Ciekawostki

Przedstawiamy to, co najlepsze w oryginalnych włoskich delikatesach. Dowiedz się jakie sekrety kryją regionalne produkty włoskich miast i prowincji. Opowiemy historie różnych rodzajów włoskich serów i wędlin, których smak znany jest na całym świecie i z których mieszkańcy Italii są bardzo dumni. Tutaj, na produkty włoskie spojrzymy pod kątem połączenia starodawnych receptur z nowymi technologiami produkcji. Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania: co spożywanie włoskiej oliwy z oliwek ma wspólnego z długowiecznością i zdrowiem, a także czy słynny, sielankowy włoski styl życia (dolce vita) rzeczywiście ma coś wspólnego z włoskimi słodyczami.

Trequanda - wino, jedzenie i toskańska sielanka

Trequanda - wino, jedzenie i toskańska sielankaTrequanda to średniowieczna wioska położona 450 metrów nad poziomem morza w samym sercu Chianti, krainy, która odzwierciedla surowe piękno Toskanii. Otoczona jest przepięknymi wzgórzami i dolinami oraz wtapiającymi się w ten sielski krajobraz winnicami i gajami oliwnymi.
Przeczytaj więcej

Dieta śródziemnomorska - jedzenie, zdrowie i styl życia

Dieta śródziemnomorska - jedzenie, zdrowie i styl życiaDieta śródziemnomorska ma tysiącletnią historię, a jej korzenie wywodzą się ze starożytnej Grecji i Cesarstwa Rzymskiego. Oparta jest w głównej mierze na oliwie, pieczywie, warzywach i rybach, a w mniejszych ilościach na serach i mięsie.
Przeczytaj więcej

Najsłodszy festiwal świata - Eurochocolate w Perugii

Najsłodszy festiwal świata - Eurochocolate w PerugiiJesteś fanem czekolady? Świetnie trafiłeś! Włosi uwielbiają czekoladę, tak samo jak uwielbiają festiwale. Zatem dzisiaj zapraszamy Cię na poznanie ciekawej historii jednego z największych producentów czekolady we Włoszech, oraz na czekoladowy festiwal - Eurochocolate!
Przeczytaj więcej

Winiarskie skarby z włoskiej krainy Valpolicella

Winiarskie skarby z włoskiej krainy ValpolicellaValpolicella to miejsce wyjątkowe, ozdobione fantastycznymi dziewiętnastowiecznymi willami, historycznymi średniowiecznymi fortecami i pełnymi wspaniałych win piwnic, a historycy twierdzą, że wino było tam produkowane od zawsze.
Przeczytaj więcej

Mąka pszenna - rodzaje i zastosowanie we włoskiej kuchni

Mąka pszenna - rodzaje i zastosowanie we włoskiej kuchniW tym wpisie postaramy się przekazać Ci najprostsze informacje o mące i jej rodzajach, a co za tym idzie zastosowaniu. Mamy nadzieję że dzięki temu w optymalny sposób dobierzesz mąkę do swoich wypieków.
Przeczytaj więcej

Cucina povera - niegdyś oszczędne dania, które dziś spotkasz w drogich restauracjach

Cucina povera - niegdyś oszczędne dania, które dziś spotkasz w drogich restauracjachNazwa cucina povera dotyczy przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie we włoskich, zazwyczaj biednych domach. Dzisiaj te przepisy, sposoby przyrządzania i stosowane produkty stanowią prawdziwe  fundamenty włoskiej kuchni.
Przeczytaj więcej

Niedoceniane wina z Apulii

Niedoceniane wina z ApuliiWina z Apulii były cenione od dawna, jednak praktycznie tylko przez mieszkańców tego pięknego regionu. Pomimo swojej wyjątkowości, w innych regionach Włoch były kompletnie lekceważone. Tym bardziej nie mogły być znane na świecie...
Przeczytaj więcej

Mleko surowe kontra pasteryzowane. Na czym polega różnica?

Mleko surowe kontra pasteryzowane. Na czym polega różnica?Od kilku lat toczy się ożywiona debata na temat mleka surowego i mleka pasteryzowanego. Wiele mówi się o różnorodności biologicznej, ale wokół mleka surowego urosło ostatnio wiele mitów i nieporozumień. Postaramy się w dużym skrócie wyjaśnić na czym polega podstawowa różnica.
Przeczytaj więcej

Słodka i słona. Focaccia w wielu odmianach

Słodka i słona. Focaccia w wielu odmianachJedną z najpopularniejszych focacci we Włoszech jest focaccia al rosmarino. Delikatne w środku i złociste z wierzchu pieczywo posypane świeżym lub suszonym rozmarynem podawane jest jako przystawka lub przekąska z oliwą z oliwek lub jako chleb, w towarzystwie doskonałych włoskich wędlin i serów.
Przeczytaj więcej

Przewodnik po włoskim salami. Wybierz swoje ulubione!

Przewodnik po włoskim salami. Wybierz swoje ulubione!Salami to prawdopodobnie jedna z najbardziej rozpoznawalnych wędlin. Występuje w przeróżnych regionach świata, ale włoskie salami uznawane są za najlepsze na świecie. Historia salami i innych wędlin ma we Włoszech starożytne korzenie.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel