Sycylijska Pasta Picchi Pacchio

2018-11-05
Sycylijska Pasta Picchi Pacchio

Picchi Pacchio, a właściwie makaron Picchi Pacchi, to tradycyjne sycylijskie danie o dziwnie brzmiącej nazwie, ale pysznym, wyrazistym smaku. Przepis jest bardzo prosty, w jego skład wchodzą pomidory (świeże, ale poza sezonem mogą też być z puszki), fileciki anchois (jeśli nie przepadasz możesz je pominąć), dużo oliwy z oliwek, czosnek i bazylia. Ale jego sekretnym składnikiem jest tarty ser Provolone.

Pochodzenie terminu "Picchi Pacchio" znanego też jako "Pic Pac", w tradycji Palermo jest wyjaśniana na dwa różne sposoby. Jedni twierdzą, że pochodzi od sycylijskiego terminu "pacchio", który wskazuje na płeć kobiecą, co z kolei ma sugerować coś bardzo dobrego i ekscytującego! Drudzy, że nazwa wywodzi się z odgłosu „skwierczenia” pomidora wrzuconego na patelnię z gorącą oliwą.

Przedstawiamy dwa przepisy na Picchi Pacchio wybrane spośród wielu, które można spotkać na Sycylii.

Przepis na Picchi Pacchio z sosem z surowych składników

To sposób przyrządzenia tego dania bardziej odpowiedni na upalne, letnie dni i czas w którym świeże pomidory mają najlepszy smak.

Składniki na 4 osoby:
Przygotowanie:

Pomidory obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę i przełóż do miski. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, porwane listki bazylii, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Składniki dobrze wymieszaj, przykryj miskę przezroczystą folią i pozwól sosowi odpocząć przez co najmniej 3 godziny. Ugotuj spaghetti, odcedź i wymieszaj z sosem. Wykładając danie na talerze posyp bardzo dużą ilością startego sera Provolone.

Przepis na Picchi Pacchio z sosem z patelni

Ten makaron bardziej pasuje na chłodne wieczory, a w tym czasie w naszym klimacie najlepiej użyć pomidorów z puszki.

Składniki na 4 osoby:
  • 360 g makaronu fusilli
  • 1 kg świeżych pomidorów (można zastąpić pomidorami w puszce)
  • 3–4 fileciki anchois
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 listków bazylii
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 100 g sera Provolone
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zanurz pomidory w gorącej wodzie, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Pokrój drobno cebulę oraz czosnek i smaż na patelni z odrobiną oleju. Dodaj pomidory, liście bazylii, sól i pieprz i zredukuj sos. Wymieszaj z ugotowanym makaron i posyp startym serem Provolone.

Sycylijskie gospodynie wykorzystują ten smaczny sos nie tylko do klasycznego makaronu Picchi Pacchio. Stosują go do makaronów z ogórecznikiem, z cukinią, w zupach (także zupach rybnych), a przede wszystkim w słynnej "babbaluci" (potrawa ze ślimaków przygotowana na przypadające w lipcu święto patronki Palermo Santa Rosalii).

Ten uniwersalny sos ma wielkie zalety - jest łatwy i szybki w przygotowaniu, przy czym doskonale smakuje. Krótko mówiąc, idealny w przypadku, gdy nie masz dużo czasu, a chcesz przyrządzić coś niedrogiego i oryginalnego.
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel