Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 1

2016-07-06
Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 1

Kawa co prawda nie pochodzi z Italii, ale tu narodziła się kultura picia tego wspaniałego napoju. W opinii panującej we Włoszech czynniki, które decydują o powstaniu dobrej kawy, to 4M (miscela, macinatura, macchina e mano), czyli mieszanka, mielenie, ekspres i ręka baristy. Na początek zajmiemy się mieszanką kawy, na którą składa się zasada dobierania ziaren oraz mieszanie różnych gatunków kawy.  

Jakie ziarna kawy wybrać?

Zasada jest bardzo prosta, czym lepszej jakości ziarna, tym lepsza kawa. Ale czym się kierować?

Wybierając odpowiednią dla siebie kawę zwróć uwagę na zawartość arabiki i robusty. Ziarna Arabiki są bardzo cenione ze względu na wymagającą uprawę oraz bogaty, delikatny smak i małą zawartość kofeiny. Robusta jest tańsza w uprawie, mniej aromatyczna i z nutą goryczy, która nie jest wadą kawy. Charakteryzuje się mocnym, bogatym aromatem i dużą zawartością kofeiny. 

Mieszanie gatunków kawy

Teoretycznie kawa z ziaren arabiki powinna być lepsza niż ta z dodatkiem robusty. Dlaczego więc mieszamy oba gatunki? Przede wszystkim robusta zawiera dużo więcej kofeiny i czyni kawę mocniejszą, a dodana do arabiki zmniejsza jej kwaskowatość. Jednocześnie doświadczone włoskie palarnie potrafią zniwelować kwasowość arabiki poprzez umiejętne palenie, ale to temat na drugą część wpisu o tajemnicach dobrej kawy według Włochów.

Reasumując, pamiętajmy że czysta arabika nie zawsze jest lepsza od mieszanki, a dobra robusta jest więcej warta, niż niskiej jakości arabika. A jaką kawę wybrać? Na poranne espresso mieszankę arabiki z robustą (najlepiej 60/40%), a wieczorem czystą arabikę. Nie trzymajmy się jednak żadnej reguły. Pijmy taką kawę, która nam smakuje.
Dowiedz się już teraz wszystkiego na temat palenia ziaren kawy: Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 2
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2016
pixel