Blog

Szkoła gotowania, część 8: Poznaj modną technikę gotowania - konfitowanie

Szkoła gotowania, część 8: Poznaj modną technikę gotowania - konfitowanieGotowanie w tłuszczu w niskiej temperaturze tzw. konfitowanie wywodzi się ze starożytnej tradycyjnej metody konserwacji żywności, głównie mięsa, stosowanej od lat we Francji. W kuchni włoskiej metoda ta występuje pod nazwą oliocottura.
Przeczytaj więcej

10 porad na idealne grillowanie

10 porad na idealne grillowanieWraz z przyjściem ciepłych dni co roku powraca do nas towarzyski rytuał, czyli wspólne grillowanie. Grillujemy wszędzie: w ogrodzie, na domowym tarasie, a nawet w czasie weekendowej wycieczki gdzieś w uroczym plenerze. Oto 10 prostych porad, które mamy nadzieję pomogą Ci w grillowaniu.
Przeczytaj więcej

Poznaj różne rodzaje szparagów i przepis na włoskie risotto ze szparagami

Poznaj różne rodzaje szparagów i przepis na włoskie risotto ze szparagamiRozpoczyna się sezon na szparagi, czyli kulinarny szlagier każdej wiosny. Właśnie w tym czasie szparagi są świeże i doskonałej jakości. Oto kilka wskazówek, jak je najlepiej wybrać, przygotować i przyrządzić. Oczywiście, po włosku!
Przeczytaj więcej

Przepis na włoskie gołąbki z kurczaka w pomarańczowym sosie

Przepis na włoskie gołąbki z kurczaka w pomarańczowym sosieW Twojej kuchni wieje nudą? Proponujemy oryginalny przepis na gołąbki po włosku. Lekkie i aromatyczne danie idealne na wiosenny obiad. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego proponujemy śródziemnomorski sos z pomarańczy.
Przeczytaj więcej

3 sposoby na chrupiącą panierkę według włoskich przepisów

3 sposoby na chrupiącą panierkę według włoskich przepisówPanierka to teoretycznie najprostsza rzecz w kuchni. Wszyscy ją znamy i wiemy jak przyrządzić. Często jednak nie spełnia naszych oczekiwań, jest miękka, niezbyt zwarta i niestety nie tak chrupiąca, jakbyśmy chcieli. Jak temu zapobiec?
Przeczytaj więcej

Kuchnia z surowych Dolomitów

Kuchnia z surowych DolomitówKuchnia regionu jest ascetyczna i odmienna od kuchni panującej w większości regionów Włoch. Oto klasyczny przykład wykorzystania najprostszych składników w kuchni z regionu doliny Val Cellina.
Przeczytaj więcej

Dolomia - woda z dziewiczych Dolomitów

Dolomia - woda z dziewiczych Dolomitów Aby lepiej zrozumieć, dlaczego smak Dolomii podbija świat zachęcamy do odwiedzenia doliny Val Cellina, regionu w którym jest produkowana. Namawiamy do wędrówek i wspinaczki po okolicznych górach, a także do zwiedzenia dzikich terenów zatoczek Torrente Cellina i Torrente Meduna.
Przeczytaj więcej

Bravio delle Botti - toskański wyścig w toczeniu... beczek

Bravio delle Botti - toskański wyścig w toczeniu... beczekW Toskanii przez cały rok odbywa się mnóstwo festiwali i ulicznych wyścigów, a każdy z nich ma swój niepowtarzalny urok. Jednym z najbardziej oryginalnych jest Bravio delle Botti, odbywający się zawsze w ostatnią niedzielę sierpnia. Poznaj jego historię.
Przeczytaj więcej

Przepis na włoski makaron z brokułowym pesto

Przepis na włoski makaron z brokułowym pestoDziś proponujemy przepis na „gorące” pesto. Głównym składnikiem są... gotowane brokuły, a pesto jest przygotowywane na ciepło. W Italii tradycyjnie podawane jest ono z ręcznie robionym makaronem cortecce, który dzięki swemu kształtowi i porowatości doskonale wchłania gorące sosy.
Przeczytaj więcej

Przepis na naleśniki z włoskimi ciastkami Pan di Stelle i czekoladą

Przepis na naleśniki z włoskimi ciastkami Pan di Stelle i czekoladąCzy znasz już efektowne i pyszne Pan di Stelle? To rzucające się w oczy kakaowe ciasteczka, jednostronnie udekorowane gwiazdkami. Z tak uroczym wyglądem nasze biszkopty świetnie sobie radzą też jako dekoracja i składnik wielu słodkich receptur.
Przeczytaj więcej
12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel