We wrześniu obchodzimy Światowy Dzień Morza. Z tej okazji piszemy o włoskich przysmakach morza – niezwykle zdrowych, cenionych na całym świecie. Na talerz naszej opowieści wpadają małże!
Jeden dzień w roku obchodzimy Międzynarodowy Dzień Turystyki. Natchnęło nas to, aby opisać Tobie wspaniałą, kulinarną podróż w nasze ulubione miejsce. Podróż dokąd? Oczywiście, do Toskanii!
W roku 1926 biolog amerykański Raymond Pearl na podstawie żmudnych badań stwierdził, że ludzie pijący umiarkowane ilości alkoholu żyją dłużej niż niepijący. Niestety spotkało się to z oburzeniem środowisk lekarskich i w końcu jego badania zostały zapomniane.
Dobre jedzenie, pokazy gotowania, konkurs na najlepszy kuskus we Włoszech, degustacje wina, sprzedaż rękodzieł i wspaniała zabawa wśród ludzi z wielu krajów. To wszystko w jednym miejscu, w San Vito Lo Capo na Sycylii, na festiwalu, który przedstawia kuskus jako danie integracji i wzajemnego poznania.
Czerwony sos pomidorowy, biała mozzarella i zielona bazylia wystarczą, aby pizza Margherita stała się dumą włoskiej gastronomii. Pizza z Neapolu, zwłaszcza Margherita, jest niewątpliwie najbardziej znaną włoską potrawą na świecie. Wystarczy wyszukać w grafice google frazę "najsłynniejsze włoskie dania", a wyszukiwarka pokaże makarony i kilka zdjęć klasycznej pizzy Margherita.
Wybierasz się na wakacje do Toskanii, najsłynniejszego regionu winiarskiego Włoch? Podróż pod koniec wakacji lub jesienią (sierpień, wrzesień i październik) jest wyjątkowa, gdyż w tym okresie rozpoczyna się zbiór winogron, a następnie praca w winiarniach.