Tradycyjna i wegetariańska: włoska Carbonara w dwóch odsłonach
2017-10-01
Kuchnia wegetariańska zyskuje na popularności, w związku z czym coraz częściej mierzymy się z problemem gotowania jednocześnie dla wegetarian i mięsożerców. Co zrobić, jeśli na kolacji, którą organizujesz będą jednocześnie wegetarianie i zwolennicy kuchni tradycyjnej? Jak sobie z tym poradzić, jeśli nie chcesz przygotowywać osobnych dań?
Najszybszym dla Ciebie sposobem na kulinarne zadowolenie obydwu grup, będzie przygotowanie jednego dania w dwóch wersjach. Proponujemy przepis na słynną włoską carbonarę w wersji klasycznej i wegetariańskiej. Zapewniamy, że wersja wegetariańska będzie równie smaczna!
Podstawą wegetariańskiego przepisu na carbonarę będzie pieczona w piekarniku oraz zmiksowana papryka z dodatkiem tofu i słodkiej zmielonej papryki, która doskonale zastąpi mieszaninę żółtek, guanciale i tartego pecorino z tradycyjnego przepisu.
Wegetariańska carbonara z wyglądu będzie przypominać klasyczną, a jej unikalny smak pozytywnie zaskoczy współbiesiadników.
Przepis na carbonarę w wersji wegetariańskiej i tradycyjnej
Składniki:
- 800g makaronu spaghetti
- 150g pecorino romano
- sól
- pieprz
do wersji klasycznej:
do wersji wegetariańskiej:
- 250g tofu
- 1.4kg żółtej papryki
- słodka papryka w proszku
- oliwa z oliwek
Przyrządzenie:
Paprykę umyj, osusz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz około godziny w temperaturze 250°C. Wyjmij papryki z piekarnika, a kiedy ostygną obierz je ze skóry i usuń gniazda nasienne. Następnie zmiksuj papryki na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę z oliwek i słodką paprykę w proszku (nada ona daniu przyjemnego wyglądu). Następnie dorzuć pokrojone w kostkę (około 1 cm) tofu i całość smaż na średnim ogniu.
W międzyczasie pokrój w drobną kostkę guanciale i smaż na drugiej patelni przez około 15 minut uważając, aby jej nie przypalić. Odstaw patelnie z ognia, aby guanciale trochę ostygło. Do dużej miski wbij żółtka, dokładnie roztrzep i dodaj guanciale z patelni oraz część startego pecorino, pozostałą część zostaw do dekoracji Twojej carbonary w wersji klasycznej. Całość dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Ugotuj makaron "al dente", połowę dodaj na patelnię z tofu i zmiksowaną papryką a drugą połowę do miski z wersją klasyczną. Zachowaj trochę wody, w której gotowałeś spaghetti. Oba sosy dokładnie wymieszaj z makaronem, a w razie potrzeby dodaj trochę uprzednio zostawionej wody. Następnie wyłóż carbonarę na talerze i posyp tartym serem pecorino.
Życzymy smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2017