Przepisy

Włoska kuchnia to jedna z najlepszych i najzdrowszych na świecie. Znajdziesz tu przepisy na potrawy włoskie nie tylko te słynne, tradycyjne i doskonale wszystkim znane, ale także mniej popularne lub wręcz zapomniane. Dużo uwagi poświęcimy potrawom mącznym, opowiemy jak przyrządzać  makarony, risotto, ravioli i wiele innych przysmaków. Od nas dowiesz się, czy to prawda, że Włosi używają tylko włoskiej mąki do pizzy. Najsłynniejsze potrawy kuchni włoskiej zrodziły się z biedy, dlatego podpowiemy jak wykorzystać mniej wartościowe części zwierząt i ryb, aby w kuchni nic się nie marnowało.

Przepisy kuchni włoskiej to pomysły na wyjątkowe dania, doskonałe na każdą porę dnia. Zainspirujemy Cię do tworzenia wyjątkowych kompozycji smakowych od śniadania aż po kolację. Przepisy kuchni włoskiej to nie tylko potrawy, to także receptury na drinki i koktajle z wykorzystaniem tradycyjnych włoskich napojów, owoców i alkoholi. Przepisy kuchni włoskiej często łączą ze sobą tradycję z nowoczesnością. 

Przepisy kuchni włoskiej znane od setek lub dziesiątek lat są uaktualniane w taki sposób, aby można było oddać możliwie najlepszy i najbliższy oryginałowi smak potrawy używając składników, które dostępne są dziś.

Kuchnia włoska bez tajemnic - przepis na Mozzarrela in carrozza

Kuchnia włoska bez tajemnic - przepis na Mozzarrela in carrozzaPrzepyszny przepis rodem z Kalabrii, rozpowszechniony również z pewnymi zmianami w Lacjum. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, lecz aby uzyskać doskonały rezultat wymaga zachowania pewnych reguł.
Przeczytaj więcej

Jak prawidłowo czyścić i przyrządzać grzyby?

Jak prawidłowo czyścić i przyrządzać grzyby?Chodzenie po cichym, szumiącym lesie w poszukiwaniu grzybów jest świetną atrakcją jesieni, zarówno dla młodych jak i starszych. Kiedy koszyk jest już pełen zdobyczy, zmierzamy do domu aby z nich coś przyrządzić. W pierwszej kolejności grzyby musimy oczyścić.
Przeczytaj więcej

Jak przyrządzić sos z tuńczyka

Jak przyrządzić sos z tuńczykaSalsa tonnata to wywodzący się z włoskiej tradycji wyśmienity sos. Wykwintny, a jednocześnie prosty i szybki do wykonania. Można go podawać w klasyczny sposób na gorąco z makaronem, jak do grillowanych ryb.
Przeczytaj więcej

Przepis na włoską zapiekankę z sałaty

 Przepis na włoską zapiekankę z sałatyPoznaj przepis na prosty w wykonaniu, oryginalny posiłek o delikatnym smaku. Możesz użyć sałaty lodowej, rzymskiej lub dowolnej innej, którą lubisz.
Przeczytaj więcej

Przepis na domowy majonez

Przepis na domowy majonezMajonez to świetny dodatek do dań, również włoskich. Tak naprawdę można go przygotować samodzielnie w prosty i szybki sposób. Przedstawiamy dwa najbardziej popularne i naszym zdaniem najlepsze przepisy.
Przeczytaj więcej

Przepisy na warzywne makarony rodem z Sycylii i Kampanii

Przepisy na warzywne makarony rodem z Sycylii i KampaniiNa przykładzie prostych  past chcemy przedstawić jak przenikają się różne warianty włoskiej kuchni z pobliskich regionów. Dowiesz się też dlaczego włosi tak uwielbiają makaron z warzywami.
Przeczytaj więcej

Przepis na Risi e bisi - włoskie danie zero waste

Przepis na Risi e bisi - włoskie danie zero wasteRisi e bisi to typowe, tradycyjne danie z włoskiego regionu Veneto. Risi e bisi było kiedyś bardzo wystawnym daniem, gdyż starym zwyczajem podawano je największemu urzędnikowi Republiki Weneckiej, co roku w dniu święta patrona miasta Św. Marka 25 kwietnia.
Przeczytaj więcej

Włoska miłość do smakowitych gnocchi

Włoska miłość do smakowitych gnocchiGnocchi to znane w całej Italii tradycyjne kluski, które kształtem przypominają kopytka. Na początku gnocchi były przygotowywane wyłącznie z mąki i wody. Dziś, w zależności od upodobań, tradycji i regionu gnocchi robi się z ziemniaków, semoliny, mąki kukurydzianej, a nawet duszonych warzyw i serów.
Przeczytaj więcej

Słodka i słona. Focaccia w wielu odmianach

Słodka i słona. Focaccia w wielu odmianachJedną z najpopularniejszych focacci we Włoszech jest focaccia al rosmarino. Delikatne w środku i złociste z wierzchu pieczywo posypane świeżym lub suszonym rozmarynem podawane jest jako przystawka lub przekąska z oliwą z oliwek lub jako chleb, w towarzystwie doskonałych włoskich wędlin i serów.
Przeczytaj więcej

Przepis na pełnoziarnistą piadinę z łososiem

Przepis na pełnoziarnistą piadinę z łososiemChodzi Ci po głowie smaczna przekąska, ale nie chcesz jeść byle czego? Mamy dla Ciebie przepis na zdrową piadinę z mąki pełnoziarnistej naturalnej w błonnik.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel