Czym się różni prosecco od szampana, czyli krótki przewodnik po winach z „bąbelkami”"Bąbelki" to wspólna cecha wszystkich wymienionych w tytule win, ale zasadnicza różnica tkwi w sposobie dostarczania tychże ”bąbelków” do wina.Czytaj więcej
Wino najbardziej kochane przez Włochów? Oczywiście Prosecco!Sukces Prosecco we Włoszech, a ostatnio także na całym świecie, wynika przede wszystkim ze zbudowania głębokiej więzi z miłośnikami dobrego wina. Coraz częściej Prosecco staje się niepodważalną gwiazdą uroczystości, koktajli i spotkań firmowych. Od niedawna zaczyna też królować w klubach i dyskotekach.Czytaj więcej
Co najczęściej jedzą Włosi - pizza i focacciaWe Włoszech istnieje wiele regionalnych odmian pizzy i focaccii. Jest ich bardzo dużo we wszystkich zakątkach Włoch. Różnią się od siebie składnikami i sposobem pieczenia, lecz łączy je wspaniały, niepowtarzalny smak i aromat. Pragniemy przybliżyć Ci te, które uważamy za najbardziej słynne i popularne.Czytaj więcej
Inbriago - "pijany" serSer ten jest bardzo szczególny i związany jest z wydarzeniami z czasów I Wojny Światowej. To jeden ze skarbów kuchni włoskiej, który jest połączeniem pomysłowości i potrzeb ludzkich.Czytaj więcej