Przepisy

Włoska kuchnia to jedna z najlepszych i najzdrowszych na świecie. Znajdziesz tu przepisy na potrawy włoskie nie tylko te słynne, tradycyjne i doskonale wszystkim znane, ale także mniej popularne lub wręcz zapomniane. Dużo uwagi poświęcimy potrawom mącznym, opowiemy jak przyrządzać  makarony, risotto, ravioli i wiele innych przysmaków. Od nas dowiesz się, czy to prawda, że Włosi używają tylko włoskiej mąki do pizzy. Najsłynniejsze potrawy kuchni włoskiej zrodziły się z biedy, dlatego podpowiemy jak wykorzystać mniej wartościowe części zwierząt i ryb, aby w kuchni nic się nie marnowało.

Przepisy kuchni włoskiej to pomysły na wyjątkowe dania, doskonałe na każdą porę dnia. Zainspirujemy Cię do tworzenia wyjątkowych kompozycji smakowych od śniadania aż po kolację. Przepisy kuchni włoskiej to nie tylko potrawy, to także receptury na drinki i koktajle z wykorzystaniem tradycyjnych włoskich napojów, owoców i alkoholi. Przepisy kuchni włoskiej często łączą ze sobą tradycję z nowoczesnością. 

Przepisy kuchni włoskiej znane od setek lub dziesiątek lat są uaktualniane w taki sposób, aby można było oddać możliwie najlepszy i najbliższy oryginałowi smak potrawy używając składników, które dostępne są dziś.

Przepis na szybką, włoską przystawkę - koper włoski z patelni z serem Isola Sarda

Przepis na szybką, włoską przystawkę - koper włoski z patelni z serem Isola SardaKoper włoski smażony na patelni to smaczny i jednocześnie lekki dodatek do dań głównych lub szybka przystawka, którą przyrządzisz w kilka chwil. Doskonały do podania na stół w okresie zimowym i letnim do mięs, ryb, ale także do serów.
Przeczytaj więcej

Przepis na Spaghetti alla Gennaro, czyli neapolitański makaron z chlebem

Przepis na Spaghetti alla Gennaro, czyli neapolitański makaron z chlebemWedług większości Włochów najlepsze dania makaronowe to takie, które można zrobić w czasie potrzebnym na samo ugotowanie makaronu. Takim daniem jest Spaghetti alla Gennaro, wywodzące się z biednego ludu Kalabrii, doskonale oddające ducha neapolitańskiej kuchni.
Przeczytaj więcej

Przepis na rzymski Penne all'arrabbiata

Przepis na rzymski Penne all'arrabbiataPenne all'arrabbiata to typowy makaron wywodzący się z rzymskiej tradycji kulinarnej. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Oparte zaledwie na kilku składnikach, ale bardzo wyrazistych: sosie pomidorowym, sporej dawce świeżego chili i czosnku.
Przeczytaj więcej

Kuchnia włoska bez tajemnic - przepis na Mozzarrela in carrozza

Kuchnia włoska bez tajemnic - przepis na Mozzarrela in carrozzaPrzepyszny przepis rodem z Kalabrii, rozpowszechniony również z pewnymi zmianami w Lacjum. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, lecz aby uzyskać doskonały rezultat wymaga zachowania pewnych reguł.
Przeczytaj więcej

Jak prawidłowo czyścić i przyrządzać grzyby?

Jak prawidłowo czyścić i przyrządzać grzyby?Chodzenie po cichym, szumiącym lesie w poszukiwaniu grzybów jest świetną atrakcją jesieni, zarówno dla młodych jak i starszych. Kiedy koszyk jest już pełen zdobyczy, zmierzamy do domu aby z nich coś przyrządzić. W pierwszej kolejności grzyby musimy oczyścić.
Przeczytaj więcej

Jak przyrządzić sos z tuńczyka

Jak przyrządzić sos z tuńczykaSalsa tonnata to wywodzący się z włoskiej tradycji wyśmienity sos. Wykwintny, a jednocześnie prosty i szybki do wykonania. Można go podawać w klasyczny sposób na gorąco z makaronem, jak do grillowanych ryb.
Przeczytaj więcej

Przepis na włoską zapiekankę z sałaty

 Przepis na włoską zapiekankę z sałatyPoznaj przepis na prosty w wykonaniu, oryginalny posiłek o delikatnym smaku. Możesz użyć sałaty lodowej, rzymskiej lub dowolnej innej, którą lubisz.
Przeczytaj więcej

Przepis na domowy majonez

Przepis na domowy majonezMajonez to świetny dodatek do dań, również włoskich. Tak naprawdę można go przygotować samodzielnie w prosty i szybki sposób. Przedstawiamy dwa najbardziej popularne i naszym zdaniem najlepsze przepisy.
Przeczytaj więcej

Przepisy na warzywne makarony rodem z Sycylii i Kampanii

Przepisy na warzywne makarony rodem z Sycylii i KampaniiNa przykładzie prostych  past chcemy przedstawić jak przenikają się różne warianty włoskiej kuchni z pobliskich regionów. Dowiesz się też dlaczego włosi tak uwielbiają makaron z warzywami.
Przeczytaj więcej

Przepis na Risi e bisi - włoskie danie zero waste

Przepis na Risi e bisi - włoskie danie zero wasteRisi e bisi to typowe, tradycyjne danie z włoskiego regionu Veneto. Risi e bisi było kiedyś bardzo wystawnym daniem, gdyż starym zwyczajem podawano je największemu urzędnikowi Republiki Weneckiej, co roku w dniu święta patrona miasta Św. Marka 25 kwietnia.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel