Poradnik

W tej części naszego bloga zawarte są wskazówki, które pomogą Ci gotować zgodnie z włoskim stylem życia i sztuką kulinarną. Dowiesz się dlaczego włoskie napoje są słynne na całym świecie i do przygotowania których wspaniałych drinków są najlepsze, a wręcz niezbędne. Miłośnikom wina opowiemy też, dlaczego to właśnie wina z Toskanii są najlepsze w całej Italii. Przeczytasz tutaj także o wakacyjnych regionach Włoch i wiele nauczysz się na temat dobrego jedzenia i włoskiego wina. Razem także zastanowimy się, czy będąc w Italii warto przestrzegać miejscowych zasad kulinarnych i czy to ciężki grzech pić kawę z mlekiem po południu.

Poznaj różne rodzaje szparagów i przepis na włoskie risotto ze szparagami

Poznaj różne rodzaje szparagów i przepis na włoskie risotto ze szparagamiRozpoczyna się sezon na szparagi, czyli kulinarny szlagier każdej wiosny. Właśnie w tym czasie szparagi są świeże i doskonałej jakości. Oto kilka wskazówek, jak je najlepiej wybrać, przygotować i przyrządzić. Oczywiście, po włosku!
Przeczytaj więcej

3 sposoby na chrupiącą panierkę według włoskich przepisów

3 sposoby na chrupiącą panierkę według włoskich przepisówPanierka to teoretycznie najprostsza rzecz w kuchni. Wszyscy ją znamy i wiemy jak przyrządzić. Często jednak nie spełnia naszych oczekiwań, jest miękka, niezbyt zwarta i niestety nie tak chrupiąca, jakbyśmy chcieli. Jak temu zapobiec?
Przeczytaj więcej

Inspiracje Bożonarodzeniowe - włoski kosz prezentowy na Święta

Inspiracje Bożonarodzeniowe - włoski kosz prezentowy na ŚwiętaWe Włoszech tradycja obdarowywania "świątecznym koszykiem" pełnym przysmaków sięga okresu powojennego. Z czasem zwyczaj ten dotarł także do nas, a oryginalne włoskie produkty ze względu na swą jakość i unikatowość idealnie nadają się do paczek ze smakołykami.
Przeczytaj więcej

Jak odpowiednio przygotować bakłażana do potraw włoskich?

Jak odpowiednio przygotować bakłażana do potraw włoskich?Bakłażan pochodzi z Indii i Chin, a we Włoszech podbił przede wszystkim południe, gdzie jest kluczowym składnikiem niezliczonych dań. Oprócz tego, że jest warzywem mającym wiele zastosowań w kuchni, jest również bardzo zdrowy, gdyż zawiera dużo żelaza, a jednocześnie niewiele kalorii. W tym artykule doradzimy Ci, jak go kupować, czyścić i kroić.
Przeczytaj więcej

Czosnek, cebula i szalotka. Trzy kamienie węgielne w kuchni włoskiej

Czosnek, cebula i szalotka. Trzy kamienie węgielne w kuchni włoskiejCzosnek i cebula od wieków stanowią podstawę kuchni na całym świecie i są obecne w większości przepisów. Szalotka natomiast to odkrycie ostatnich lat. Według najnowszych trendów cebula może, a wręcz musi być zastąpiona szalotką. Jest to oczywiście gruba przesada, ale faktycznie szalotka coraz częściej pojawia się w restauracjach i domowych kuchniach, ostatnio także w naszym kraju. Zobacz więc jakie są różnice między tymi warzywami i jak je stosować w swojej kuchni.
Przeczytaj więcej

7 wskazówek - jak wybrać wino w restauracji?

7 wskazówek - jak wybrać wino w restauracji?Zaplanowałeś wieczorny wypad do restauracji. Siadasz przy stoliku w nieznanym lokalu. Przyszedłeś się zrelaksować i odpocząć, a nie stresować czy dobrze dobierzesz wino do kolacji. Zapoznaj się z naszym krótkim poradnikiem, a od tej pory dobór wina do kolacji stanie się czystą przyjemnością.
Przeczytaj więcej

8 zasad gotowania idealnego makaronu

8 zasad gotowania idealnego makaronuWszyscy Włosi kochają pastę i uczą się gotować makaron od dziecka. A czy Ty wiesz, w którym momencie należy dodać soli? Czy można płukać makaron po odcedzeniu, aby zapobiec dalszemu gotowaniu? Czy należy dodawać oliwy do wody w czasie gotowania? W naszym artykule staramy się wyjaśnić te i inne wątpliwości, aby Twój makaron po ugotowaniu był najlepszy z najlepszych.
Przeczytaj więcej

Caffè corretto - najlepsza kawa na chłodny poranek

Caffè corretto - najlepsza kawa na chłodny poranekWe Włoszech kawę możesz wypić na kilkadziesiąt sposobów. Najpierw musisz zdecydować, czy chcesz zwykłe caffè, czyli espresso, czy może kawę z mlekiem. Jeśli espresso to corto, czy lunge (z większą ilością wody). Czy też z mlekiem, a jeśli tak, to ile mleka, mleko gorące, czy zimne. Kawa z pianką lub bez? Czy powinna być gorąca? Lista możliwości jest długa.
Przeczytaj więcej

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 3

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 3To już ostatnia część naszych porad dotyczących samodzielnego przygotowania oryginalnej włoskiej pizzy. Podpowiadamy jakich użyć wędlin i co zrobić, aby zachować aromat świeżej bazylii na pizzy. Na koniec kilka wskazówek, które pomogą w jej wypieku.
Przeczytaj więcej

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 2

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 2Z poprzedniego artykułu wiesz już jakich użyć drożdży i jaki rodzaj pomidorów wybrać na sos, aby przygotować prawdziwą włoską pizzę. Czas na dobór sera i dodatków. Dzisiaj o dodatkach wegetariańskich - warzywach i grzybach.
Przeczytaj więcej
12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel