Blog

Jak kultowa "pięćsetka" wpłynęła na kulinarne upodobania Włochów

Jak kultowa "pięćsetka" wpłynęła na kulinarne upodobania WłochówBył rok 1957, kiedy włoski inżynier z Langhe Dante Giacosa zaprojektował samochód, który zrewolucjonizował styl życia Włochów. Wtedy właśnie zjechała z linii produkcyjnych zakładów Fiata w Turynie pierwsza słynna 500. Od tego momentu Włochy nie były już takie same! Narodził się tani, dostępny dla ogółu społeczeństwa samochód, symbol mobilności i niezależności w odradzającym się po wojnie kraju.
Przeczytaj więcej

Przewodnik smakosza: Elegancka strona Neapolu - Chiaia i Mergellina

Przewodnik smakosza: Elegancka strona Neapolu - Chiaia i MergellinaChiaia i jej część Mergellina to dzielnica, która niczym nie przypomina zatłoczonych i często brudnych zaułków Centro Storico. To najbardziej prestiżowa i najdroższa dzielnica miasta - bezpieczniejsza, czystsza i bardziej elegancka od pozostałych rejonów Neapolu.
Przeczytaj więcej

Przewodnik po serach włoskich - Asiago DOP

Przewodnik po serach włoskich - Asiago DOPNazwa tego wyjątkowego sera pochodzi od położonego w regionie Wenecji Euganejskiej płaskowyżu Asiago i jego głównej miejscowości o tej samej nazwie. Tam właśnie hodowane są krowy, których mleko używane jest do jego produkcji. Współczesny Asiago DOP jest wytwarzany wyłącznie z mleka krowiego, ale jego początki były zgoła odmienne.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel