Technika appassimento to znana od wieków i skomplikowana metoda suszenia winogron. Dzięki jej zastosowaniu powstające wino nabiera wyjątkowych walorów smakowych. W rozważaniach o winach produkowanych z winogron suszonych pojawiają się zazwyczaj trzy określenia: appassimento, passito i appassito. Spróbujmy ustalić co stanowią te definicje i w jakim stopniu są ze sobą powiązane.
Każdy Włoch w okresie świątecznym kupuje lub otrzymuje Panettone, począwszy od tych tanich, kupowanych w supermarkecie, po bardzo drogie wypiekane w najsłynniejszych cukierniach lub przez rzemieślników. Chcemy pokazać Ci różnice pomiędzy tanimi, a drogimi babkami, a także przybliżyć historię tego niezwykłego wypieku.
Oliwa z oliwek tłoczona z jednej odmiany oliwek potocznie nazywana jest oliwą monoszczepową. Oliwę tłoczoną ze starannie dobranych oliwek z różnych odmian nazywamy blend. Pozostaje tzw. “mieszanina” czyli oliwa, która powstaje z różnych odmian oliwek, ale nie jest związana z tradycją czy terytorium. Przybliżymy Wam te 3 rodzaje oliw...
Lard d’Arnad to wyjątkowy produkt wytwarzany w miejscowości Arnad, w sercu uroczej Doliny Aosty (Valle d’Aosta). To bardzo elitarny produkt, ponieważ wytwarza go tylko 4 producentów! Dodatkowo Lard d’Arnad jako jedyna słonina uzyskała oznaczenie DOP (Chronionej Nazwy Pochodzenia), co świadczy o jej wyjątkowości i daje gwarancje przestrzegania produkcyjnych reguł nadzorowanych przez Konsorcjum.
Włochy to kraj z największą liczbą produktów rolno-spożywczych, które uzyskały certyfikaty uznane przez Unię Europejską. Jest to dowód na to, że włoscy producenci szczególnie dbają o jakość swoich wyrobów oraz rozumieją silną więź, która łączy je z terytorium, z którego się wywodzą. Dowiedz się więcej o oznaczeniach DOP, IGP i STG i wybieraj świadomie prawdziwe włoskie produkty.
Krótki przewodnik, z którego dowiecie się czym różnią się od siebie poszczególne trufle, kiedy i gdzie są zbierane oraz jakimi aromatami się wyróżniają. Dodatkowo podpowiemy Ci z czym łączyć trufle i dlaczego warto używać ich w swojej kuchni.
Toskania nieustannie kojarzy się nam z winem, którego historia sięga 500 r.p.n.e. Na toskańskich ziemiach już w czasach starożytnych Etruskowie wprowadzili uprawę winorośli, dzięki czemu dziś większość najsłynniejszych włoskich win pochodzi właśnie z tego regionu. Dzisiaj chcemy zabrać Cię w podróż po wyjątkowej historii powstania Supertoskanów, która pokazuje, że czasami warto sprzeciwić się wszystkim zasadom.
Popularność regionu jest tak wielka, że wielu turystów marzy o kupnie domu czy posiadłości w Toskanii i zamierza osiedlić się tam na stałe.
Ale Toskania to też archipelag kilkudziesięciu wysp, w tym siedmiu dużych, położonych w niedalekiej odległości od wybrzeża...
Bucatini all' Amatriciana to typowe pierwsze danie kuchni rzymskiej, będące chlubą Lacjum. To potrawa, do której wykonania potrzebujesz tylko kilka składników: guanciale, ser pecorino i pomidory. Jest bardzo proste w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smaczne.
Ocet to produkt często przez nas lekceważony, jednak jego kwaśny smak jest bardzo doceniany przez współczesnych kucharzy. Wzmacnia on walory smakowe potraw i nadaje im wspaniałą głębię. Początki octu są nierozerwalnie związane z winem, chociaż pierwotnie ocet uzyskiwano z fermentacji miodu i owoców.