Zbliża się tłusty czwartek. Według tradycji to ostatni czwartek przed Wielkim Postem i tradycja nakazuje w tym dniu, aby najeść się do syta. Tego dnia nie dbamy o dietę i zjadamy mnóstwo pączków!
Uważasz pewnie, że wystarczy przysłowiowy bukiet kwiatów i czekoladki, aby spędzić udany walentynkowy wieczór. Jeżeli jednak chcesz by Walentynki przerodziły się w najbardziej romantyczną noc w roku, włoscy specjaliści (kucharze, dietetycy i seksuolodzy) zalecają, aby zastosować znane także u nas porzekadło przez żołądek do serca. Dlatego bardzo ważna jest romantyczna kolacja we dwoje, w której menu znajdą się znaleźć potrawy z jak największą ilością afrodyzjaków.
Makaron i pizza to najważniejsze symbole włoskiej kuchni na świecie. Pizza, pasta, co jeszcze zawdzięczamy Włochom? Z pewnością wykorzystanie pomidorów do... jedzenia! Nieznany geniusz u schyłku XVIII w Neapolu, zorientował się, że pomidor to nie tylko roślina ozdobna, ale świetnie nadaje się do jedzenia i przyrządzania doskonałych sosów. Dopiero wtedy, gdy powstał "czerwony sos" pizza stała się słynna we Włoszech, a dzięki włoskim emigrantom stopniowo na całym świecie.
Lubisz smakować dobre wino do obiadu, ale nie do końca wiesz, jaki rodzaj powinieneś dobrać do danego posiłku? Dziś kilka przydatnych wskazówek, które powinny być pomocne przy wybieraniu lub zamawianiu wina do posiłku. Prawidłowo, a jednocześnie śmiało dobrane wino podkreśli intensywność smaku wybranych dań i dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnych.