Liczby, które o Prosecco mówią wszystkoCzy uwielbiasz Prosecco i często delektujesz się jego smakiem? A może czasami nachodzi Cię refleksja, aby kupić ziemię, na której można produkować te wyjątkowe wino i cieszyć się beztroskim życiem? Poznaj 12 liczb, które zmienią Twoje spojrzenie na każdy wypijany kieliszek Prosecco.Czytaj więcej
Inne niż znasz - Święta Bożego Narodzenia w NeapoluW całej Italii, Święta Bożego Narodzenia tradycyjnie rozpoczynają się 8 grudnia w Święto Niepokalanego Poczęcia. W ten dzień neapolitańczycy rozpoczynają budowę swoich słynnych świątecznych szopek.Czytaj więcej
Inspiracje Bożonarodzeniowe - włoski kosz prezentowy na ŚwiętaWe Włoszech tradycja obdarowywania "świątecznym koszykiem" pełnym przysmaków sięga okresu powojennego. Z czasem zwyczaj ten dotarł także do nas, a oryginalne włoskie produkty ze względu na swą jakość i unikatowość idealnie nadają się do paczek ze smakołykami.Czytaj więcej
Przepis na włoski sernik na zimno z gorzką czekoladąGorzka czekolada oferuje chwilę czystej przyjemności i jednocześnie poprawia nam samopoczucie. Możesz ją zjeść samą lub użyć ją do przyrządzenia smacznego deseru. Proponujemy prosty przepis na czekoladowy sernik na zimno.Czytaj więcej
Sycylijska Pasta Picchi PacchioMakaron Picchi Pacchi, to tradycyjne sycylijskie danie o dziwnie brzmiącej nazwie, ale pysznym, wyrazistym smaku. Przepis jest bardzo prosty, w jego skład wchodzą pomidory, fileciki anchois, dużo oliwy z oliwek, czosnek i bazylia. Ale jego sekretnym składnikiem jest tarty ser Provolone.Czytaj więcej
12 faktów dla miłośników ProseccoSkąd pochodzi Prosecco i dlaczego je pokochaliśmy? Te musujące wino o niepowtarzalnym smaku podbiło serca miłośników bąbelków na całym świecie. Poznaj 12 odpowiedzi na pytania o Prosecco, które powinieneś znać zanim wybierzesz kolejną jego butelkę.Czytaj więcej
Relaks w Toskanii z winoterapiąCzy wiesz, że toskańskie wina są świetne nie tylko w kieliszku, ale też w… wannie? Zachęcamy do zapoznania się z walorami winoterapii, w której wino jawi się jako prawdziwy eliksir piękna.Czytaj więcej
Poznaj włoski jesienny przysmak - kasztany MarroniZ nadchodzącą jesienią nieodzownie kojarzone są kasztany. Spotykane na włoskich jarmarkach, w małych sklepikach i na wielu rogach ulicznych. We Włoszech bardzo popularne, u nas praktycznie nieznane: jadalne kasztany. Dlaczego warto ich skosztować? Czy jadalne kasztany są zdrowe?Czytaj więcej
Jedzenie uliczne w Palermo: jak smakuje i gdzie je znaleźć?Byliście kiedyś w Palermo? Pamiętacie uliczki wypełnione budkami z pachnącym jedzeniem? Nie byliście? Odkryjcie razem z nami uliczne specjały tego słonecznego miejsca: arancini, panelle, chleb ze śledzioną, czy słynne bułki z lodami. Razem też zajrzyjmy w konkretne lokalizacje, w których trzeba spróbować tych przysmaków.Czytaj więcej
Niezapomniany smak burratyZ wyglądu przypomina mozzarellę, jednak po jej przekrojeniu z wnętrza wylewa się pyszna mieszanka aksamitnej śmietanki i strzępków mozzarelli, które razem tworzą puszysty, harmonijny w smaku sos. To właśnie dzięki niemu burrata jest bardziej kremowa i delikatniejsza od powszechnie znanej mozzarelli.Czytaj więcej