Jak odpowiednio przygotować bakłażana do potraw włoskich?
2018-08-12
Bakłażan pochodzi z Indii i Chin, a we Włoszech podbił przede wszystkim południe, gdzie jest kluczowym składnikiem niezliczonych dań. Oprócz tego, że jest warzywem mającym wiele zastosowań w kuchni, jest również bardzo zdrowy, gdyż zawiera dużo żelaza, a jednocześnie niewiele kalorii. W tym artykule doradzimy Ci jak go kupować, czyścić i kroić.
Na co zwrócić uwagę kupując bakłażana?
Aby być pewnym, że kupujesz świeżego bakłażana, sprawdź, czy miąższ jest twardy, a skórka błyszcząca i gładka, bez wgnieceń i brązowych plam. Weź bakłażana do ręki i oszacuj jego wagę, nieświeży będzie podejrzanie lekki.
Jak czyścimy bakłażana?
Umyj go dokładnie pod bieżącą, zimną wodą i osusz szmatką. Następnie odkrój nożem szypułkę i ewentualnie podstawę. Jednak podstawę musisz zachować, jeśli chcesz przygotować danie z nadziewanym bakłażanem.
Czy bakłażana należy obierać?
W większości włoskich przepisów skórka nie jest usuwana. Jeśli jednak chcesz ją usunąć możesz to zrobić obieraczką do ziemniaków lub ostrym nożem. Skórkę usuwamy od góry do dołu, czyli od szypułki do podstawy. Ważne jest, aby pamiętać, że bakłażan powinien być obrany chwilę przed użyciem, ponieważ bardzo szybko uschnie. Aby tego uniknąć możesz też pokroić bakłażana w plastry i wycisnąć na nie sok z cytryny.
Co jeśli przeszkadza Ci jego lekko gorzki smak?
Jeśli chcesz wyeliminować ze smaku bakłażana lekką goryczkę, po umyciu i pokrojeniu w plasterki połóż bakłażana na durszlak, posyp grubą solą, przykryj talerzem i przyduś czymś ciężkim. Po 30 minutach opłucz plastry pod bieżącą wodą i wysusz.
Jak kroimy bakłażana?
Sposób krojenia bakłażana zależy od sposobu w jaki chcesz go użyć. Jeśli chcesz go zgrillować, pokrój bakłażana na desce ostrym nożem w plasterki około 1 cm. W przypadku, gdy będzie smażony lub podany w postaci carpaccio pokrój go wzdłuż. Najlepsza grubość na carpaccio, to kilka milimetrów (najlepiej użyć mandoliny do warzyw, nożem będzie ciężko pokroić bakłażana na tak cienkie, równe plasterki), a do smażenia i panierowania około 1 cm. Jeśli chcesz usmażyć bakłażana w głębokim tłuszczu pokrój plastry bakłażana w pałeczki o przekroju 1 cm. W przypadku, gdy chcesz przygotować makaron lub risotto, pałeczki pokrój w kostkę grubości około 1 cm. Jeżeli chcesz przygotować nadziewanego bakłażana, podziel go na pół wzdłuż lub w poprzek i wykrój ostrym nożem miąższ pozostawiając 1 cm krawędzi od skórki. Następnie wydrąż miąższ łyżeczką.
Bakłażan pieczony w całości
Do przepisu na bakłażanowe kuleczki lub pasty do grzanek konieczne trzeba upiec bakłażana w całości w piekarniku. Połóż bakłażana na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez około godzinę. Po upieczeniu otwórz go i wydrąż miąższ łyżeczką.Przechowywanie bakłażana
W lodówce - cały bakłażan można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Aby dłużej był świeży, lepiej nie usuwać szypułek i nie zamykać warzywa w plastikowych torebkach. Najlepiej umieścić go w papierowej torbie lub bezpośrednio w szufladzie lodówki.
W zamrażarce - jeśli chcesz zamrozić surowego bakłażana, pokrój go w kostkę wielkości około 1,5 cm i umieść go w zamrażarce w szczelnie zamkniętej torebce foliowej. Tak przygotowane kostki bakłażana możesz przechowywać przez 6 miesięcy i możesz ich użyć też bez rozmrażania. W przypadku, gdy chcesz przechować w zamrażarce grillowanego bakłażana pokrój go w plastry, skrop sokiem z cytryny, lekko posól i grilluj przez 3 minuty. Zgrillowane plastry ułóż na tacy jeden obok drugiego, przykryj folią i umieść w zamrażarce. Gdy plasterki bakłażana zesztywnieją, wyjmij je z zamrażarki i przenieś do szczelnego pojemnika lub woreczka i zamroź. Plasterki oberżyny można śmiało przechowywać 8 miesięcy.
Bakłażany ugotowane lub usmażone można zamrozić w hermetycznych pojemnikach. Ważne jest, aby ostygły przed zamrożeniem, co pozwoli zachować ich kolor i smak. Pamiętaj, że czas przechowywania tak zamrożonego bakłażana nie może być dłuższy niż 2 miesiące.
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2018