W tym wpisie postaramy się przekazać Ci najprostsze informacje o mące i jej rodzajach, a co za tym idzie zastosowaniu. Mamy nadzieję że dzięki temu w optymalny sposób dobierzesz mąkę do swoich wypieków.
Nazwa cucina povera dotyczy przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie we włoskich, zazwyczaj biednych domach. Dzisiaj te przepisy, sposoby przyrządzania i stosowane produkty stanowią prawdziwe fundamenty włoskiej kuchni.
Od kilku lat toczy się ożywiona debata na temat mleka surowego i mleka pasteryzowanego. Wiele mówi się o różnorodności biologicznej, ale wokół mleka surowego urosło ostatnio wiele mitów i nieporozumień. Postaramy się w dużym skrócie wyjaśnić na czym polega podstawowa różnica.
Jedną z najpopularniejszych focacci we Włoszech jest focaccia al rosmarino. Delikatne w środku i złociste z wierzchu pieczywo posypane świeżym lub suszonym rozmarynem podawane jest jako przystawka lub przekąska z oliwą z oliwek lub jako chleb, w towarzystwie doskonałych włoskich wędlin i serów.
Salami to prawdopodobnie jedna z najbardziej rozpoznawalnych wędlin. Występuje w przeróżnych regionach świata, ale włoskie salami uznawane są za najlepsze na świecie. Historia salami i innych wędlin ma we Włoszech starożytne korzenie.
Pomimo swojej nazwy, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza prymitywny, wino takie nie jest, a swą nazwę zawdzięcza proboszczowi parafii Gioia del Colle, który pod koniec XVIII wieku przeprowadził dogłębne badania tej odmiany winorośli.
Najbardziej godne uwagi są sery pochodzące od małych, lokalnych producentów. Warto ich poszukać w sklepach online, czy małych stacjonarnych delikatesach. Będą droższe w zakupie, ale wynagrodzą Ci to swoim smakiem.
Oryginalne włoskie carpaccio, to bardzo cienko pokrojone plastry polędwicy wołowej podane z cytryną, oliwą z oliwek, parmezanem lub białą truflą. Danie zostało wymyślone przez Giuseppe Ciprianiego w drugiej połowie XX wieku, stając się jednym z najpopularniejszych włoskich dań.
Papryczki chili są wyjątkowymi i bardzo ważnymi składnikami wielu włoskich przepisów kulinarnych. Mają niezwykle wszechstronne zastosowanie - wzbogacają smak wielu dań, w tym pieczonego mięsa, niektórych rodzajów ryb oraz sosów i dipów.
Podczas wakacji w Toskanii proponujemy zrezygnować z utartych szlaków, odpuścić Florencję i Sienę. Zamiast tego lepiej wybrać się na niesamowitą, zainspirowaną winem wycieczkę na dzikie południe regionu zwanego Maremma, gdzie produkowane jest Morellino di Scansano.