na stojąco przy barze w ciągu dnia. Mniej ortodoksyjne wersje espresso, to:
- Lungo (Caffe Americano) - to espresso z większą ilością wody. Sporządzane głównie dla obcokrajowców.
- Ristretto - chociaż wydaje się to niemożliwe, zawiera jeszcze mniej wody niż tradycyjne espresso.
- Cappuccino - to espresso z dodatkiem spienionego mleka, bywa posypane czekoladą. Włosi piją je zazwyczaj do śniadania. Jest najbardziej rozpoznawalną po espresso włoską kawą na świecie. Espresso stanowi około 1/5 zawartości, a mleko spienione jest w temperaturze około 55°C. Tak przygotowane powinno zostać zwieńczone pianką grubości około 1 cm i ewentualnie bitą śmietaną.
- Macchiato - to po prostu espresso z niewielką ilością spienionego mleka położonego z efektownym wzorem. To tłumaczy też nazwę tej kawy. Macchiato oznacza między innymi "poplamiony". Jest najbardziej zbliżone do espresso i zawiera najmniej mleka, które często ma zastąpić cukier dodawany do klasycznego espresso.
- Latte - to mocne espresso uzupełnione spienionym mlekiem. Podawane w podobny sposób jak cappuccino, jednak zawiera więcej mleka i mniej espresso. Smak kawy jest przez to "ukryty", dlatego Włosi piją ją do śniadania, które składa się z cornetti lub innych słodkich wypieków.
- Latte Macchiato - to "wyższa szkoła jazdy". Do spienionego mleka dolewamy powoli po ściance espresso. Otrzymujemy trzy warstwy: mleko, nad nim espresso i na wierzchu pianka. Kawa ta robi szczególne wrażenie w przezroczystej szklance. Przyrządzając Latte Macchiato należy pamiętać, że espresso może stanowić maksymalnie 25% napoju.
- Coretto - espresso z niewielkim dodatkiem grappy, koniaku lub likieru.
Jeśli tęsknisz za prawdziwą, pachnącą i aromatyczną kawą, której smak pamiętasz z włoskiego baru, kup kawę wyprodukowaną we Włoszech, koniecznie paloną z myślą o lokalnych mieszkańcach. Podsumowując wszystkie artykuły o Tajemnicach dobrej kawy według Włochów pamiętaj, aby bać się mieszanek arabiki z robustą. Czysta arabika nie zawsze jest lepsza od mieszanki, a dobra robusta jest więcej warta, niż niskiej jakości arabika. Na poranne espresso wybierz mieszankę arabiki z robustą (najlepiej 60/40%). Pamiętaj jednak, aby nie trzeba trzymać się sztywnych reguł. Znajdź swoją ulubioną kawę i przygotuj ją tak jak lubisz, pamiętając żeby zmielić ją bezpośrednio przed przyrządzeniem.
Na koniec rada. Jeśli chcesz delektować się kawą jak prawdziwy Włoch, odmiany z mlekiem pij tylko w porze śniadania. Zamówienie kawy z mlekiem we włoskiej kawiarni później, niż w porze śniadania może wywołać lekkie zdziwienie lub wręcz konsternację. Oczywiście ta zasada obowiązuje tylko w Italii. W kraju nie musisz być aż tak pryncypialny. Pij kawę, która po prostu Ci najbardziej smakuje.
Przeczytaj poprzednie części serii o Tajemnicach dobrej kawy według Włochów:
Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 1
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2016