Przepisy

Włoska kuchnia to jedna z najlepszych i najzdrowszych na świecie. Znajdziesz tu przepisy na potrawy włoskie nie tylko te słynne, tradycyjne i doskonale wszystkim znane, ale także mniej popularne lub wręcz zapomniane. Dużo uwagi poświęcimy potrawom mącznym, opowiemy jak przyrządzać  makarony, risotto, ravioli i wiele innych przysmaków. Od nas dowiesz się, czy to prawda, że Włosi używają tylko włoskiej mąki do pizzy. Najsłynniejsze potrawy kuchni włoskiej zrodziły się z biedy, dlatego podpowiemy jak wykorzystać mniej wartościowe części zwierząt i ryb, aby w kuchni nic się nie marnowało.

Przepis na penne z pieczarkami z kremowym sosem (Penne con funghi Champignon)
 Przepis na penne z pieczarkami z kremowym sosem (Penne con funghi Champignon)Masz mało czasu i brak pomysłu na lunch?  Zatem proponujemy naprawdę szybką i prostą do wykonania włoską potrawę: makaron penne w towarzystwie pieczarek, śmietanowo-pomidorowego sosu  i świeżej zieleniny.
Przeczytaj więcej
Pizza z ziemniakami, czy można się w niej zakochać?
Pizza z ziemniakami, czy można się w niej zakochać? Połączenie pizzy z ziemniaki w pierwszym momencie wydają się dziwnym rozwiązaniem. Jednak wbrew pozorom ziemniaki w swojej prostocie idealnie komponują się z ciastem do pizzy. Jest to tak zwana "biała" pizza, przygotowywana bez sosu pomidorowego i mozzarelli, złożona z kilku prostych składników. Jeśli ją przygotujesz przekonasz się, że jej delikatny smak przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.
Przeczytaj więcej
Włoski sposób na wykorzystanie mięsa z Wielkanocy
Włoski sposób na wykorzystanie mięsa z WielkanocyKażdego roku na Wielkanoc przygotowujesz bardzo dużo jedzenia, o wiele więcej niż nakazuje zdrowy rozsądek. W polskiej tradycji wielkanocnej prym wiodą dania mięsne. To najczęściej one spoczywają zapomniane w lodówce czy piekarniku, gdzie cierpliwie czekają na wyrzucenie. A przecież mięso wymaga szybkiego działania, gdyż łatwo ulega zepsuciu. Jednak na szczęście w kuchni włoskiej istnieje wiele smakowitych przepisów, które pozwalają je uratować przed marnotrawstwem i niejednokrotnie przemienić w jeszcze lepsze potrawy.
Przeczytaj więcej
Włosko-miłosne menu na walentynkową kolację
Włosko-miłosne menu na walentynkową kolacjęNa kolację dla zakochanych pomyśleliśmy o smacznym, niedrogim i jednocześnie łatwym do wykonania menu dla początkującego kucharza. Co ciekawsze, pomyśleliśmy o daniach zawierających składniki, które uważane są za afrodyzjaki i będą szczególnie atrakcyjne do skosztowania właśnie w dniu 14 lutego. Poznaj moc orzechów i przypraw!
Przeczytaj więcej
Legenda kultowej potrawy Fettuccine Alfredo
Legenda kultowej potrawy Fettuccine AlfredoKażdego roku siódmego lutego Rzymianie i Amerykanie organizują święto, aby uczcić jedną z najbardziej znanych włoskich potraw na świecie: Fettuccine Alfredo. To uznawane za jedno z arcydzieł kuchni włoskiej danie jest niezwykle proste i jak większość słynnych potraw powstało z przypadku.
Przeczytaj więcej
Ulubiony przysmak zakochanych
Ulubiony przysmak  zakochanychByć może jest to legenda, ale prawdopodobnie danie to zostało wykonane po raz pierwszy przez Francesco Caravita, księcia Sirignano, znanego na całym świecie jako Pupetto. Książe był niewątpliwie jedną z najbardziej znanych w dwudziestym wieku  postaci Neapolu. Pupetto był amatorem świetnego życia, a co z tym związane dobrego jedzenia.
Przeczytaj więcej
Panzerotti - przepis na znakomite włoskie pierogi
Panzerotti - przepis na znakomite włoskie pierogiPrzy okazji naszej ostatniej podróży po Apulii, na nowo odkryliśmy wspaniałe danie typowe dla tego pięknego regionu – Panzerotti. Są one bardzo popularne od Lacjum po Sycylię, ale za najlepsze uchodzą  pochodzące właśnie z Apulii. Termin „panzerotto” jest używany głównie w regionach Apulii i Bazylikaty, a na Sycylii znane są pod nazwą Calzone.
Przeczytaj więcej
Tradycyjna i wegetariańska: włoska Carbonara w dwóch odsłonach
Tradycyjna i wegetariańska: włoska Carbonara w dwóch odsłonachKuchnia wegetariańska zyskuje na popularności, w związku z czym coraz częściej mierzymy się z problemem gotowania jednocześnie dla wegetarian i mięsożerców. Co zrobić, jeśli na kolacji, którą organizujesz będą jednocześnie wegetarianie i zwolennicy kuchni tradycyjnej? Jak sobie z tym poradzić, jeśli nie chcesz przygotowywać osobnych dań?
Przeczytaj więcej
Włoska kanapka z Ameryki - Italian hoagie
Włoska kanapka z Ameryki -  Italian hoagieItalian hoagie powstała w 1903 roku w Portland w stanie Maine. Włoski piekarz Giovanni Amato sprzedawał swój chleb z wózka okolicznym mieszkańcom, aż pewnego razu pracownicy pobliskich firm poprosili go, aby rozkroił długie bułki i włożył w nie plasterki sera, wędlin i trochę warzyw. W niedługim czasie zachęcony powodzeniem pomysłu Giovanni Amato otworzył sklep z kanapkami o nazwie Amato's, który istnieje do dzisiaj.
Przeczytaj więcej
Raj dla smakoszy - włoski ser Caciocavallo
Raj dla smakoszy - włoski ser CaciocavalloMimo, że Caciocavalio jest regionalnym serem rodem z południa Włoch, to cieszy się wielką renomą w całej Italii. Jego najsłynniejsza odmiana nosi nazwę Caciocavallo Silano DOP. Jaki smak i historię kryje ten wyjątkowy ser?
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel