Przewodnik smakosza: Elegancka strona Neapolu - Chiaia i Mergellina
2018-06-14
Chiaia i jej część Mergellina to dzielnica, która niczym nie przypomina zatłoczonych i często brudnych zaułków Centro Storico. To najbardziej prestiżowa i najdroższa dzielnica miasta - bezpieczniejsza, czystsza i bardziej elegancka od pozostałych rejonów Neapolu. Dokładniej mówiąc, jest to zachodnia, nowsza części Neapolu usytuowana pomiędzy wybrzeżem, a wzgórzem Vomero. Chiaia kojarzy się z szerokim nadmorskim bulwarem połączonym z miejską plażą, luksusowymi hotelami oraz zielonym parkiem Villa Comunale, z którego roztaczają się wspaniałe widoki na Zatokę Neapolitańską. To w Chiaia mieści się większość neapolitańskich butików znanych na całym świecie marek takich jak: Chanel, Ferragamo, Armani, Prada, czy Gucci, a w przystani Mergellina cumują najbardziej luksusowe jachty.
Chcemy doradzić Ci co można zjeść w tej eleganckiej dzielnicy Neapolu. Zapraszamy na krótki spacer po jej restauracjach, pizzeriach, piekarniach i kawiarniach.
Śniadanie po neapolitańsku
Przed rozpoczęciem długiego dnia spędzonego na zwiedzaniu Neapolu, polecamy śniadanie w kulinarnym symbolu miasta - restauracji Gran Caffe' Cimmino przy Via Gaetano Filangieri. Perfekcyjna kawa, do tego najsłynniejszy neapolitański deser pastiera z owczym serem ricotta oraz cornetto Cimmino - delikatne i chrupkie ciasto francuskie z kremem i wiśniami. Jeśli chcesz zjeść śniadanie jednocześnie podziwiając widok na Neapol zajdź do typowej neapolitańskiej kawiarni zwanej Moccia przy Via Posillipo. Jedzenie nie będzie tak spektakularne jak w Cimmino, ale kawiarnia posiada boczny taras, z którego roztacza się zapierający dech widok na miasto i zatokę. Spróbuj miejscowej pizetty (mała pizza) lub typowego neapolitańskiego ciastka fogliatelle frolla. Nie pożałujesz!
Pizza, neapolitańska klasyka
Co prawda najsłynniejsze pizzerie znajdują się w historycznym centrum Neapolu, ale w obrębie Chiaia i Mergellina bez trudu znajdziesz doskonałe lokale z pizzą. Przy via Filangieri znajduje się klimatyczna pizzeria Mattozzi, dwupiętrowy lokal z małym tarasem. Często trzeba czekać w kolejce na stolik, ale naprawdę warto. Koniecznie spróbuj pizzy z mozzarellą di buffala, która dosłownie rozpływa się w ustach.
Ale Neapol to nie tylko pizza!
Kuchnia neapolitańska to także słynne tawerny. Możesz skosztować tam pasta alla genovese (makaron po genueńsku), parmigiana di melanzane (parmigiana z bakłażana), polpette al sugo (klopsiki z sosem) i wiele innych wspaniałych dań.
Jeśli chcesz poczuć tradycyjne smaki przeszłości udaj się do Antica Osteria da Tonino dal 1880 przy Via Santa Teresa a Chiaia. Mała rodzinna restauracja prowadzona od lat proponuje swoje słynne dania wyrosłe z domowej kuchni Neapolu. Koniecznie zamów pasta e legumi (makaron z roślinami strąkowymi, grochem, fasolą i doskonałą ciecierzycą) i braciole napoletane (involtini di carne), czyli zrazy zawijane po neapolitańsku. Kolację musisz zakończyć domowej roboty, znakomitym deserem.
Jeśli chcesz poczuć tradycyjne smaki przeszłości udaj się do Antica Osteria da Tonino dal 1880 przy Via Santa Teresa a Chiaia. Mała rodzinna restauracja prowadzona od lat proponuje swoje słynne dania wyrosłe z domowej kuchni Neapolu. Koniecznie zamów pasta e legumi (makaron z roślinami strąkowymi, grochem, fasolą i doskonałą ciecierzycą) i braciole napoletane (involtini di carne), czyli zrazy zawijane po neapolitańsku. Kolację musisz zakończyć domowej roboty, znakomitym deserem.
Jedzenie uliczne o każdej porze dnia
Neapol i całe południe Włoch słynie z doskonałego i niedrogiego ulicznego jedzenia. Jeśli istnieje królowa neapolitańskiego jedzenia ulicznego, to z pewnością jest nią smażona pizza. W roku 1954 reżyser Vittorio De Sica uwiecznił ją w kultowym filmie "L’oro di Napoli" z młodziutką Sophią Loren w jednej z ról głównych. Początkowo było to danie dla biedaków, spotykane głównie w ubogich dzielnicach. Jednak od pewnego czasu gości też w eleganckich dzielnicach.
Warto zajść też do piekarni, czy barów, aby spróbować arancini (smażone kulki ryżowe z nadzieniem, najczęściej mozzarellą), crocchè (neapolitańskie krokiety) i wiele innych ulicznych przysmaków.
Zachęcamy do odwiedzenia Neapolu i zatrzymania się w jednym z hoteli w Chiaia. Jest tam bezpieczniej niż w innych dzielnicach, a oprócz bardzo drogich hoteli, znajdziesz też takie od 40€ za noc. Po całodziennym zwiedzaniu miasta możesz odpocząć, w którymś z lokali na dwukilometrowej nadmorskiej promenadzie przy via Partenope i via Caracciolo, rozkoszując się widokiem nocnego, magicznie rozświetlonego Neapolu i pięknej zatoki. Udanego wypoczynku!
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2018