Przepisy

Włoska kuchnia to jedna z najlepszych i najzdrowszych na świecie. Znajdziesz tu przepisy na potrawy włoskie nie tylko te słynne, tradycyjne i doskonale wszystkim znane, ale także mniej popularne lub wręcz zapomniane. Dużo uwagi poświęcimy potrawom mącznym, opowiemy jak przyrządzać  makarony, risotto, ravioli i wiele innych przysmaków. Od nas dowiesz się, czy to prawda, że Włosi używają tylko włoskiej mąki do pizzy. Najsłynniejsze potrawy kuchni włoskiej zrodziły się z biedy, dlatego podpowiemy jak wykorzystać mniej wartościowe części zwierząt i ryb, aby w kuchni nic się nie marnowało.

Panzerotti - przepis na znakomite włoskie pierogi
Panzerotti - przepis na znakomite włoskie pierogiPrzy okazji naszej ostatniej podróży po Apulii, na nowo odkryliśmy wspaniałe danie typowe dla tego pięknego regionu – Panzerotti. Są one bardzo popularne od Lacjum po Sycylię, ale za najlepsze uchodzą  pochodzące właśnie z Apulii. Termin „panzerotto” jest używany głównie w regionach Apulii i Bazylikaty, a na Sycylii znane są pod nazwą Calzone.
Przeczytaj więcej
Tradycyjna i wegetariańska: włoska Carbonara w dwóch odsłonach
Tradycyjna i wegetariańska: włoska Carbonara w dwóch odsłonachKuchnia wegetariańska zyskuje na popularności, w związku z czym coraz częściej mierzymy się z problemem gotowania jednocześnie dla wegetarian i mięsożerców. Co zrobić, jeśli na kolacji, którą organizujesz będą jednocześnie wegetarianie i zwolennicy kuchni tradycyjnej? Jak sobie z tym poradzić, jeśli nie chcesz przygotowywać osobnych dań?
Przeczytaj więcej
Włoska kanapka z Ameryki - Italian hoagie
Włoska kanapka z Ameryki -  Italian hoagieItalian hoagie powstała w 1903 roku w Portland w stanie Maine. Włoski piekarz Giovanni Amato sprzedawał swój chleb z wózka okolicznym mieszkańcom, aż pewnego razu pracownicy pobliskich firm poprosili go, aby rozkroił długie bułki i włożył w nie plasterki sera, wędlin i trochę warzyw. W niedługim czasie zachęcony powodzeniem pomysłu Giovanni Amato otworzył sklep z kanapkami o nazwie Amato's, który istnieje do dzisiaj.
Przeczytaj więcej
Raj dla smakoszy - włoski ser Caciocavallo
Raj dla smakoszy - włoski ser CaciocavalloMimo, że Caciocavalio jest regionalnym serem rodem z południa Włoch, to cieszy się wielką renomą w całej Italii. Jego najsłynniejsza odmiana nosi nazwę Caciocavallo Silano DOP. Jaki smak i historię kryje ten wyjątkowy ser?
Przeczytaj więcej
Letnie przekąski włoskie - 4 przepisy na doskonałą bruschettę
Letnie przekąski włoskie - 4 przepisy na doskonałą bruschettęLetnie wieczory to czas przyjęć w ogrodzie, czy na tarasie. Zarówno polska, jak i włoska gościnność nakazuje, aby przygotować niewielki poczęstunek dla zaproszonych przyjaciół. Pogoda dopisuje, każdy chciałby odpocząć na świeżym powietrzu, dlatego tym razem proponujemy takie włoskie przekąski, które pozwolą gospodarzom brać udział w imprezie bez groźby spędzenia jej w kuchni.
Przeczytaj więcej
Włoski sposób na orzeźwienie w gorące dni
Włoski sposób na orzeźwienie w gorące dniZ nieba leje się żar, a Ty szukasz chwili wytchnienia i orzeźwienia? Poznaj chłodne napoje, które zaspokoją pragnienie w czasie wiosennych i letnich dni. Prawdziwe i jedyne w swoim rodzaju lemoniady z Włoch ugaszą pragnienie i rozpieszczą Twoje zmysły.
Przeczytaj więcej
Słodkości po włosku
Słodkości po włoskuSłodkie życie (Dolce Vita) to postawa i styl życia, który charakteryzuje Włochów i którego zazdrości im cały świat. Jednym z kluczowych elementów tego stylu jest zamiłowanie do jedzenia, naturalnie też do ciast i innych słodkości. Większość Włochów je śniadanie na słodko, a każdy obiad lub kolacje obowiązkowo kończy pysznym ciastem lub innym deserem. Słodkie przysmaki rodem z Italii od lat robią furorę także poza granicami.
Przeczytaj więcej
Żółta mimoza - symbol Dnia Kobiet w Italii
Żółta mimoza - symbol Dnia Kobiet w ItaliiDzień Kobiet we Włoszech kojarzony jest zazwyczaj z żółtym kolorem, a właściwie z żółtym kwiatem mimozy. Mimoza, która kwitnie w Italii w pierwszej połowie marca, przywodzi na myśl dawne kobiece manifestacje na ulicach włoskich miast organizowanych właśnie 8 marca.
Przeczytaj więcej
Tłusty czwartek - dzień, w którym nie musimy liczyć kalorii
Tłusty czwartek - dzień, w którym nie musimy liczyć kaloriiZbliża się tłusty czwartek. Według tradycji to ostatni czwartek przed Wielkim Postem i tradycja nakazuje w tym dniu, aby najeść się do syta. Tego dnia  nie dbamy o dietę i zjadamy mnóstwo pączków!
Przeczytaj więcej
Szybki przepis na udaną imprezę we włoskim stylu
Szybki przepis na udaną imprezę we włoskim styluGdy niespodziewanie spadnie na Ciebie przygotowanie karnawałowego przyjęcia nie popadaj w panikę. Mamy dla Ciebie kilka błyskawicznych przepisów, które pozwolą Ci je szybko i smacznie zorganizować.
Przeczytaj więcej
12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel