Przepisy

Włoska kuchnia to jedna z najlepszych i najzdrowszych na świecie. Znajdziesz tu przepisy na potrawy włoskie nie tylko te słynne, tradycyjne i doskonale wszystkim znane, ale także mniej popularne lub wręcz zapomniane. Dużo uwagi poświęcimy potrawom mącznym, opowiemy jak przyrządzać  makarony, risotto, ravioli i wiele innych przysmaków. Od nas dowiesz się, czy to prawda, że Włosi używają tylko włoskiej mąki do pizzy. Najsłynniejsze potrawy kuchni włoskiej zrodziły się z biedy, dlatego podpowiemy jak wykorzystać mniej wartościowe części zwierząt i ryb, aby w kuchni nic się nie marnowało.

Kuchnia z surowych Dolomitów

Kuchnia z surowych DolomitówKuchnia regionu jest ascetyczna i odmienna od kuchni panującej w większości regionów Włoch. Oto klasyczny przykład wykorzystania najprostszych składników w kuchni z regionu doliny Val Cellina.
Przeczytaj więcej

Przepis na włoski makaron z brokułowym pesto

Przepis na włoski makaron z brokułowym pestoDziś proponujemy przepis na „gorące” pesto. Głównym składnikiem są... gotowane brokuły, a pesto jest przygotowywane na ciepło. W Italii tradycyjnie podawane jest ono z ręcznie robionym makaronem cortecce, który dzięki swemu kształtowi i porowatości doskonale wchłania gorące sosy.
Przeczytaj więcej

Przepis na naleśniki z włoskimi ciastkami Pan di Stelle i czekoladą

Przepis na naleśniki z włoskimi ciastkami Pan di Stelle i czekoladąCzy znasz już efektowne i pyszne Pan di Stelle? To rzucające się w oczy kakaowe ciasteczka, jednostronnie udekorowane gwiazdkami. Z tak uroczym wyglądem nasze biszkopty świetnie sobie radzą też jako dekoracja i składnik wielu słodkich receptur.
Przeczytaj więcej

Czy czekolada może być składnikiem mięsnego dania?

Czy czekolada może być składnikiem mięsnego dania?Kiedy myślisz o zastosowaniu czekolady w kuchni zapewne przychodzą Ci do głowy słodkie desery i wypieki. Sproszkowana lub roztopiona czekolada doskonale łączy się z owocami i kawą, a w ostatnich latach z miłości do słodkości, modne stały się nawet niewymagające wielkiej inwencji kulinarnej kanapki z czekoladą.
Przeczytaj więcej

Przepis na włoski sernik na zimno z gorzką czekoladą

Przepis na włoski sernik na zimno z gorzką czekoladąGorzka czekolada oferuje chwilę czystej przyjemności i jednocześnie poprawia nam samopoczucie. Możesz ją zjeść samą lub użyć ją do przyrządzenia smacznego deseru. Proponujemy prosty przepis na czekoladowy sernik na zimno.
Przeczytaj więcej

Sycylijska Pasta Picchi Pacchio

Sycylijska Pasta Picchi PacchioMakaron Picchi Pacchi, to tradycyjne sycylijskie danie o dziwnie brzmiącej nazwie, ale pysznym, wyrazistym smaku. Przepis jest bardzo prosty, w jego skład wchodzą pomidory, fileciki anchois, dużo oliwy z oliwek, czosnek i bazylia. Ale jego sekretnym składnikiem jest tarty ser Provolone.
Przeczytaj więcej

Poznaj włoski jesienny przysmak - kasztany Marroni

Poznaj włoski jesienny przysmak - kasztany MarroniZ nadchodzącą jesienią nieodzownie kojarzone są kasztany. Spotykane na włoskich jarmarkach, w małych sklepikach i na wielu rogach ulicznych. We Włoszech bardzo popularne, u nas praktycznie nieznane: jadalne kasztany. Dlaczego warto ich skosztować? Czy jadalne kasztany są zdrowe?
Przeczytaj więcej

Niezapomniany smak burraty

Niezapomniany smak burratyZ wyglądu przypomina mozzarellę, jednak po jej przekrojeniu z wnętrza wylewa się pyszna mieszanka aksamitnej śmietanki i strzępków mozzarelli, które razem tworzą puszysty, harmonijny w smaku sos. To właśnie dzięki niemu burrata jest bardziej kremowa i delikatniejsza od powszechnie znanej mozzarelli.
Przeczytaj więcej

Przepis na pachnącą sałatkę z makaronem

Przepis na pachnącą sałatkę z makaronemTen prosty w wykonaniu, oparty zaledwie na kilku składnikach makaron to doskonały pomysł na lekką, letnią kolację. W wolnym tłumaczeniu danie nazywa się pachnącą sałatką z makaronem – faktycznie jest pełna aromatu i emanuje świeżością.
Przeczytaj więcej

Wybierz swój przepis na czekoladowy deser!

Wybierz swój przepis na czekoladowy deser!Włoska czekolada to doskonałość, połączenie tradycji i kreatywności z niepowtarzalnym smakiem. Producenci z Italii wykazują się wielkim zaangażowaniem przy wyborze ziaren kakao i pozostałych surowców oraz starannie nadzorują procesie wytwarzania czekolady. Wynik? Smak, który daje przyjemność, zaskoczenie, powoduje uśmiech na twarzy.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel