Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepis na Risotto alla Milanese - najlepsze włoskie risotto z szafranem

2025-01-09
Przepis na Risotto alla Milanese - najlepsze włoskie risotto z szafranem

Risotto alla Milanese to kulinarny symbol Italii, który zachwyca swoim bogactwem smaku i złotym kolorem. Dzięki szafranowi, najdroższej przyprawie świata, oraz kremowej konsystencji, to danie stało się jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw włoskiej kuchni.

W naszym wpisie odkryjesz jak przygotować ten klasyczny przysmak krok po kroku, wykorzystując najwyższej jakości składniki. Dowiedz się jak przyrządzić perfekcyjne risotto z szafranem i poczuj smak Włoch w swoim domu!

Video przepis na Risotto alla Milanese

Składniki na 4 osoby:

Przygotowanie:

Ugotuj około 1 litr bulionu, możesz przygotować go dzień wcześniej. Podczas przyrządzania risotto wstaw bulion na ogień, aby przez cały czas był gorący.

Obierz i drobno posiekaj połowę białej cebuli, a następnie podsmaż ją na dużej patelni wraz z 25 g masła. Całość smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula stania się miękka i lekko zarumieniona.

Na patelnię z cebulą dodaj 320 g ryżu Carnaroli, całość wymieszaj i poczekaj aż ryż wchłonie płyny i lekko się podpraży. Jak tylko ryż zrobi się półprzezroczysty, wlej na patelnię 150 ml białego wina. Zamieszaj i poczekaj chwilę, aż alkohol odparuje.

Zalej ryż gorącym bulionem mięsnym i gotuj całość do momentu aż ryż będzie al dente. W razie potrzeby możesz dodać więcej bulionu.

W międzyczasie dodaj do ryżu szczyptę soli i 0,2 g szafranu, po czym bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj 120 g wyciągniętego z lodówki masła i 80 g startego Parmigiano Reggiano. Ważne jest, aby masło i ser były prosto z lodówki. “Szok termiczny” sprawi, że risotto będzie kremowe i nabierze pięknego połysku.

Risotto podawaj natychmiast po przygotowaniu. Smacznego!

Ciekawostka: W tradycyjnej recepturze na Risotto alla Milanese jednym ze składników jest wołowy szpik kostny. Dodaje się go na samym początku, na patelnię z masłem i cebulą. W celu łatwiejszego przygotowania domowego risotto, pominęliśmy szpik kostny. Jednak jeśli masz chęć i możliwość przygotowania go z tym składnikiem - zachęcamy do spróbowania!

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2025

Polecane

pixel