Czym różnią się oliwki zielone od czarnych? Oliwki - recepta na zdrowie

2016-10-16
Czym różnią się oliwki zielone od czarnych? Oliwki - recepta na zdrowie

Kuchnia włoska jest nie tylko smaczna, naturalna, ale także bardzo zdrowa. W większości dania opierają się na świeżych warzywach i owocach, a jednymi z nich są oliwki, które znajdziemy w większości spożywanych posiłków. Zarówno jako przystawka, w sosach, z makaronem lub jako zbawienna dla naszego zdrowia oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Gaje oliwne uprawia się w basenie Morza Śródziemnego od kilku tysięcy lat, a tłoczona we Włoszech oliwa uznawana jest za jedną z najlepszych. Zarówno oliwki świeże, te w daniach oraz wytłoczona z nich oliwa mają nie tylko wspaniały smak, ale także duży wpływ na nasze zdrowie.

Dobroczynne właściwości oliwek

Oliwki są bogactwem związków mineralnych, wielu cennych witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są źródłem takich witamin jak: A, B, C i E, które pozwalają walczyć z wolnymi rodnikami, oraz takich pierwiastków jak: żelazo, fosfor i potas. Zawarta w oliwkach witamina E (witamina młodości) sprawia, że poprawia się jędrność skóry (wzrasta poziom jej nawilżenia), stan włosów i paznokci.

Zawierają również błonnik, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Ich systematyczne spożywanie może pomóc w szybszej regeneracji wątroby lub w odchudzaniu – w skuteczny sposób hamują apetyt na słodycze. Oliwki są także silnym afrodyzjakiem, dzięki czemu uchodzą za symbol młodości i płodności.

Do czego dodawać zielone oliwki?

Zielone oliwki to po prostu niedojrzałe owoce, które muszą być zebrane w najbardziej odpowiednim momencie. Pochodzący z Sycylii i Kalabrii przepis na oliwki "zgniecione", marynowane w solance, podawane jako przystawka lub dodatek do aperitifów został rozpowszechniony w całej Italii. W Toskanii zielone oliwki obowiązkowo stosowane są jako dodatek do półmiska wędlin i serów. Oczywiście oliwki to cichy bohater włoskiej pizzy oraz główny składnik dań z mięsa (wołowina z oliwkami, królik w oliwkach i wiele innych). Zielone oliwki mają znacznie mniej kalorii niż czarne i dlatego są chętnie dodawane do sałatek i innych letnich przystawek.

Czarne oliwki - z czym je jeść?

Oliwki zielone i czarne pochodzą z tych samych roślin, a o ich kolorze decyduje jedynie pora zbiorów. Niedojrzałe oliwki są koloru zielonego, a po paru miesiącach na drzewie zmieniają barwę na ciemnofioletową i czarną. Czarne oliwki oferują bardzo dużo energii, soli mineralnych oraz fenoli pomocnych w walce z cholesterolem i chorobami serca.

We Włoszech istnieje niezliczona liczba przepisów na dania makaronowe z czarnymi oliwkami, letnie sałatki warzywne, pizzę lub niepozorne, ale równie smaczne przystawki. Przygotuj słynny sos Puttanesca i odkryj ich niesamowity smak.

Jak smakuje włoska oliwa z oliwek?

Smak włoskiej oliwy jest niespotykany, ale też różny w zależności od regionu. W rzeczywistości zależy od procesów metabolicznych zachodzących w roślinach, klimatu i odmiany oliwek. Olejarnie z okolic Bari produkują oliwę o charakterystycznym złotym kolorze i słodkim aromacie z posmakiem migdałów. Z kolei oliwa z Toskanii jest w smaku bardziej owocowa. Z majestatycznych drzew oliwnych z wybrzeża Ligurii pochodzi oliwa uważana za jedną z najbardziej delikatnych w Italii. Oliwy z Sycylii są zaś bardziej intensywne, z wyczuwalną nutą ziół i karczocha.

Będąc we Włoszech nie unikniesz spotkania z oliwkami, a tłoczona z nich oliwa zostanie podana na stół przy każdym posiłku. Jeśli do tej pory nie pokochałeś oliwek, to staraj się je chociaż polubić - bez nich włoska kuchnia byłaby smutna i pozbawiona wyrazu. I pamiętaj, że co dziesiąta oliwka na świecie pochodzi z Włoch!

Pokaż więcej wpisów z Październik 2016

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixel