Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ciekawostki

Przedstawiamy to, co najlepsze w oryginalnych włoskich delikatesach. Dowiedz się jakie sekrety kryją regionalne produkty włoskich miast i prowincji. Opowiemy historie różnych rodzajów włoskich serów i wędlin, których smak znany jest na całym świecie i z których mieszkańcy Italii są bardzo dumni. Tutaj, na produkty włoskie spojrzymy pod kątem połączenia starodawnych receptur z nowymi technologiami produkcji. Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania: co spożywanie włoskiej oliwy z oliwek ma wspólnego z długowiecznością i zdrowiem, a także czy słynny, sielankowy włoski styl życia (dolce vita) rzeczywiście ma coś wspólnego z włoskimi słodyczami.

Rossobastardo - włoskie wino, które łamie zasady
W świecie wina, gdzie tradycja i innowacja często idą w parze, pojawiają się marki, które wyłamują się ze schematów, oferując coś zupełnie nowego. Jednym z takich wyjątkowych przypadków jest Rossobastardo – wino, które zrodziło się z pasji i odwagi.
Czytaj więcej
Czy dobrze znasz wina produkowane metodą appassimento?
Technika appassimento to znana od wieków i skomplikowana metoda suszenia winogron. Dzięki jej zastosowaniu powstające wino nabiera wyjątkowych walorów smakowych. W rozważaniach o winach produkowanych z winogron suszonych pojawiają się zazwyczaj trzy określenia: appassimento, passito i appassito. Spróbujmy ustalić co stanowią te definicje i w jakim stopniu są ze sobą powiązane.
 
Czytaj więcej
pixel