W lipcu obchodzimy Dzień Przyjaźni. A jak wygląda przyjaźń po Włosku? Włosi są prawdziwymi pasjonatami i koneserami jedzenia. Uważają wspólne spotkanie przy stole za ważny element życia rodzinnego i społecznego, to symbol ich stylu bycia, mocno identyfikujący etykietę ''made in Italy''.
We Włoszech istnieje wiele regionalnych odmian pizzy i focaccii. Jest ich bardzo dużo we wszystkich zakątkach Włoch. Różnią się od siebie składnikami i sposobem pieczenia, lecz łączy je wspaniały, niepowtarzalny smak i aromat. Pragniemy przybliżyć Ci te, które uważamy za najbardziej słynne i popularne.
Włoski styl palenia kawy to "tostatura scura", inaczej "tostatura prolongata", czyli palenie długie lub ciemne. Taki sposób palenia sprawia, że kawa nie jest kwaśna ani nadmiernie gorzka.
Dzisiaj przepis na bruschettę, w której składniki zapiekamy razem z chlebem. Wykorzystujemy mozzarellę di bufala, która wspaniale topi się na naszej grzance, a aromatyczne oregano roztacza swój zapach nad grillem.
Kawa co prawda nie pochodzi z Italii, ale tu narodziła się kultura picia tego wspaniałego napoju. W opinii panującej we Włoszech czynniki, które decydują o powstaniu dobrej kawy, to 4M (miscela, macinatura, macchina e mano), czyli mieszanka, mielenie, ekspres i ręka baristy.