Ciekawostki

Przedstawiamy to, co najlepsze w oryginalnych włoskich delikatesach. Dowiedz się jakie sekrety kryją regionalne produkty włoskich miast i prowincji. Opowiemy historie różnych rodzajów włoskich serów i wędlin, których smak znany jest na całym świecie i z których mieszkańcy Italii są bardzo dumni. Tutaj, na produkty włoskie spojrzymy pod kątem połączenia starodawnych receptur z nowymi technologiami produkcji. Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania: co spożywanie włoskiej oliwy z oliwek ma wspólnego z długowiecznością i zdrowiem, a także czy słynny, sielankowy włoski styl życia (dolce vita) rzeczywiście ma coś wspólnego z włoskimi słodyczami.

Mleko surowe kontra pasteryzowane. Na czym polega różnica?

Mleko surowe kontra pasteryzowane. Na czym polega różnica?Od kilku lat toczy się ożywiona debata na temat mleka surowego i mleka pasteryzowanego. Wiele mówi się o różnorodności biologicznej, ale wokół mleka surowego urosło ostatnio wiele mitów i nieporozumień. Postaramy się w dużym skrócie wyjaśnić na czym polega podstawowa różnica.
Przeczytaj więcej

Słodka i słona. Focaccia w wielu odmianach

Słodka i słona. Focaccia w wielu odmianachJedną z najpopularniejszych focacci we Włoszech jest focaccia al rosmarino. Delikatne w środku i złociste z wierzchu pieczywo posypane świeżym lub suszonym rozmarynem podawane jest jako przystawka lub przekąska z oliwą z oliwek lub jako chleb, w towarzystwie doskonałych włoskich wędlin i serów.
Przeczytaj więcej

Przewodnik po włoskim salami. Wybierz swoje ulubione!

Przewodnik po włoskim salami. Wybierz swoje ulubione!Salami to prawdopodobnie jedna z najbardziej rozpoznawalnych wędlin. Występuje w przeróżnych regionach świata, ale włoskie salami uznawane są za najlepsze na świecie. Historia salami i innych wędlin ma we Włoszech starożytne korzenie.
Przeczytaj więcej

Primitivo - włoskie wino o specyficznej nazwie

Primitivo - włoskie wino o specyficznej nazwiePomimo swojej nazwy, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza prymitywny, wino takie nie jest, a swą nazwę zawdzięcza proboszczowi parafii Gioia del Colle, który pod koniec XVIII wieku przeprowadził dogłębne badania tej odmiany winorośli.
Przeczytaj więcej

Włoskie sery z oznaczeniem D.O.P. Dlaczego warto je wybrać?

Włoskie sery z oznaczeniem D.O.P. Dlaczego warto je wybrać?Najbardziej godne uwagi są sery pochodzące od małych, lokalnych producentów. Warto ich poszukać w sklepach online, czy małych stacjonarnych delikatesach. Będą droższe w zakupie, ale wynagrodzą Ci to swoim smakiem.
Przeczytaj więcej

Poznaj sekret powstania carpaccio. To naprawdę się wydarzyło!

Poznaj sekret powstania carpaccio. To naprawdę się wydarzyło!Oryginalne włoskie carpaccio, to bardzo cienko pokrojone plastry polędwicy wołowej podane z cytryną, oliwą z oliwek, parmezanem lub białą truflą. Danie zostało wymyślone przez Giuseppe Ciprianiego w drugiej połowie XX wieku, stając się jednym z najpopularniejszych włoskich dań.
Przeczytaj więcej

Lubisz ostry smak? Poznaj królową włoskich przypraw - Papryczkę Chili

Lubisz ostry smak? Poznaj królową włoskich przypraw - Papryczkę ChiliPapryczki chili są wyjątkowymi i bardzo ważnymi składnikami wielu włoskich przepisów kulinarnych. Mają niezwykle wszechstronne zastosowanie - wzbogacają smak wielu dań, w tym pieczonego mięsa, niektórych rodzajów ryb oraz sosów i dipów.
Przeczytaj więcej

Morellino di Scansano - niepokorne wino rodem z Toskanii

Morellino di Scansano - niepokorne wino rodem z ToskaniiPodczas wakacji w Toskanii proponujemy zrezygnować z utartych szlaków, odpuścić Florencję i Sienę. Zamiast tego lepiej wybrać się na niesamowitą, zainspirowaną winem wycieczkę na dzikie południe regionu zwanego Maremma, gdzie produkowane jest Morellino di Scansano.
Przeczytaj więcej

Dolomia - woda z dziewiczych Dolomitów

Dolomia - woda z dziewiczych Dolomitów Aby lepiej zrozumieć, dlaczego smak Dolomii podbija świat zachęcamy do odwiedzenia doliny Val Cellina, regionu w którym jest produkowana. Namawiamy do wędrówek i wspinaczki po okolicznych górach, a także do zwiedzenia dzikich terenów zatoczek Torrente Cellina i Torrente Meduna.
Przeczytaj więcej

San Gimignano - Miasteczko stu wież i jednego wina

San Gimignano - Miasteczko stu wież i jednego winaSan Gimignano jest słynnym toskańskim miasteczkiem, położonym w połowie drogi między Florencją a Sieną. Oprócz pięknej, średniowiecznej architektury jest jeszcze jeden powód aby zajrzeć do San Gimignano. To Vernaccia di San Gimignano, wspaniałe białe wino będące dumą mieszkańców.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel