Ciekawostki

Przedstawiamy to, co najlepsze w oryginalnych włoskich delikatesach. Dowiedz się jakie sekrety kryją regionalne produkty włoskich miast i prowincji. Opowiemy historie różnych rodzajów włoskich serów i wędlin, których smak znany jest na całym świecie i z których mieszkańcy Italii są bardzo dumni. Tutaj, na produkty włoskie spojrzymy pod kątem połączenia starodawnych receptur z nowymi technologiami produkcji. Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania: co spożywanie włoskiej oliwy z oliwek ma wspólnego z długowiecznością i zdrowiem, a także czy słynny, sielankowy włoski styl życia (dolce vita) rzeczywiście ma coś wspólnego z włoskimi słodyczami.

Fragolin - buntownik wśród win
Fragolin - buntownik wśród winWe Włoszech po każdym uroczystym posiłku obowiązkowo podawany jest deser serwowany z pysznym, słodkim winem. Spośród wielu  win deserowych proponujemy wybrać właśnie fragolin, musujący, lekko alkoholowy i przyjemnie świeży. Dzięki swej lekkości i niskiej zawartości alkoholu jest też doskonałym aperitifem, którym możemy delektować się w ciągu całego dnia.
Przeczytaj więcej
Torrone - orzechowy rarytas, który musisz spróbować!
Torrone - orzechowy rarytas, który musisz spróbować!Ten słodki przysmak zwany w Italii również nougatem, został sprowadzony nad Morze Śródziemne z Bliskiego Wschodu przez Arabów. Szybko rozpowszechnił się w całych Włoszech, gdzie wkrótce stał się nieodzowną częścią świątecznej tradycji. Z czasem każdy region zaczął tworzyć własny przepis na ten świąteczny przysmak, ale jego podstawę niezależnie od tego skąd pochodzi stanowią zazwyczaj migdały i orzechy.
Przeczytaj więcej
La Colomba - włoski symbol Świąt Wielkanocnych
La Colomba - włoski symbol Świąt WielkanocnychŚwiąteczna Babka La Colomba jest najważniejszym kulinarnym symbolem włoskiej Wielkanocy. Jej historia zawsze była otoczona mitami i legendami, lecz wiadomo na pewno, że pomysł na jej powstanie narodził się w Lombardii w latach trzydziestych XX wieku.
Przeczytaj więcej
Dodaj życiu smaku, czyli najlepsze włoskie przyprawy
Dodaj życiu smaku, czyli najlepsze włoskie przyprawyDobre przyprawy nadają potrawom smak, wyciągają z danych składników to, co najlepsze, budzą zmysły i sprawiają, że jedzenie i gotowanie stają się bardziej interesujące. To dzięki nim każdy posiłek zabierze Cię w pełną wspaniałych kulinarnych doznań podróż. Kto wie o gotowaniu wszystko? Włosi! Stąd powstała włoska marka Drogheria e Alimentari, która oferuje szeroką gamę wyrafinowanych produktów, które sprawią, że Twoje potrawy nabiorą nowego wymiaru.
Przeczytaj więcej
Legenda kultowej potrawy Fettuccine Alfredo
Legenda kultowej potrawy Fettuccine AlfredoKażdego roku siódmego lutego Rzymianie i Amerykanie organizują święto, aby uczcić jedną z najbardziej znanych włoskich potraw na świecie: Fettuccine Alfredo. To uznawane za jedno z arcydzieł kuchni włoskiej danie jest niezwykle proste i jak większość słynnych potraw powstało z przypadku.
Przeczytaj więcej
Ulubiony przysmak zakochanych
Ulubiony przysmak  zakochanychByć może jest to legenda, ale prawdopodobnie danie to zostało wykonane po raz pierwszy przez Francesco Caravita, księcia Sirignano, znanego na całym świecie jako Pupetto. Książe był niewątpliwie jedną z najbardziej znanych w dwudziestym wieku  postaci Neapolu. Pupetto był amatorem świetnego życia, a co z tym związane dobrego jedzenia.
Przeczytaj więcej
Czy to Polak wymyślił Cappuccino?
Czy to Polak wymyślił Cappuccino?Prawdopodobnie nie wiesz, jak zaskakująca jest historia powstania jednej z najbardziej popularnych kaw w barach na całym świecie. Chcemy przekazać Ci krótką historię powstania słynnego cappuccino, prostego a jednocześnie niezwykłego połączenia mocnego espresso i delikatnej mlecznej pianki.
Przeczytaj więcej
Raj dla smakoszy - włoski ser Caciocavallo
Raj dla smakoszy - włoski ser CaciocavalloMimo, że Caciocavalio jest regionalnym serem rodem z południa Włoch, to cieszy się wielką renomą w całej Italii. Jego najsłynniejsza odmiana nosi nazwę Caciocavallo Silano DOP. Jaki smak i historię kryje ten wyjątkowy ser?
Przeczytaj więcej
Prosciutto Crudo - perła na kulinarnej mapie Włoch
Prosciutto Crudo - perła na kulinarnej mapie WłochSzynka Prosciutto Crudo to jeden z największych włoskich delikatesów, doceniany przez smakoszy na całym świecie. Produkowana jest z udźca świni, w różnych regionach Włoch i jest najważniejszą, charakterystyczną włoską wędliną. Przybliżamy zaskakującą historię Prosciutto Crudo, jego podstawowe rodzaje i doradzamy, który rodzaj wybrać.
Przeczytaj więcej
Pecorino Sardo – włoski ser z Sardynii
Pecorino Sardo – włoski ser z SardyniiCzego koniecznie trzeba skosztować będąc na Sardynii? Oczywiście jej wielkiej dumy, czyli pachnącego morską bryzą Pecorino Sardo - miejscowego owczego sera. Przez lata udoskonalano sposoby jego produkcji, dzięki czemu Pecorino z tej właśnie wyspy tak różni się od pozostałych owczych serowych przysmaków.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel