Tłusty czwartek - dzień, w którym nie musimy liczyć kalorii

2017-02-22
Tłusty czwartek - dzień, w którym nie musimy liczyć kalorii

Zbliża się tłusty czwartek. Według tradycji to ostatni czwartek przed Wielkim Postem i tradycja nakazuje w tym dniu, aby najeść się do syta. Tego dnia nie dbamy o dietę i zjadamy mnóstwo pączków! Na pewno doskonale znasz nasze tradycyjne pączki, nadziewane konfiturami lub dżemem, najlepiej różanym. Dla odmiany pragniemy przedstawić Ci parę przepisów na pączki wypiekane w czasie karnawału we Włoszech.  

Proponujemy pączki na 3 sposoby:
  • tradycyjny, smażony w oleju,
  • pieczony w piekarniku (dla tych, którzy dbają o dietę nawet w tłusty czwartek),
  • słynne Graffe Napoletane, czyli pączki z dodatkiem ziemniaków.

Ciambelline di Carnevale (przepis na włoskie karnawałowe pączki)

Pączki karnawałowe to typowe włoskie pączki w kształcie obwarzanków z miękkiego i puszystego ciasta, smażone w oleju i na koniec obficie posypane cukrem pudrem. Pamiętaj! Tajemnica smacznych pączków tkwi w odpowiednim przygotowaniu zakwasu (lievitino), dobrym wyrobieniu ciasta (powinno być miękkie i sprężyste) oraz prawidłowym wyrośnięciu.

Składniki (na około 20 pączków):
  • 600 g mąki typu 00
  • łyżeczka słodu (może być cukier)
  • 60 ml mleka
  • 7 g drożdży
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • starta skórka z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • laska wanilii
  • cukier puder
  • olej do smażenia
Przyrządzenie:

Przygotuj lievitino: wymieszaj w miseczce ciepłe mleko, drożdże i słód (lub cukier). Dodaj 100g mąki, wymieszaj, wyjmij z miski i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie  i jednorodne. Wyrobione ciasto przełóż ponownie do miski, przykryj folia spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30-50 minut. Tymczasem do dużej miski wsyp pozostałą mąkę (500g), dodaj jaja, sól, cukier, tartą skórkę z cytryny i pomarańczy, wanilię i wyrabiaj przez kilka minut, aż uzyskasz gładką masę. Dołącz uprzednio przygotowane lievitino i ugniataj do czasu, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Dodaj kilka małych kawałków zmiękczonego masła i ugniataj, aż masło zostanie wchłonięte przez ciasto. Przełóż ciasto do miski, pokryj folią i umieść w ciepłym miejscu na około trzy godziny, aż podwoi swoją objętość. Wysyp trochę mąki na blat i rozwałkuj ciasto na płat grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 8 cm wytnij okrągłe placki, a środek wytnij naczyniem o średnicy około 3 cm, na przykład kieliszkiem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pączki i kulki ulepione z resztek ciasta (nic nie może się marnować) i zostaw je do wyrośnięcia na około 30 minut (może być w piekarniku z zapalonym światłem). Następnie usmaż pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 160-170°C, po wyjęciu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Zakończ swoje cukiernicze dzieło posypując obficie pączki cukrem pudrem.

Ciambelle di patate dolci - Graffe Napoletane (przepis na pączki z ziemniakami z Neapolu)

Przepis, który na pierwszy rzut oka wydaje się szalony, ale efekt Twojej pracy wspaniały. Graffe Napoletane przypominają trochę nasze pączki, ale dzięki ziemniakom są w środku bardziej wilgotne.

Składniki:
  • 500 g mąki 00
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 8 g drożdży (lievito di birra) 
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 laska wanilii
  • 10 g soli
  • cukier i cynamon do dekoracji
  • olej do smażenia 
Przyrządzenie:

Postępuj podobnie ja w przepisie powyżej, tylko do mąki dodaj przeciśnięte przez prasę ugotowane ziemniaki. Po wyjęciu i osuszeniu z oleju posyp pączki cukrem i cynamonem.

Ciambelle soffici al forno (przepis na puszyste włoskie pączki z piekarnika)

Jeśli jednak upierasz się, aby przyswoić trochę mniej kalorii proponujemy przepis na pączki z piekarnika.

Składniki: 

  • 400 g mąki 00
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 180 ml mleka 
  • 5 g drożdży 
  • 10 g miodu
  • 70 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 białko
  • 40 g granulowanego cukru
Przyrządzenie:

Postępuj podobnie jak przy przygotowywaniu pączków karnawałowych, dodając dodatkowo do ciasta cynamon i miód. Wyłóż blachę do ciasta papierem do pieczenia, następnie ułóż na niej pączki, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, aż pączki podwoją swoją objętość. Następnie posmaruj pączki białkiem i posyp granulowanym cukrem. Włóż blachę z pączkami do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 160°C. Po wyjęciu i ostudzeniu pączki są gotowe do jedzenia. Smacznego.
Pokaż więcej wpisów z Luty 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel