Sery włoskie
Sery włoskie szczycą się popularnością na całym świecie. Z tego też względu obowiązkowe było sprowadzenie najpopularniejszych gatunków. W naszej ofercie znajdują się sery z Włoch: pleśniowe - Gorgonzola, Gorgonzola Dolce; sery owcze Pecorino, a także inne znane włoskie sery: Inbriago, Grana Padano, Montasio, Asiago i królujący Parmezan.
Wszystkie sery po przyjeździe do naszego sklepu są krojone na mniejsze porcje, ważone, a następnie pakowane próżniowo, aby jak najdłużej zachować świeżość. W przypadku chęci zakupu kawałka sera w wielkości obecnie niedostępnej prosimy o kontakt - po kolejnej dostawie przygotujemy odpowiedni kawałek.
Kilka słów o ulubionym serze wielu z Was - Parmigiano Reggiano. Włoski ser parmezan pochodzi z północnych Włoch i wytwarzany jest z wyłącznie na bazie mleka krów rasy reggiana, karmionych paszą świeżą, suchą oraz sianem. Minimalny okres dojrzewania parmezanu to 12 miesięcy. Te restrykcje sprawiają, że ser Parmigiano Reggiano ma wyjątkowy smak, którego nie da się podrobić.
Ser Parmigiano Reggiano chętnie gości na desce serów w towarzystwie wędlin, warzyw i owoców, a także starty jako dodatek do włoskich makaronów i risotto.