Przepis na Risotto alla Milanese - najlepsze włoskie risotto z szafranem
Risotto alla Milanese to kulinarny symbol Italii, który zachwyca swoim bogactwem smaku i złotym kolorem. Dzięki szafranowi, najdroższej przyprawie świata, oraz kremowej konsystencji, to danie stało się jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw włoskiej kuchni.
W naszym wpisie odkryjesz jak przygotować ten klasyczny przysmak krok po kroku, wykorzystując najwyższej jakości składniki. Dowiedz się jak przyrządzić perfekcyjne risotto z szafranem i poczuj smak Włoch w swoim domu!
Video przepis na Risotto alla Milanese
Składniki na 4 osoby:
- 1 litr bulionu mięsnego
- ½ białej cebuli
- 25 g masła (do smażenia cebuli)
- 320 g ryżu Carnaroli
- 150 ml wina białego
- 0,2 g szafranu (2 saszetki po 0,1g)
- sól
- 120 g zimnego masła
- 80 g zimnego, startego Parmigiano Reggiano
Przygotowanie:
Ugotuj około 1 litr bulionu, możesz przygotować go dzień wcześniej. Podczas przyrządzania risotto wstaw bulion na ogień, aby przez cały czas był gorący.
Obierz i drobno posiekaj połowę białej cebuli, a następnie podsmaż ją na dużej patelni wraz z 25 g masła. Całość smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula stania się miękka i lekko zarumieniona.
Na patelnię z cebulą dodaj 320 g ryżu Carnaroli, całość wymieszaj i poczekaj aż ryż wchłonie płyny i lekko się podpraży. Jak tylko ryż zrobi się półprzezroczysty, wlej na patelnię 150 ml białego wina. Zamieszaj i poczekaj chwilę, aż alkohol odparuje.
Zalej ryż gorącym bulionem mięsnym i gotuj całość do momentu aż ryż będzie al dente. W razie potrzeby możesz dodać więcej bulionu.
W międzyczasie dodaj do ryżu szczyptę soli i 0,2 g szafranu, po czym bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj 120 g wyciągniętego z lodówki masła i 80 g startego Parmigiano Reggiano. Ważne jest, aby masło i ser były prosto z lodówki. “Szok termiczny” sprawi, że risotto będzie kremowe i nabierze pięknego połysku.
Risotto podawaj natychmiast po przygotowaniu. Smacznego!
Ciekawostka: W tradycyjnej recepturze na Risotto alla Milanese jednym ze składników jest wołowy szpik kostny. Dodaje się go na samym początku, na patelnię z masłem i cebulą. W celu łatwiejszego przygotowania domowego risotto, pominęliśmy szpik kostny. Jednak jeśli masz chęć i możliwość przygotowania go z tym składnikiem - zachęcamy do spróbowania!