Dla Toskańczyków najważniejszy jest bożonarodzeniowy obiad i radość płynąca ze wspólnego rodzinnego biesiadowania. Przyjrzyjmy się zatem tradycyjnym daniom z Toskanii i poczujmy atmosferę świątecznego obiadu.
W Toskanii Boże Narodzenie jest świętem bardzo uroczystym i rodzinnym. Ten czas dla Toskańczyków to nie tylko święto, podczas którego obdarowuje się bliskich prezentami. To chwile, które niosą ze sobą przekazywane z pokolenia na pokolenie zwyczaje i tradycje. Niektóre z nich poszły w zapomnienie, a inne są nadal kultywowane.
Jeśli znajdziesz otwartą butelkę wina porzuconą w labiryncie lodówki nie wyrzucaj jej! Doradzimy Ci jak kreatywnie ją wykorzystać.
W dużej mierze to ser zadecyduje czy danie lub przekąska będą średnie, czy doskonałe. I tutaj właśnie niezbędny jest jeden z serów Formaggio a pasta filata - sprawdź, który wybrać!
Deska serów jest bardzo ważnym elementem każdego włoskiego przyjęcia. Może być podawana jako aperitif na początek kolacji lub na zakończenie posiłku. Co zrobić, aby te pozornie proste danie zrobiło wrażenie na Twoich gościach?
Czy wiesz czym różni się oryginalny ocet balsamiczny od glazury balsamicznej i dlaczego cena tych dwóch produktów znacznie się różni? Przekonaj się, że krem balsamiczny, choć często przydatny w kuchni, nie powinien być traktowany jak zamiennik Aceto Balsamico di Modena.
Czy wiesz, że… wina z bąbelkami w regionie Franciacorta prawdopodobnie były produkowane i sprzedawane już w 1200 roku? Poznaj współczesne wino Franciacorta, modne w klubach i wine shopach na całym świecie!
Kiedy myślimy o Toskanii i pochodzących z niej winach, pierwsze skojarzenie to wino Chianti. Nic dziwnego, bo termin Chianti jest jednym z najbardziej znanych włoskich słów na świecie. Jest jeszcze jedno, nawet ważniejsze określenie, które nierozerwalnie związane jest z regionem - Chianti Classico.
Przed wyruszeniem na przygodę z wypiekaniem doskonałej pizzy w domu koniecznie należy nauczyć się rozróżniać mąkę ze względu na jej rodzaj, siłę, wytrzymałość, rozciągliwość, czy zdolność wchłaniania wody. Dopiero wtedy będziesz w stanie wybrać najbardziej odpowiednią mąkę...
Tramezzini to włoskie kanapki w kształcie trójkątów, uwielbiane jak Italia długa i szeroka! Te pyszne, łatwe do przyrządzenia przekąski królują tam w każdym domu.