Poradnik

W tej części naszego bloga zawarte są wskazówki, które pomogą Ci gotować zgodnie z włoskim stylem życia i sztuką kulinarną. Dowiesz się dlaczego włoskie napoje są słynne na całym świecie i do przygotowania których wspaniałych drinków są najlepsze, a wręcz niezbędne. Miłośnikom wina opowiemy też, dlaczego to właśnie wina z Toskanii są najlepsze w całej Italii. Przeczytasz tutaj także o wakacyjnych regionach Włoch i wiele nauczysz się na temat dobrego jedzenia i włoskiego wina. Razem także zastanowimy się, czy będąc w Italii warto przestrzegać miejscowych zasad kulinarnych i czy to ciężki grzech pić kawę z mlekiem po południu.

Najsłodszy festiwal świata - Eurochocolate w Perugii

Najsłodszy festiwal świata - Eurochocolate w PerugiiJesteś fanem czekolady? Świetnie trafiłeś! Włosi uwielbiają czekoladę, tak samo jak uwielbiają festiwale. Zatem dzisiaj zapraszamy Cię na poznanie ciekawej historii jednego z największych producentów czekolady we Włoszech, oraz na czekoladowy festiwal - Eurochocolate!
Przeczytaj więcej

Jak prawidłowo czyścić i przyrządzać grzyby?

Jak prawidłowo czyścić i przyrządzać grzyby?Chodzenie po cichym, szumiącym lesie w poszukiwaniu grzybów jest świetną atrakcją jesieni, zarówno dla młodych jak i starszych. Kiedy koszyk jest już pełen zdobyczy, zmierzamy do domu aby z nich coś przyrządzić. W pierwszej kolejności grzyby musimy oczyścić.
Przeczytaj więcej

Prawda o oliwie z pierwszego tłoczenia. Poznaj 10 faktów

Prawda o oliwie z pierwszego tłoczenia. Poznaj 10 faktówOliwa z oliwek, ze względu na swoje zdrowotne właściwości, stała się bardzo modnym i popularnym tłuszczem. Coraz więcej konsumentów jest zainteresowanych poznaniem jej właściwości, a co za tym idzie zakupem oliwy w bardziej świadomy sposób.
Przeczytaj więcej

5 pysznych sposobów na bakłażana

5 pysznych sposobów na bakłażanaBakłażan to warzywo, z którego możesz przyrządzić niewiarygodną ilość potraw. Masz możliwość stosowania go w kuchni praktycznie przez cały rok, bo o każdej porze roku znajdziesz go na półkach supermarketów.
Przeczytaj więcej

10 porad dla kucharzy amatorów

10 porad dla kucharzy amatorówJaki powinien być Twój początek w kuchni? Bez względu na to, jak skomplikowany jest Twój wymarzony przepis, po prostu wejdź do kuchni i zacznij go realizować!
Przeczytaj więcej

Ryż we włoskich potrawach - zastosowanie i odmiany

Ryż we włoskich potrawach - zastosowanie i odmianyObecnie znamy wiele odmian ryżu i mamy coraz większą świadomość do jakich potraw ich używać. Zobacz jak robią to Włosi i poznaj odmiany najpopularniejsze i najczęściej używane w ich kuchni.
Przeczytaj więcej

Risotto perfetto, czyli jak przygotować idealne risotto

Risotto perfetto, czyli jak przygotować idealne risottoRisotto to teoretycznie proste danie, od lat przyrządzane we Włoszech według „przepisu babci”. Ale z drugiej strony to potrawa będąca przedmiotem rywalizacji najlepszych szefów kuchni na świecie. Jeśli pragniesz zbliżyć się do ich poziomu, to tych kilka poniższych porad na pewno Ci w tym pomoże.
Przeczytaj więcej

10 powodów, dla których warto gotować w domu

10 powodów, dla których warto gotować w domuCzy warto jeść gotowe i pakowane potrawy, całkowicie pozbawione niezbędnych składników odżywczych i bogatych tylko w tłuszcze, cukry i sól, czy jednak gotować samemu i powoli otworzyć się na zdrową i kompletną dietę? Odpowiedź jest oczywista: nauczyć się gotować samemu i znaleźć w tym radość!
Przeczytaj więcej

10 porad na idealne grillowanie

10 porad na idealne grillowanieWraz z przyjściem ciepłych dni co roku powraca do nas towarzyski rytuał, czyli wspólne grillowanie. Grillujemy wszędzie: w ogrodzie, na domowym tarasie, a nawet w czasie weekendowej wycieczki gdzieś w uroczym plenerze. Oto 10 prostych porad, które mamy nadzieję pomogą Ci w grillowaniu.
Przeczytaj więcej

Poznaj różne rodzaje szparagów i przepis na włoskie risotto ze szparagami

Poznaj różne rodzaje szparagów i przepis na włoskie risotto ze szparagamiRozpoczyna się sezon na szparagi, czyli kulinarny szlagier każdej wiosny. Właśnie w tym czasie szparagi są świeże i doskonałej jakości. Oto kilka wskazówek, jak je najlepiej wybrać, przygotować i przyrządzić. Oczywiście, po włosku!
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel