Przewodnik smakosza: Elegancka strona Neapolu - Chiaia i Mergellina

2018-06-14
Przewodnik smakosza: Elegancka strona Neapolu - Chiaia i Mergellina

Chiaia i jej część Mergellina to dzielnica, która niczym nie przypomina zatłoczonych i często brudnych zaułków Centro Storico. To najbardziej prestiżowa i najdroższa dzielnica miasta - bezpieczniejsza, czystsza i bardziej elegancka od pozostałych rejonów Neapolu. Dokładniej mówiąc, jest to zachodnia, nowsza części Neapolu usytuowana pomiędzy wybrzeżem, a wzgórzem Vomero. Chiaia kojarzy się z szerokim nadmorskim bulwarem połączonym z miejską plażą, luksusowymi hotelami oraz zielonym parkiem Villa Comunale, z którego roztaczają się wspaniałe widoki na Zatokę Neapolitańską. To w Chiaia mieści się większość neapolitańskich butików znanych na całym świecie marek takich jak: Chanel, Ferragamo, Armani, Prada, czy Gucci, a w przystani Mergellina cumują najbardziej luksusowe jachty.

Chcemy doradzić Ci co można zjeść w tej eleganckiej dzielnicy Neapolu. Zapraszamy na krótki spacer po jej restauracjach, pizzeriach, piekarniach i kawiarniach.

Śniadanie po neapolitańsku 

Przed rozpoczęciem długiego dnia spędzonego na zwiedzaniu Neapolu, polecamy śniadanie w kulinarnym symbolu miasta - restauracji Gran Caffe' Cimmino przy Via Gaetano Filangieri. Perfekcyjna kawa, do tego najsłynniejszy neapolitański deser pastiera z owczym serem ricotta oraz cornetto Cimmino - delikatne i chrupkie ciasto francuskie z kremem i wiśniami. Jeśli chcesz zjeść śniadanie jednocześnie podziwiając widok na Neapol zajdź do typowej neapolitańskiej kawiarni zwanej Moccia przy Via Posillipo. Jedzenie nie będzie tak spektakularne jak w Cimmino, ale kawiarnia posiada boczny taras, z którego roztacza się zapierający dech widok na miasto i zatokę. Spróbuj miejscowej pizetty (mała pizza) lub typowego neapolitańskiego ciastka fogliatelle frolla. Nie pożałujesz!

Pizza, neapolitańska klasyka 

Co prawda najsłynniejsze pizzerie znajdują się w historycznym centrum Neapolu, ale w obrębie Chiaia i Mergellina bez trudu znajdziesz doskonałe lokale z pizzą. Przy via Filangieri znajduje się klimatyczna pizzeria Mattozzi, dwupiętrowy lokal z małym tarasem. Często trzeba czekać w kolejce na stolik, ale naprawdę warto. Koniecznie spróbuj pizzy z mozzarellą di buffala, która dosłownie rozpływa się w ustach.

Ale Neapol to nie tylko pizza!

Kuchnia neapolitańska to także słynne tawerny. Możesz skosztować tam pasta alla genovese (makaron po genueńsku), parmigiana di melanzane (parmigiana z bakłażana), polpette al sugo (klopsiki z sosem) i wiele innych wspaniałych dań.

Jeśli chcesz poczuć tradycyjne smaki przeszłości udaj się do Antica Osteria da Tonino dal 1880 przy Via Santa Teresa a Chiaia. Mała rodzinna restauracja prowadzona od lat proponuje swoje słynne dania wyrosłe z domowej kuchni Neapolu. Koniecznie zamów pasta e legumi (makaron z roślinami strąkowymi, grochem, fasolą i doskonałą ciecierzycą) i braciole napoletane (involtini di carne), czyli zrazy zawijane po neapolitańsku. Kolację musisz zakończyć domowej roboty, znakomitym deserem.

Jedzenie uliczne o każdej porze dnia 

Neapol i całe południe Włoch słynie z doskonałego i niedrogiego ulicznego jedzenia. Jeśli istnieje królowa neapolitańskiego jedzenia ulicznego, to z pewnością jest nią smażona pizza. W roku 1954 reżyser Vittorio De Sica uwiecznił ją w kultowym filmie "L’oro di Napoli" z młodziutką Sophią Loren w jednej z ról głównych. Początkowo było to danie dla biedaków, spotykane głównie w ubogich dzielnicach. Jednak od pewnego czasu gości też w eleganckich dzielnicach.

Warto zajść też do piekarni, czy barów, aby spróbować arancini (smażone kulki ryżowe z nadzieniem, najczęściej mozzarellą), crocchè (neapolitańskie krokiety) i wiele innych ulicznych przysmaków.

Zachęcamy do odwiedzenia Neapolu i zatrzymania się w jednym z hoteli w Chiaia. Jest tam bezpieczniej niż w innych dzielnicach, a oprócz bardzo drogich hoteli, znajdziesz też takie od 40€ za noc. Po całodziennym zwiedzaniu miasta możesz odpocząć, w którymś z lokali na dwukilometrowej nadmorskiej promenadzie przy via Partenope i via Caracciolo, rozkoszując się widokiem nocnego, magicznie rozświetlonego Neapolu i pięknej zatoki. Udanego wypoczynku!
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel