Ciekawostki

Przedstawiamy to, co najlepsze w oryginalnych włoskich delikatesach. Dowiedz się jakie sekrety kryją regionalne produkty włoskich miast i prowincji. Opowiemy historie różnych rodzajów włoskich serów i wędlin, których smak znany jest na całym świecie i z których mieszkańcy Italii są bardzo dumni. Tutaj, na produkty włoskie spojrzymy pod kątem połączenia starodawnych receptur z nowymi technologiami produkcji. Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania: co spożywanie włoskiej oliwy z oliwek ma wspólnego z długowiecznością i zdrowiem, a także czy słynny, sielankowy włoski styl życia (dolce vita) rzeczywiście ma coś wspólnego z włoskimi słodyczami.

Dodaj życiu smaku, czyli najlepsze włoskie przyprawy
Dodaj życiu smaku, czyli najlepsze włoskie przyprawyDobre przyprawy nadają potrawom smak, wyciągają z danych składników to, co najlepsze, budzą zmysły i sprawiają, że jedzenie i gotowanie stają się bardziej interesujące. To dzięki nim każdy posiłek zabierze Cię w pełną wspaniałych kulinarnych doznań podróż. Kto wie o gotowaniu wszystko? Włosi! Stąd powstała włoska marka Drogheria e Alimentari, która oferuje szeroką gamę wyrafinowanych produktów, które sprawią, że Twoje potrawy nabiorą nowego wymiaru.
Przeczytaj więcej
Legenda kultowej potrawy Fettuccine Alfredo
Legenda kultowej potrawy Fettuccine AlfredoKażdego roku siódmego lutego Rzymianie i Amerykanie organizują święto, aby uczcić jedną z najbardziej znanych włoskich potraw na świecie: Fettuccine Alfredo. To uznawane za jedno z arcydzieł kuchni włoskiej danie jest niezwykle proste i jak większość słynnych potraw powstało z przypadku.
Przeczytaj więcej
Ulubiony przysmak zakochanych
Ulubiony przysmak  zakochanychByć może jest to legenda, ale prawdopodobnie danie to zostało wykonane po raz pierwszy przez Francesco Caravita, księcia Sirignano, znanego na całym świecie jako Pupetto. Książe był niewątpliwie jedną z najbardziej znanych w dwudziestym wieku  postaci Neapolu. Pupetto był amatorem świetnego życia, a co z tym związane dobrego jedzenia.
Przeczytaj więcej
Czy to Polak wymyślił Cappuccino?
Czy to Polak wymyślił Cappuccino?Prawdopodobnie nie wiesz, jak zaskakująca jest historia powstania jednej z najbardziej popularnych kaw w barach na całym świecie. Chcemy przekazać Ci krótką historię powstania słynnego cappuccino, prostego a jednocześnie niezwykłego połączenia mocnego espresso i delikatnej mlecznej pianki.
Przeczytaj więcej
Raj dla smakoszy - włoski ser Caciocavallo
Raj dla smakoszy - włoski ser CaciocavalloMimo, że Caciocavalio jest regionalnym serem rodem z południa Włoch, to cieszy się wielką renomą w całej Italii. Jego najsłynniejsza odmiana nosi nazwę Caciocavallo Silano DOP. Jaki smak i historię kryje ten wyjątkowy ser?
Przeczytaj więcej
Prosciutto Crudo - perła na kulinarnej mapie Włoch
Prosciutto Crudo - perła na kulinarnej mapie WłochSzynka Prosciutto Crudo to jeden z największych włoskich delikatesów, doceniany przez smakoszy na całym świecie. Produkowana jest z udźca świni, w różnych regionach Włoch i jest najważniejszą, charakterystyczną włoską wędliną. Przybliżamy zaskakującą historię Prosciutto Crudo, jego podstawowe rodzaje i doradzamy, który rodzaj wybrać.
Przeczytaj więcej
Pecorino Sardo – włoski ser z Sardynii
Pecorino Sardo – włoski ser z SardyniiCzego koniecznie trzeba skosztować będąc na Sardynii? Oczywiście jej wielkiej dumy, czyli pachnącego morską bryzą Pecorino Sardo - miejscowego owczego sera. Przez lata udoskonalano sposoby jego produkcji, dzięki czemu Pecorino z tej właśnie wyspy tak różni się od pozostałych owczych serowych przysmaków.
Przeczytaj więcej
Włoski sposób na orzeźwienie w gorące dni
Włoski sposób na orzeźwienie w gorące dniZ nieba leje się żar, a Ty szukasz chwili wytchnienia i orzeźwienia? Poznaj chłodne napoje, które zaspokoją pragnienie w czasie wiosennych i letnich dni. Prawdziwe i jedyne w swoim rodzaju lemoniady z Włoch ugaszą pragnienie i rozpieszczą Twoje zmysły.
Przeczytaj więcej
Duma Toskanii - Pecorino Toscano
Duma Toskanii - Pecorino ToscanoPierwsza wzmianka o serze z Toskanii pojawiła się w XVIII wieku w pismach Francesco Molinelli pod nazwą formaggio toscano. Smak i forma sera ewaluowała przez następne wieki, aż do uzyskania znanego nam Pecorino Toscano. Od 1985 roku nazwa chroniona jest znakiem D.O.P., który jest gwarancją wysokiej jakości i dotrzymania wierności tradycji.
Przeczytaj więcej
Starożytny przysmak z mleka owczego
Starożytny przysmak z mleka owczegoOd kilku tysięcy lat stada owiec towarzyszyły plemionom w ich wędrówkach przez dzisiejszą Europę. W czasach gdy konserwowanie żywności było bardzo ograniczone, ser był jednym z niewielu produktów, który nadawał się do długotrwałego przechowywania i pozwalał przetrwać w czasie długich wędrówek. Dlatego najstarsze receptury produkcji sera mówią o zastosowaniu owczego mleka do jego produkcji.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel