Lard d'Arnad DOP - wyjątkowa słonina z Włoch
Lard d’Arnad to wyjątkowy produkt wytwarzany w miejscowości Arnad, w sercu uroczej Doliny Aosty (Valle d’Aosta). To bardzo elitarny produkt, ponieważ wytwarza go tylko 4 producentów! Dodatkowo Lard d’Arnad jako jedyna słonina uzyskała oznaczenie DOP (Chronionej Nazwy Pochodzenia), co świadczy o jej wyjątkowości i daje gwarancje przestrzegania produkcyjnych reguł nadzorowanych przez Konsorcjum.
Słonina Lard d’Arnad DOP od wieków była ściśle związana z regionem Valle d’Aosta i dietą mieszkających tam ludzi. Jest to niezwykle pożywny produkt, który od dawnych czasów gwarantował wystarczającą ilość energii do pracy fizycznej i pozwalał na długo zaspokoić uczucie głodu.
Krótka historia słoniny Lard d'Arnad DOP
Pierwsze historyczne wzmianki o produkcji Lard d’Arnad pochodzą z XVI wieku. Według dokumentów znalezionych w 1763 roku w kuchni na zamku w Arnad, znajdowały się aż 4 pojemniki do produkcji tej wyjątkowej słoniny. Choć z początku, jak większość wspaniałych włoskich produktów lardo było uważane za żywność dla ubogich rolników i pasterzy, szybko została doceniona przez wyższe sfery.
Przez lata postrzeganie Lard d’Arnad uległo zmianie. Nie było to już pożywienie dla ubogich, a ceniony przez kucharzy produkt skierowany w najlepszych restauracjach i na uroczystych przyjęciach.
W roku 1996 słonina Lard d’Arnad otrzymała prestiżowe oznaczenie DOP - Chronionej Nazwy Pochodzenia. Od tego czasu zainteresowanie tym wspaniałym produktem znacznie wzrosło. Prestiż Lard d’Arnad podniósł się też dzięki festiwalowi “Fehta dou lar”, który odbywa się co roku na cześć tej niezwykłej w smaku słoniny. Każdego roku w ostatni weekend sierpnia do Arnad przybywają miłośnicy lardo z całego świata, aby skosztować i docenić ten niezwykły produkt.
Starożytna historia wioski Arnad
Arnad to pradawna, licząca obecnie ponad 1000 mieszkańców wioska położona w Dolinie Aosty, historycznej krainie i autonomicznym regionie administracyjnym w północno-zachodnich Włoszech. Od zachodu graniczy z Francją, od północy ze Szwajcarią, a od wschodu i południa z innym włoskim regionem – Piemontem. Najistotniejszą gałęzią gospodarki regionu jest turystyka.
Nazwa miejscowości Arnad ewoluowała przez wieki. Arna, Arnadi, De Arando, Arnaud, Arnaz, Arnad to nazwy, które świadczą o długiej historii wioski, która rozpoczęła się w czasach starożytnego Rzymu, a nawet jeszcze wcześniej. Arnad jest do dziś wioską, w której tajemnice starożytnego rzemiosła i receptur kulinarnych przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Wiedza przodków jest nie tylko pieczołowicie pielęgnowana, ale też ciągle udoskonalana co pozwala wznosić się na kulinarne wyżyny.
W związku z długą historią ta mała górska wioska posiada kilka klejnotów architektury. Główną atrakcją turystyczną Arnad jest zamek, jeden z najstarszych zamków w Dolinie Aosty. Zamek, którego historia sięga XII wieku, znajduje się na naturalnym cyplu górującym nad wioską. Zrekonstruowany w XVII wieku mieści ciekawe freski i sześcioboczną kaplicę . W kaplicy budzą zachwyt interesujące freski i wykonany w polichromowanym marmurze barokowy ołtarz.
Najważniejszym przykładem architektury romańskiej jest kościół parafialny San Martino. Wartym obejrzenia jest też most Echallod, przecinający rzekę Dora Baltea. Most nietypowo ma trzy podpory i swym kształtem przypomina grzbiet osła. Jeśli więc wybierzesz się kiedyś do tego wspaniałego miejsca, oprócz skosztowania Lard d’Arnad koniecznie odwiedź wyżej wymienione miejsca.
Proces produkcji Lard d'Arnad DOP
Lard d'Arnad DOP może być wytwarzany wyłącznie na terytorium gminy Arnad, a jego produkcja jest regulowana specjalnymi przepisami. Rocznie trafia na rynek tylko 300 ton tego produktu, co sprawia, że spożywany jest głównie lokalnie.
Do produkcji dopuszczone jest mięso ze świń hodowanych w regionie Valle d'Aosta, Piemont, Lombardia, Emilia-Romania i Veneto. W ciągu 48 godzin od uboju pokrojona na prostokątne kawałki słonina z grzbietu świni umieszczana jest w specjalnych drewnianych pojemnikach zwanych Doils. Pojemniki wykonane są z dębu, kasztanowca lub modrzewia. Warstwy słoniny wkładane są do pojemnika na przemian, z mieszanką soli, wody, przypraw i aromatycznych ziół górskich.
Lardo pozostawia się do sezonowania na co najmniej 3 miesiące. To właśnie procesowi sezonowania zawdzięczamy to, że Lard d'Arnad DOP nabiera miękkości, swojego charakterystycznego smaku i niepowtarzalnego aromatu.
zdjęcia: Consorzio Lard d’Arnad DOP
Za co kochamy Lard d'Arnad DOP?
Oczywiście za niepowtarzalny smak, aromat i rozpływającą się w ustach konsystencję. Lard d'Arnad to zwarta, ale jednocześnie miękka słonina. Po pokrojeniu i ułożeniu jej na talerzu ukażą się białe plasterki, czasami z lekko różowawym środkiem i żyłką mięsa na powierzchni. Lard d'Arnad DOP rozpływa się w ustach, uwalniając przyjemnie słodki smak. Dzięki użytym przyprawom nabiera lekkiej pikantności i w połączeniu ze słodkim, delikatnym smakiem daje niesamowity efekt.
Lard d’Arnad DOP najczęściej podaje się pokrojony w bardzo cienkie plasterki na pieczywie. Całość podpieka się w piekarniku lub na grillu, do momentu aż plasterki staną się przezroczyste. Plasterki lardo można serwować również na desce serów i wędlin, z ciemnym pieczywem i miodem lub z pieczywem pszennym. Niepowtarzalny charakter tej słoniny sprawia, że pokrojona w kostkę jest doskonałą przyprawą do wielu dań, w szczególności do polenty i dziczyzny. Ciekawym i nieszablonowym, ale przepysznym połączeniem jest Lard d’Arnad DOP z owocami morza, w szczególności z krewetkami i rybami.
Zachęcamy do spróbowania Lard d’Arnad. Pomimo potocznych poglądów, że tłuszcze zwierzęce są niezdrowe, Lard d’Arnad DOP jest bogatym źródłem witaminy D. Kolejną bardzo ważną zaletą jest stabilność termiczna lardo. Tłuszcz wieprzowy nie ulega destabilizacji pod wpływem wyższej temperatury, co oznacza, że jest zdrowszy (do smażenia) niż inne tłuszcze, które palą się w wysokich temperaturach. Dodatkowo lardo zawiera mniej cholesterolu niż masło. Nie bój się więc wprowadzić Lard d’Arnad DOP do swojej diety. Smacznego!