Przepis na włoskie piadiny - chrupiące placki orkiszowe

2019-10-17
Przepis na włoskie piadiny - chrupiące placki orkiszowe

Orkisz był popularny już w czasach gladiatorów, a jego bardzo wysokie wartości odżywcze sprawiły, że w końcu stał się ulubionym przysmakiem współczesnych sportowców. Mąka orkiszowa zawiera mnóstwo składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada także szeroką gamę witamin (m.in. A i E) oraz cynk, miedź i selen, dlatego orkisz dobry jest na co dzień dla każdego, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Masz ochotę na coś aromatycznego, chrupiącego i pysznego? Poznaj przepis na włoskie piadiny z mąki orkiszowej, które w połączeniu z pachnącymi przyprawami stają się doskonałą przekąską do szkoły, pracy, a także na przyjęcia.

Orkiszowa piadina z aromatycznymi przyprawami (triangoli di piadina di farro speziati)

Czas wykonania: około 60 minut

Porcje:
około 14

Składniki:
Dodatkowo:
  • ulubione przyprawy
  • hummus
Przygotowanie:

Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i przesiany środek spulchniający Pizzaiolo, całość wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj wszystko widelcem stopniowo dodając wodę. Wyrób ciasto do idealnego połączenia składników. Podziel je na 7 równych części i pozostaw na 15 min. Rozwałkuj każdą część ciasta na wielkość patelni.

Na bardzo mocno rozgrzanej patelni smaż każdy placek z obu stron przez 1-2 minuty. Posmaruj jedną stronę piadiny oliwą z oliwek i posyp ulubioną przyprawą. Każdą piadinę przypraw według uznania. Placki pokrój na 4 części i podawaj z hummusem lub inną ulubioną włoską pastą.

Naszym zdaniem jednym z najlepszych połączeń jest piadina z rozmarynem oraz solą gruboziarnistą. A Ty? Jakimi przyprawami dodasz smaku tej potrawie? Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Październik 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel