Śmiałe zasady dobierania wina do posiłkuLubisz smakować dobre wino do obiadu, ale nie do końca wiesz, jaki rodzaj powinieneś dobrać do danego posiłku? Dziś kilka przydatnych wskazówek, które powinny być pomocne przy wybieraniu lub zamawianiu wina do posiłku. Prawidłowo, a jednocześnie śmiało dobrane wino podkreśli intensywność smaku wybranych dań i dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnych.Czytaj więcej
Chcesz dokonać dobrego wyboru wina? Czytaj informacje na etykiecie!Kupując wino często nie zwracamy uwagi na etykietę. Bywa jednak tak, że informacje na niej zawarte są kluczem do wyboru dobrego, najbardziej odpowiedniego dla nas wina. Umiejętność czytania ich zawartości jest niezbędna do swobodnego poruszania się po świecie wina.Czytaj więcej
7 zasad kulinarnych, o których powinieneś pamiętać jadąc do WłochJedziesz do Italii i chcesz żyć po włosku? Wyjście jest jedno: stosuj się miejscowych zwyczajów kulinarnych, nawet jeśli czasem wydają się trochę dziwne. W sprawie jedzenia Włosi niechętnie ustępują od swoich żelaznych reguł i nie widzą powodów, aby je zmieniać...Czytaj więcej
Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 4Jeśli we włoskim barze poprosimy o caffe, to podadzą nam mocne, aromatyczne espresso. Po prostu nazwa caffe zarezerwowana jest dla espresso. Istnieje jednak wiele innych rodzajów kaw, które różnią się zawartością mleka, obfitością pianki lub jej brakiem, czy obecnością bitej śmietanki.Czytaj więcej
Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 3Kawę we Włoszech parzy się na różne sposoby, a stopień zmielenia ziaren (macinatura) decyduje w jaki sposób można ją przyrządzić. Przy każdym sposobie parzenia, kawa nie może być zmielona zbyt drobno, ani zbyt grubo. Co dzieje się w przypadku niewłaściwego sposobu mielenia ziaren?Czytaj więcej
Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 2Włoski styl palenia kawy to "tostatura scura", inaczej "tostatura prolongata", czyli palenie długie lub ciemne. Taki sposób palenia sprawia, że kawa nie jest kwaśna ani nadmiernie gorzka. Czytaj więcej
Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 1Kawa co prawda nie pochodzi z Italii, ale tu narodziła się kultura picia tego wspaniałego napoju. W opinii panującej we Włoszech czynniki, które decydują o powstaniu dobrej kawy, to 4M (miscela, macinatura, macchina e mano), czyli mieszanka, mielenie, ekspres i ręka baristy.Czytaj więcej