Przepisy

Włoska kuchnia to jedna z najlepszych i najzdrowszych na świecie. Znajdziesz tu przepisy na potrawy włoskie nie tylko te słynne, tradycyjne i doskonale wszystkim znane, ale także mniej popularne lub wręcz zapomniane. Dużo uwagi poświęcimy potrawom mącznym, opowiemy jak przyrządzać  makarony, risotto, ravioli i wiele innych przysmaków. Od nas dowiesz się, czy to prawda, że Włosi używają tylko włoskiej mąki do pizzy. Najsłynniejsze potrawy kuchni włoskiej zrodziły się z biedy, dlatego podpowiemy jak wykorzystać mniej wartościowe części zwierząt i ryb, aby w kuchni nic się nie marnowało.

Przepis na zapiekane krokiety z ziemniaków i tuńczyka

Przepis na zapiekane krokiety z ziemniaków i tuńczyka Krokiety z ziemniaków i tuńczyka to lekkie, słodko-słone danie, idealne na letnie kolacje. Świetnie smakują na ciepło, ale możesz przygotować krokiety z wyprzedzeniem, a następnie podać je w temperaturze pokojowej na przykład jako przystawkę do aperitifu
Przeczytaj więcej

Przepis na gazpacho z truskawkami

Przepis na gazpacho z truskawkamiByć może dziwisz się, co robi na blogu poświęconemu kuchni włoskiej przepis, który ma hiszpańskie korzenie. A jednak! To danie ma składniki, które są popularne także we Włoszech i włosi mają swoją wersję tej pysznej potrawy.
Przeczytaj więcej

Poznaj różne rodzaje szparagów i przepis na włoskie risotto ze szparagami

Poznaj różne rodzaje szparagów i przepis na włoskie risotto ze szparagamiRozpoczyna się sezon na szparagi, czyli kulinarny szlagier każdej wiosny. Właśnie w tym czasie szparagi są świeże i doskonałej jakości. Oto kilka wskazówek, jak je najlepiej wybrać, przygotować i przyrządzić. Oczywiście, po włosku!
Przeczytaj więcej

Przepis na włoskie gołąbki z kurczaka w pomarańczowym sosie

Przepis na włoskie gołąbki z kurczaka w pomarańczowym sosieW Twojej kuchni wieje nudą? Proponujemy oryginalny przepis na gołąbki po włosku. Lekkie i aromatyczne danie idealne na wiosenny obiad. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego proponujemy śródziemnomorski sos z pomarańczy.
Przeczytaj więcej

Kuchnia z surowych Dolomitów

Kuchnia z surowych DolomitówKuchnia regionu jest ascetyczna i odmienna od kuchni panującej w większości regionów Włoch. Oto klasyczny przykład wykorzystania najprostszych składników w kuchni z regionu doliny Val Cellina.
Przeczytaj więcej

Przepis na włoski makaron z brokułowym pesto

Przepis na włoski makaron z brokułowym pestoDziś proponujemy przepis na „gorące” pesto. Głównym składnikiem są... gotowane brokuły, a pesto jest przygotowywane na ciepło. W Italii tradycyjnie podawane jest ono z ręcznie robionym makaronem cortecce, który dzięki swemu kształtowi i porowatości doskonale wchłania gorące sosy.
Przeczytaj więcej

Przepis na naleśniki z włoskimi ciastkami Pan di Stelle i czekoladą

Przepis na naleśniki z włoskimi ciastkami Pan di Stelle i czekoladąCzy znasz już efektowne i pyszne Pan di Stelle? To rzucające się w oczy kakaowe ciasteczka, jednostronnie udekorowane gwiazdkami. Z tak uroczym wyglądem nasze biszkopty świetnie sobie radzą też jako dekoracja i składnik wielu słodkich receptur.
Przeczytaj więcej

Czy czekolada może być składnikiem mięsnego dania?

Czy czekolada może być składnikiem mięsnego dania?Kiedy myślisz o zastosowaniu czekolady w kuchni zapewne przychodzą Ci do głowy słodkie desery i wypieki. Sproszkowana lub roztopiona czekolada doskonale łączy się z owocami i kawą, a w ostatnich latach z miłości do słodkości, modne stały się nawet niewymagające wielkiej inwencji kulinarnej kanapki z czekoladą.
Przeczytaj więcej

Przepis na włoski sernik na zimno z gorzką czekoladą

Przepis na włoski sernik na zimno z gorzką czekoladąGorzka czekolada oferuje chwilę czystej przyjemności i jednocześnie poprawia nam samopoczucie. Możesz ją zjeść samą lub użyć ją do przyrządzenia smacznego deseru. Proponujemy prosty przepis na czekoladowy sernik na zimno.
Przeczytaj więcej

Sycylijska Pasta Picchi Pacchio

Sycylijska Pasta Picchi PacchioMakaron Picchi Pacchi, to tradycyjne sycylijskie danie o dziwnie brzmiącej nazwie, ale pysznym, wyrazistym smaku. Przepis jest bardzo prosty, w jego skład wchodzą pomidory, fileciki anchois, dużo oliwy z oliwek, czosnek i bazylia. Ale jego sekretnym składnikiem jest tarty ser Provolone.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel