Ciekawostki

Przedstawiamy to, co najlepsze w oryginalnych włoskich delikatesach. Dowiedz się jakie sekrety kryją regionalne produkty włoskich miast i prowincji. Opowiemy historie różnych rodzajów włoskich serów i wędlin, których smak znany jest na całym świecie i z których mieszkańcy Italii są bardzo dumni. Tutaj, na produkty włoskie spojrzymy pod kątem połączenia starodawnych receptur z nowymi technologiami produkcji. Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania: co spożywanie włoskiej oliwy z oliwek ma wspólnego z długowiecznością i zdrowiem, a także czy słynny, sielankowy włoski styl życia (dolce vita) rzeczywiście ma coś wspólnego z włoskimi słodyczami.

Wino: korek czy zakrętka? Czy wino z zakrętką jest gorsze od wina z korkiem?

Wino: korek czy zakrętka? Czy wino z zakrętką jest gorsze od wina z korkiem?Jednym z dylematów przechowywania wina jest sposób jego zamknięcia. Sprawa nie jest oczywista, a dyskusja czy lepiej zastosować korek czy zakrętkę toczy się w świecie winiarskim od lat.
Przeczytaj więcej

Jak dobrać makaron do włoskich dań?

Jak dobrać makaron do włoskich dań?Sprawa doboru makaronu do włoskich sosów jest zależna od kilku czynników, dlatego przygotowaliśmy krótki przewodnik. Mamy nadzieję, że chociaż w małym stopniu pomoże Ci on dobrać odpowiedni makaron do dania.
Przeczytaj więcej

Makaron - włoskie złoto, przysmak wszechczasów

Makaron - włoskie złoto, przysmak wszechczasówMakaron dla Włochów to ważny, kto wie czy nie najważniejszy produkt spożywczy. Nie bez powodu są oni światowymi liderami zarówno pod względem produkcji, a także konsumpcji. Na włoskim rynku dostępnych jest ponad 300 kształtów makaronu, a każdy region tego kraju ma swoją ulubioną formę i kultową recepturę makaronu.
Przeczytaj więcej

Trequanda - wino, jedzenie i toskańska sielanka

Trequanda - wino, jedzenie i toskańska sielankaTrequanda to średniowieczna wioska położona 450 metrów nad poziomem morza w samym sercu Chianti, krainy, która odzwierciedla surowe piękno Toskanii. Otoczona jest przepięknymi wzgórzami i dolinami oraz wtapiającymi się w ten sielski krajobraz winnicami i gajami oliwnymi.
Przeczytaj więcej

Dieta śródziemnomorska - jedzenie, zdrowie i styl życia

Dieta śródziemnomorska - jedzenie, zdrowie i styl życiaDieta śródziemnomorska ma tysiącletnią historię, a jej korzenie wywodzą się ze starożytnej Grecji i Cesarstwa Rzymskiego. Oparta jest w głównej mierze na oliwie, pieczywie, warzywach i rybach, a w mniejszych ilościach na serach i mięsie.
Przeczytaj więcej

Najsłodszy festiwal świata - Eurochocolate w Perugii

Najsłodszy festiwal świata - Eurochocolate w PerugiiJesteś fanem czekolady? Świetnie trafiłeś! Włosi uwielbiają czekoladę, tak samo jak uwielbiają festiwale. Zatem dzisiaj zapraszamy Cię na poznanie ciekawej historii jednego z największych producentów czekolady we Włoszech, oraz na czekoladowy festiwal - Eurochocolate!
Przeczytaj więcej

Winiarskie skarby z włoskiej krainy Valpolicella

Winiarskie skarby z włoskiej krainy ValpolicellaValpolicella to miejsce wyjątkowe, ozdobione fantastycznymi dziewiętnastowiecznymi willami, historycznymi średniowiecznymi fortecami i pełnymi wspaniałych win piwnic, a historycy twierdzą, że wino było tam produkowane od zawsze.
Przeczytaj więcej

Mąka pszenna - rodzaje i zastosowanie we włoskiej kuchni

Mąka pszenna - rodzaje i zastosowanie we włoskiej kuchniW tym wpisie postaramy się przekazać Ci najprostsze informacje o mące i jej rodzajach, a co za tym idzie zastosowaniu. Mamy nadzieję że dzięki temu w optymalny sposób dobierzesz mąkę do swoich wypieków.
Przeczytaj więcej

Cucina povera - niegdyś oszczędne dania, które dziś spotkasz w drogich restauracjach

Cucina povera - niegdyś oszczędne dania, które dziś spotkasz w drogich restauracjachNazwa cucina povera dotyczy przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie we włoskich, zazwyczaj biednych domach. Dzisiaj te przepisy, sposoby przyrządzania i stosowane produkty stanowią prawdziwe  fundamenty włoskiej kuchni.
Przeczytaj więcej

Mleko surowe kontra pasteryzowane. Na czym polega różnica?

Mleko surowe kontra pasteryzowane. Na czym polega różnica?Od kilku lat toczy się ożywiona debata na temat mleka surowego i mleka pasteryzowanego. Wiele mówi się o różnorodności biologicznej, ale wokół mleka surowego urosło ostatnio wiele mitów i nieporozumień. Postaramy się w dużym skrócie wyjaśnić na czym polega podstawowa różnica.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel