Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ciekawostki

Radość z picia wina
W roku 1926 biolog amerykański Raymond Pearl na podstawie żmudnych badań stwierdził, że ludzie pijący umiarkowane ilości alkoholu żyją dłużej niż niepijący. Niestety spotkało się to z oburzeniem środowisk lekarskich i w końcu jego badania zostały zapomniane.
Czytaj więcej
Wrześniowy Festiwal Kuskus na Sycylii

Dobre jedzenie, pokazy gotowania, konkurs na najlepszy kuskus we Włoszech, degustacje wina, sprzedaż rękodzieł i wspaniała zabawa wśród ludzi z wielu krajów. To wszystko w jednym miejscu, w San Vito Lo Capo na Sycylii, na festiwalu, który przedstawia kuskus jako danie integracji i wzajemnego poznania.

Czytaj więcej
Prostota jest najlepsza - Margherita!
Czerwony sos pomidorowy, biała mozzarella i zielona bazylia wystarczą, aby pizza Margherita stała się dumą włoskiej gastronomii. Pizza z Neapolu, zwłaszcza Margherita, jest niewątpliwie najbardziej znaną włoską potrawą na świecie. Wystarczy wyszukać w grafice google frazę "najsłynniejsze włoskie dania", a wyszukiwarka pokaże makarony i kilka zdjęć klasycznej pizzy Margherita.
Czytaj więcej
Dlaczego wybraliśmy Astoria Vini?

Prawdziwy miłośnik wina powinien przynajmniej raz w życiu udać się w podróż do krainy Prosecco. Tylko 60 km dzieli Wenecję od Strada del Prosecco, malowniczej trasy wzdłuż wzgórz między Conegliano i Valdobbiadene, gdzie ma swoją siedzibę jeden z najprężniej rozwijających się producentów wina musującego we Włoszech - Astoria Vini.

Czytaj więcej
Wino najbardziej kochane przez Włochów? Oczywiście Prosecco!
Sukces Prosecco we Włoszech, a ostatnio także na całym świecie, wynika przede wszystkim ze zbudowania głębokiej więzi z miłośnikami dobrego wina. Coraz częściej Prosecco staje się niepodważalną gwiazdą uroczystości, koktajli i spotkań firmowych. Od niedawna zaczyna też królować w klubach i dyskotekach.
Czytaj więcej
Co najczęściej jedzą Włosi - pizza i focaccia
We Włoszech istnieje wiele regionalnych odmian pizzy i focaccii. Jest ich bardzo dużo we wszystkich zakątkach Włoch. Różnią się od siebie składnikami i sposobem pieczenia, lecz łączy je wspaniały, niepowtarzalny smak i aromat. Pragniemy przybliżyć Ci te, które uważamy za najbardziej słynne i popularne.
Czytaj więcej
Inbriago - "pijany" ser

Ser ten jest bardzo szczególny i związany jest z wydarzeniami z czasów I Wojny Światowej. To jeden ze skarbów kuchni włoskiej, który jest połączeniem pomysłowości i potrzeb ludzkich.

Czytaj więcej
pixel