Blog

7 wskazówek - jak wybrać wino w restauracji?

7 wskazówek - jak wybrać wino w restauracji?Zaplanowałeś wieczorny wypad do restauracji. Siadasz przy stoliku w nieznanym lokalu. Przyszedłeś się zrelaksować i odpocząć, a nie stresować czy dobrze dobierzesz wino do kolacji. Zapoznaj się z naszym krótkim poradnikiem, a od tej pory dobór wina do kolacji stanie się czystą przyjemnością.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 3: Kroimy cukinię

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 3: Kroimy cukinięTo popularne, pochodzące z Ameryki warzywo, w krótkim czasie znalazło uznanie na całym świecie. Dzisiaj cukinia jest ważnym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Stosując cukinię ważne jest, abyś nauczył się ją czyścić i kroić, co pozwoli Ci przygotować dania doskonałe w smaku i piękne z wyglądu.
Przeczytaj więcej

Czy to Polak wymyślił Cappuccino?

Czy to Polak wymyślił Cappuccino?Prawdopodobnie nie wiesz, jak zaskakująca jest historia powstania jednej z najbardziej popularnych kaw w barach na całym świecie. Chcemy przekazać Ci krótką historię powstania słynnego cappuccino, prostego a jednocześnie niezwykłego połączenia mocnego espresso i delikatnej mlecznej pianki.
Przeczytaj więcej

8 zasad gotowania idealnego makaronu

8 zasad gotowania idealnego makaronuWszyscy Włosi kochają pastę i uczą się gotować makaron od dziecka. A czy Ty wiesz, w którym momencie należy dodać soli? Czy można płukać makaron po odcedzeniu, aby zapobiec dalszemu gotowaniu? Czy należy dodawać oliwy do wody w czasie gotowania? W naszym artykule staramy się wyjaśnić te i inne wątpliwości, aby Twój makaron po ugotowaniu był najlepszy z najlepszych.
Przeczytaj więcej

Panzerotti - przepis na znakomite włoskie pierogi

Panzerotti - przepis na znakomite włoskie pierogiPrzy okazji naszej ostatniej podróży po Apulii, na nowo odkryliśmy wspaniałe danie typowe dla tego pięknego regionu – Panzerotti. Są one bardzo popularne od Lacjum po Sycylię, ale za najlepsze uchodzą  pochodzące właśnie z Apulii. Termin „panzerotto” jest używany głównie w regionach Apulii i Bazylikaty, a na Sycylii znane są pod nazwą Calzone.
Przeczytaj więcej

Tradycyjna i wegetariańska: włoska Carbonara w dwóch odsłonach

Tradycyjna i wegetariańska: włoska Carbonara w dwóch odsłonachKuchnia wegetariańska zyskuje na popularności, w związku z czym coraz częściej mierzymy się z problemem gotowania jednocześnie dla wegetarian i mięsożerców. Co zrobić, jeśli na kolacji, którą organizujesz będą jednocześnie wegetarianie i zwolennicy kuchni tradycyjnej? Jak sobie z tym poradzić, jeśli nie chcesz przygotowywać osobnych dań?
Przeczytaj więcej

Caffè corretto - najlepsza kawa na chłodny poranek

Caffè corretto - najlepsza kawa na chłodny poranekWe Włoszech kawę możesz wypić na kilkadziesiąt sposobów. Najpierw musisz zdecydować, czy chcesz zwykłe caffè, czyli espresso, czy może kawę z mlekiem. Jeśli espresso to corto, czy lunge (z większą ilością wody). Czy też z mlekiem, a jeśli tak, to ile mleka, mleko gorące, czy zimne. Kawa z pianką lub bez? Czy powinna być gorąca? Lista możliwości jest długa.
Przeczytaj więcej

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 3

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 3To już ostatnia część naszych porad dotyczących samodzielnego przygotowania oryginalnej włoskiej pizzy. Podpowiadamy jakich użyć wędlin i co zrobić, aby zachować aromat świeżej bazylii na pizzy. Na koniec kilka wskazówek, które pomogą w jej wypieku.
Przeczytaj więcej

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 2

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 2Z poprzedniego artykułu wiesz już jakich użyć drożdży i jaki rodzaj pomidorów wybrać na sos, aby przygotować prawdziwą włoską pizzę. Czas na dobór sera i dodatków. Dzisiaj o dodatkach wegetariańskich - warzywach i grzybach.
Przeczytaj więcej

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 1

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 1Idąc do pizzerii we Włoszech mamy dużą pewność, że zjemy doskonałą pizzę. Należy unikać lokali nastawionych na turystów, a udać się tam, gdzie jedzą mieszkańcy. W Polsce jest jednak trochę gorzej i wiele pizzerii oferuje pizzę wykonaną z nieoryginalnych składników, a co za tym idzie nie najlepszą w smaku i nieprzypominającą włoskiego specjału. Dlatego namawiamy Cię, abyś spróbował zrobić pizzę idealną samemu!
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel