Przepis na Tramezzini z Cotto i sosem z karczochów
Tramezzini to włoskie kanapki w kształcie trójkątów, uwielbiane jak Italia długa i szeroka! Te pyszne, łatwe do przyrządzenia przekąski królują tam w każdym domu. Mogą też na stałe wejść do Twojego domowego menu, ponieważ są nie tylko smaczne, ale także pożywne i sycące.
Składniki na 2 tramezzini (4 trójkąty):
- 2 gałązki natki pietruszki
- 8 korniszonów
- ½ marynowanego karczocha
- 3 łyżeczki majonezu
- pieprz
- 2 kromki chleba tramezzino
- 6 plastrów szynki Cotto
Przygotowanie:
Pokrój drobno natkę pietruszki, korniszony i pół marynowanego karczocha. Umieść składniki w miseczce i dodaj 3 łyżki majonezu, szczyptę pieprzu i soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Przekrój kromkę tramezzino na pół. Na jednej połówce rozłóż 3 plastry szynki Cotto, a brzegi kromki posmaruj majonezem. Na środek nałóż solidną łyżeczkę wcześniej przygotowanego sosu z karczocha. Przykryj kanapkę drugą połówką chleba i dociśnij brzegi, tak aby się skleiła. Przekrój kanapkę na pół, aby powstały 2 tradycyjne kanapki tramezzini w kształcie trójkąta. W taki sam sposób przygotuj drugą kanapkę. Smacznego!