Metoda klasyczna
Wina musujące produkowane metodą klasyczną (Metodo Classico) to najbardziej prestiżowy wyraz włoskiego kunsztu winiarskiego. Powstają poprzez drugą fermentację w butelce, naturalny proces, który wymaga ogromnej precyzji i czasu, tak jak powstają francuskie szampany. Dzięki temu wina zyskują wyjątkową strukturę, drobne, długotrwałe bąbelki oraz głębię aromatów, niemożliwą do uzyskania innymi metodami.
Do produkcji tych win wykorzystuje się najczęściej szczepy Chardonnay, Pinot Nero oraz Pinot Bianco. Po zakończeniu fermentacji wino dojrzewa przez wiele miesięcy, a czasem nawet lat, w kontakcie z osadem drożdżowym. Ten proces nadaje mu wyjątkową teksturę, subtelne nuty pieczywa, migdałów i wanilii, przy zachowaniu świeżości i elegancji.
Najważniejsze włoskie apelacje Metodo Classico to Franciacorta DOCG w Lombardii, Trento DOC w Trydencie i Alta Langa DOCG w Piemoncie. Każda z nich prezentuje inny styl, od delikatnych i mineralnych po bogate i dojrzałe, o doskonałym potencjale starzenia.
Wina Metodo Classico to wybór dla osób ceniących złożoność i finezję. Doskonale komponują się z daniami z ryb, owoców morza, drobiem czy dojrzałymi serami. To wina, które nie potrzebują okazji, same ją tworzą.

Barone Pizzini Naturae Franciacorta Extra Brut DOCG biologico wytrawne wino musujące












