Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Poradnik

Czosnek, cebula i szalotka. Trzy kamienie węgielne w kuchni włoskiej
Czosnek i cebula od wieków stanowią podstawę kuchni na całym świecie i są obecne w większości przepisów. Szalotka natomiast to odkrycie ostatnich lat. Według najnowszych trendów cebula może, a wręcz musi być zastąpiona szalotką. Jest to oczywiście gruba przesada, ale faktycznie szalotka coraz częściej pojawia się w restauracjach i domowych kuchniach, ostatnio także w naszym kraju. Zobacz więc jakie są różnice między tymi warzywami i jak je stosować w swojej kuchni.
Czytaj więcej
7 wskazówek - jak wybrać wino w restauracji?
Zaplanowałeś wieczorny wypad do restauracji. Siadasz przy stoliku w nieznanym lokalu. Przyszedłeś się zrelaksować i odpocząć, a nie stresować czy dobrze dobierzesz wino do kolacji. Zapoznaj się z naszym krótkim poradnikiem, a od tej pory dobór wina do kolacji stanie się czystą przyjemnością.
Czytaj więcej
8 zasad gotowania idealnego makaronu
Wszyscy Włosi kochają pastę i uczą się gotować makaron od dziecka. A czy Ty wiesz, w którym momencie należy dodać soli? Czy można płukać makaron po odcedzeniu, aby zapobiec dalszemu gotowaniu? Czy należy dodawać oliwy do wody w czasie gotowania? W naszym artykule staramy się wyjaśnić te i inne wątpliwości, aby Twój makaron po ugotowaniu był najlepszy z najlepszych.
Czytaj więcej
Caffè corretto - najlepsza kawa na chłodny poranek
We Włoszech kawę możesz wypić na kilkadziesiąt sposobów. Najpierw musisz zdecydować, czy chcesz zwykłe caffè, czyli espresso, czy może kawę z mlekiem. Jeśli espresso to corto, czy lunge (z większą ilością wody). Czy też z mlekiem, a jeśli tak, to ile mleka, mleko gorące, czy zimne. Kawa z pianką lub bez? Czy powinna być gorąca? Lista możliwości jest długa.
Czytaj więcej
Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 1
Idąc do pizzerii we Włoszech mamy dużą pewność, że zjemy doskonałą pizzę. Należy unikać lokali nastawionych na turystów, a udać się tam, gdzie jedzą mieszkańcy. W Polsce jest jednak trochę gorzej i wiele pizzerii oferuje pizzę wykonaną z nieoryginalnych składników, a co za tym idzie nie najlepszą w smaku i nieprzypominającą włoskiego specjału. Dlatego namawiamy Cię, abyś spróbował zrobić pizzę idealną samemu!
Czytaj więcej
Piknik we włoskim stylu - jak go zorganizować?
Wiosna to zdecydowanie najlepszy czas, aby zorganizować z przyjaciółmi i rodziną spotkanie za miastem, które pozwoli uciec od pracy i codziennych kłopotów. Przedstawiamy nasze pomysły na piknik oraz przepis na szybki i prosty do wykonania piknikowy specjał.
Czytaj więcej
Tajemnice przygotowania ciasta na pizzę
Makaron i pizza to najważniejsze symbole włoskiej kuchni na świecie. Pizza, pasta, co jeszcze zawdzięczamy Włochom? Z pewnością wykorzystanie pomidorów do... jedzenia! Nieznany geniusz u schyłku XVIII w Neapolu, zorientował się, że pomidor to nie tylko roślina ozdobna, ale świetnie nadaje się do jedzenia i przyrządzania doskonałych sosów. Dopiero wtedy, gdy powstał "czerwony sos" pizza stała się słynna we Włoszech, a dzięki włoskim emigrantom stopniowo na całym świecie.
Czytaj więcej
Śmiałe zasady dobierania wina do posiłku
Lubisz smakować dobre wino do obiadu, ale nie do końca wiesz, jaki rodzaj powinieneś dobrać do danego posiłku? Dziś kilka przydatnych wskazówek, które powinny być pomocne przy wybieraniu lub zamawianiu wina do posiłku. Prawidłowo, a jednocześnie śmiało dobrane wino podkreśli intensywność smaku wybranych dań i dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnych.
Czytaj więcej
pixel