Zdefiniowanie kuchni środkowych Włoch nie jest łatwym zadaniem, gdyż tradycje kulinarne tworzących je regionów są bardzo różne. Jest to związane z korzeniami historycznymi i zamieszkującymi te ziemie ludami Etrusków, Rzymian czy Żydów. Dlatego przemierzymy centralne Włochy region po regionie, aby odkryć kulinarne specjały każdego z nich.
Praktycznie nie można do końca zdefiniować kuchni włoskiej jako takiej. Istnieje co prawda jakiś wspólny mianownik dla całych Włoch, jednak raczej mówimy o kuchni poszczególnych regionów. Dlatego postaramy się przemierzyć Italię i przyjrzeć się typowym potrawom z różnych stron, odkrywając kulinarne specjały symptomatyczne dla każdego z regionów.
Jedziesz do Włoch i zastanawiasz się jak znaleźć miejsce, w którym dobrze zjesz? Mamy dla Ciebie mały przewodnik po rodzajach lokali gastronomicznych w Italii. Mamy nadzieję, że pomoże Ci to w wyborze miejsca idealnego dla Ciebie.
Spaghetti to jeden z najbardziej kultowych formatów makaronu w kuchni włoskiej, uwielbiany i rozpoznawalny na całym świecie. Dzisiaj zapraszamy Cię na niezwykłą podróż po historii makaronu w kształcie długich, cienkich nitek.
Nazywana przez wielu płynnym złotem, oliwa z oliwek extra vergine to niewątpliwie królowa kuchni włoskiej. Ale czy wiesz, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest jednym z najczęściej podrabianych produktów spożywczych na świecie?
W wielu krajach ludzie chodzą na spacery w określonym celu, odwiedzają konkretne miejsce, pragną spalić nadwyżki kalorii lub podziwiać niezwykłe krajobrazy. Jednak dla Włocha “la passeggiata” to coś więcej i ma niewiele wspólnego z wyznaczonym celem czy wysiłkiem fizycznym.
Technika appassimento to znana od wieków i skomplikowana metoda suszenia winogron. Dzięki jej zastosowaniu powstające wino nabiera wyjątkowych walorów smakowych. W rozważaniach o winach produkowanych z winogron suszonych pojawiają się zazwyczaj trzy określenia: appassimento, passito i appassito. Spróbujmy ustalić co stanowią te definicje i w jakim stopniu są ze sobą powiązane.
Każdy Włoch w okresie świątecznym kupuje lub otrzymuje Panettone, począwszy od tych tanich, kupowanych w supermarkecie, po bardzo drogie wypiekane w najsłynniejszych cukierniach lub przez rzemieślników. Chcemy pokazać Ci różnice pomiędzy tanimi, a drogimi babkami, a także przybliżyć historię tego niezwykłego wypieku.
Oliwa z oliwek tłoczona z jednej odmiany oliwek potocznie nazywana jest oliwą monoszczepową. Oliwę tłoczoną ze starannie dobranych oliwek z różnych odmian nazywamy blend. Pozostaje tzw. “mieszanina” czyli oliwa, która powstaje z różnych odmian oliwek, ale nie jest związana z tradycją czy terytorium. Przybliżymy Wam te 3 rodzaje oliw...
Lard d’Arnad to wyjątkowy produkt wytwarzany w miejscowości Arnad, w sercu uroczej Doliny Aosty (Valle d’Aosta). To bardzo elitarny produkt, ponieważ wytwarza go tylko 4 producentów! Dodatkowo Lard d’Arnad jako jedyna słonina uzyskała oznaczenie DOP (Chronionej Nazwy Pochodzenia), co świadczy o jej wyjątkowości i daje gwarancje przestrzegania produkcyjnych reguł nadzorowanych przez Konsorcjum.