Przepis na włoskie piadiny - chrupiące placki orkiszowe
2019-10-17
Orkisz był popularny już w czasach gladiatorów, a jego bardzo wysokie wartości odżywcze sprawiły, że w końcu stał się ulubionym przysmakiem współczesnych sportowców. Mąka orkiszowa zawiera mnóstwo składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada także szeroką gamę witamin (m.in. A i E) oraz cynk, miedź i selen, dlatego orkisz dobry jest na co dzień dla każdego, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Masz ochotę na coś aromatycznego, chrupiącego i pysznego? Poznaj przepis na włoskie piadiny z mąki orkiszowej, które w połączeniu z pachnącymi przyprawami stają się doskonałą przekąską do szkoły, pracy, a także na przyjęcia.
Orkiszowa piadina z aromatycznymi przyprawami (triangoli di piadina di farro speziati)
Czas wykonania: około 60 minut
Porcje: około 14
Składniki:
- 350 g mąki orkiszowej
- 1 saszetka Paneangeli Pizzaiolo
- 1 czubata łyżeczka soli
- 75 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 200 ml wody
Dodatkowo:
- ulubione przyprawy
- hummus
Przygotowanie:
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i przesiany środek spulchniający Pizzaiolo, całość wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj wszystko widelcem stopniowo dodając wodę. Wyrób ciasto do idealnego połączenia składników. Podziel je na 7 równych części i pozostaw na 15 min. Rozwałkuj każdą część ciasta na wielkość patelni.
Na bardzo mocno rozgrzanej patelni smaż każdy placek z obu stron przez 1-2 minuty. Posmaruj jedną stronę piadiny oliwą z oliwek i posyp ulubioną przyprawą. Każdą piadinę przypraw według uznania. Placki pokrój na 4 części i podawaj z hummusem lub inną ulubioną włoską pastą.
Naszym zdaniem jednym z najlepszych połączeń jest piadina z rozmarynem oraz solą gruboziarnistą. A Ty? Jakimi przyprawami dodasz smaku tej potrawie? Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2019