Ciekawostki

Przedstawiamy to, co najlepsze w oryginalnych włoskich delikatesach. Dowiedz się jakie sekrety kryją regionalne produkty włoskich miast i prowincji. Opowiemy historie różnych rodzajów włoskich serów i wędlin, których smak znany jest na całym świecie i z których mieszkańcy Italii są bardzo dumni. Tutaj, na produkty włoskie spojrzymy pod kątem połączenia starodawnych receptur z nowymi technologiami produkcji. Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania: co spożywanie włoskiej oliwy z oliwek ma wspólnego z długowiecznością i zdrowiem, a także czy słynny, sielankowy włoski styl życia (dolce vita) rzeczywiście ma coś wspólnego z włoskimi słodyczami.

Dolomia - woda z dziewiczych Dolomitów

Dolomia - woda z dziewiczych Dolomitów Aby lepiej zrozumieć, dlaczego smak Dolomii podbija świat zachęcamy do odwiedzenia doliny Val Cellina, regionu w którym jest produkowana. Namawiamy do wędrówek i wspinaczki po okolicznych górach, a także do zwiedzenia dzikich terenów zatoczek Torrente Cellina i Torrente Meduna.
Przeczytaj więcej

San Gimignano - Miasteczko stu wież i jednego wina

San Gimignano - Miasteczko stu wież i jednego winaSan Gimignano jest słynnym toskańskim miasteczkiem, położonym w połowie drogi między Florencją a Sieną. Oprócz pięknej, średniowiecznej architektury jest jeszcze jeden powód aby zajrzeć do San Gimignano. To Vernaccia di San Gimignano, wspaniałe białe wino będące dumą mieszkańców.
Przeczytaj więcej

Liczby, które o Prosecco mówią wszystko

Liczby, które o Prosecco mówią wszystkoCzy uwielbiasz Prosecco i często delektujesz się jego smakiem? A może czasami nachodzi Cię refleksja, aby kupić ziemię, na której można produkować te wyjątkowe wino i cieszyć się beztroskim życiem? Poznaj 12 liczb, które zmienią Twoje spojrzenie na każdy wypijany kieliszek Prosecco.
Przeczytaj więcej

12 faktów dla miłośników Prosecco

12 faktów dla miłośników ProseccoSkąd pochodzi Prosecco i dlaczego je pokochaliśmy? Te musujące wino o niepowtarzalnym smaku podbiło serca miłośników bąbelków na całym świecie. Poznaj 12 odpowiedzi na pytania o Prosecco, które powinieneś znać zanim wybierzesz kolejną jego butelkę.
Przeczytaj więcej

Relaks w Toskanii z winoterapią

Relaks w Toskanii z winoterapiąCzy wiesz, że toskańskie wina są świetne nie tylko w kieliszku, ale też w… wannie? Zachęcamy do zapoznania się z walorami winoterapii, w której wino jawi się jako prawdziwy eliksir piękna.
Przeczytaj więcej

Wycieczka po muzeum wina w Torgiano

Wycieczka po muzeum wina w TorgianoKilka lat temu uznana witryna The Drink Business opublikowała ranking największych i najsłynniejszych muzeów wina na świecie. W pierwszej dziesiątce znalazły się dwa włoskie: Muzeum Wina Lungarotti i Muzeum Wina w Barolo. My pragniemy Ci przybliżyć maleńkie, urokliwe Muzeum Lungarotti w Torgiano.
Przeczytaj więcej

Jakie wino jest chlubą Sycylii? Oczywiście Nero d’Avola!

Jakie wino jest chlubą Sycylii? Oczywiście Nero d’Avola!Nero d'Avola to najbardziej znany autochtoniczny szczep sycylijskich winogron. Wino doskonale promuje region i całą Sycylię, a jego potencjał nie jest gorszy od win produkowanych ze słynnych szczepów Aglianico, Sangiovese, czy Nebbiolo.
Przeczytaj więcej

Jak kultowa "pięćsetka" wpłynęła na kulinarne upodobania Włochów

Jak kultowa "pięćsetka" wpłynęła na kulinarne upodobania WłochówBył rok 1957, kiedy włoski inżynier z Langhe Dante Giacosa zaprojektował samochód, który zrewolucjonizował styl życia Włochów. Wtedy właśnie zjechała z linii produkcyjnych zakładów Fiata w Turynie pierwsza słynna 500. Od tego momentu Włochy nie były już takie same! Narodził się tani, dostępny dla ogółu społeczeństwa samochód, symbol mobilności i niezależności w odradzającym się po wojnie kraju.
Przeczytaj więcej

Przewodnik po serach włoskich - Asiago DOP

Przewodnik po serach włoskich - Asiago DOPNazwa tego wyjątkowego sera pochodzi od położonego w regionie Wenecji Euganejskiej płaskowyżu Asiago i jego głównej miejscowości o tej samej nazwie. Tam właśnie hodowane są krowy, których mleko używane jest do jego produkcji. Współczesny Asiago DOP jest wytwarzany wyłącznie z mleka krowiego, ale jego początki były zgoła odmienne.
Przeczytaj więcej

Fragolin - buntownik wśród win

Fragolin - buntownik wśród winWe Włoszech po każdym uroczystym posiłku obowiązkowo podawany jest deser serwowany z pysznym, słodkim winem. Spośród wielu  win deserowych proponujemy wybrać właśnie fragolin, musujący, lekko alkoholowy i przyjemnie świeży. Dzięki swej lekkości i niskiej zawartości alkoholu jest też doskonałym aperitifem, którym możemy delektować się w ciągu całego dnia.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel