Przepisy

Włoska kuchnia to jedna z najlepszych i najzdrowszych na świecie. Znajdziesz tu przepisy na potrawy włoskie nie tylko te słynne, tradycyjne i doskonale wszystkim znane, ale także mniej popularne lub wręcz zapomniane. Dużo uwagi poświęcimy potrawom mącznym, opowiemy jak przyrządzać  makarony, risotto, ravioli i wiele innych przysmaków. Od nas dowiesz się, czy to prawda, że Włosi używają tylko włoskiej mąki do pizzy. Najsłynniejsze potrawy kuchni włoskiej zrodziły się z biedy, dlatego podpowiemy jak wykorzystać mniej wartościowe części zwierząt i ryb, aby w kuchni nic się nie marnowało.

Wybierz swój przepis na czekoladowy deser!
Wybierz swój przepis na czekoladowy deser!Włoska czekolada to doskonałość, połączenie tradycji i kreatywności z niepowtarzalnym smakiem. Producenci z Italii wykazują się wielkim zaangażowaniem przy wyborze ziaren kakao i pozostałych surowców oraz starannie nadzorują procesie wytwarzania czekolady. Wynik? Smak, który daje przyjemność, zaskoczenie, powoduje uśmiech na twarzy.
Przeczytaj więcej
Jak kultowa "pięćsetka" wpłynęła na kulinarne upodobania Włochów
Jak kultowa "pięćsetka" wpłynęła na kulinarne upodobania WłochówBył rok 1957, kiedy włoski inżynier z Langhe Dante Giacosa zaprojektował samochód, który zrewolucjonizował styl życia Włochów. Wtedy właśnie zjechała z linii produkcyjnych zakładów Fiata w Turynie pierwsza słynna 500. Od tego momentu Włochy nie były już takie same! Narodził się tani, dostępny dla ogółu społeczeństwa samochód, symbol mobilności i niezależności w odradzającym się po wojnie kraju.
Przeczytaj więcej
Przewodnik po serach włoskich - Asiago DOP
Przewodnik po serach włoskich - Asiago DOPNazwa tego wyjątkowego sera pochodzi od położonego w regionie Wenecji Euganejskiej płaskowyżu Asiago i jego głównej miejscowości o tej samej nazwie. Tam właśnie hodowane są krowy, których mleko używane jest do jego produkcji. Współczesny Asiago DOP jest wytwarzany wyłącznie z mleka krowiego, ale jego początki były zgoła odmienne.
Przeczytaj więcej
Przepis na Spritz z dodatkiem oliwy z oliwek i zielonego Tabasco
Przepis na Spritz z dodatkiem oliwy z oliwek i zielonego TabascoGorące słońce i utrzymująca się piękna pogoda zainspirowała nas, aby zdradzić Wam przepis na letniego drinka według Claudio Sadlera, światowej sławy włoskiego szefa kuchni i restauratora, który zarządza restauracjami w Mediolanie i w Tokio.
Przeczytaj więcej
Przepis na tagliatelle z pieczarkami i kremowym sosem
 Przepis na tagliatelle z pieczarkami i kremowym sosemMasz mało czasu i brak pomysłu na lunch? Zatem proponujemy naprawdę szybką i prostą do wykonania włoską potrawę: makaron tagliatelle w towarzystwie pieczarek, śmietanowo-pomidorowego sosu i świeżej zieleniny.
Przeczytaj więcej
Pizza z ziemniakami, czy można się w niej zakochać?
Pizza z ziemniakami, czy można się w niej zakochać? Połączenie pizzy z ziemniaki w pierwszym momencie wydają się dziwnym rozwiązaniem. Jednak wbrew pozorom ziemniaki w swojej prostocie idealnie komponują się z ciastem do pizzy. Jest to tak zwana "biała" pizza, przygotowywana bez sosu pomidorowego i mozzarelli, złożona z kilku prostych składników. Jeśli ją przygotujesz przekonasz się, że jej delikatny smak przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.
Przeczytaj więcej
Włoski sposób na wykorzystanie mięsa z Wielkanocy
Włoski sposób na wykorzystanie mięsa z WielkanocyKażdego roku na Wielkanoc przygotowujesz bardzo dużo jedzenia, o wiele więcej niż nakazuje zdrowy rozsądek. W polskiej tradycji wielkanocnej prym wiodą dania mięsne. To najczęściej one spoczywają zapomniane w lodówce czy piekarniku, gdzie cierpliwie czekają na wyrzucenie. A przecież mięso wymaga szybkiego działania, gdyż łatwo ulega zepsuciu. Jednak na szczęście w kuchni włoskiej istnieje wiele smakowitych przepisów, które pozwalają je uratować przed marnotrawstwem i niejednokrotnie przemienić w jeszcze lepsze potrawy.
Przeczytaj więcej
Włosko-miłosne menu na walentynkową kolację
Włosko-miłosne menu na walentynkową kolacjęNa kolację dla zakochanych pomyśleliśmy o smacznym, niedrogim i jednocześnie łatwym do wykonania menu dla początkującego kucharza. Co ciekawsze, pomyśleliśmy o daniach zawierających składniki, które uważane są za afrodyzjaki i będą szczególnie atrakcyjne do skosztowania właśnie w dniu 14 lutego. Poznaj moc orzechów i przypraw!
Przeczytaj więcej
Legenda kultowej potrawy Fettuccine Alfredo
Legenda kultowej potrawy Fettuccine AlfredoKażdego roku siódmego lutego Rzymianie i Amerykanie organizują święto, aby uczcić jedną z najbardziej znanych włoskich potraw na świecie: Fettuccine Alfredo. To uznawane za jedno z arcydzieł kuchni włoskiej danie jest niezwykle proste i jak większość słynnych potraw powstało z przypadku.
Przeczytaj więcej
Ulubiony przysmak zakochanych
Ulubiony przysmak  zakochanychByć może jest to legenda, ale prawdopodobnie danie to zostało wykonane po raz pierwszy przez Francesco Caravita, księcia Sirignano, znanego na całym świecie jako Pupetto. Książe był niewątpliwie jedną z najbardziej znanych w dwudziestym wieku  postaci Neapolu. Pupetto był amatorem świetnego życia, a co z tym związane dobrego jedzenia.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel